Які радіоактивні продукти ми їмо

1250 0

Ми у соцмережах:

Відповідно до опублікованого нещодавно звіту "Грінпіс", на територіях, де випав радіоактивний пил, рівень забруднення цезієм-137 і стронцієм-90 зменшився вдвічі порівняно з 1986 роком. І все одно, за твердженням захисників довкілля, люди вживають в їжу забруднені радіонуклідами продукти.

радиоактивни Наскільки це велика загроза для здоров'я — розповідає Тетяна Прокопенко, науковий співробітник НДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, лікар ветеринарної медицини, радіолог: — Перевищення гранично допустимої норми концентрації радіонуклідів справді спостерігається для деякої продукції із забруднених областей. Перевищення можуть бути невеликими, а можуть перевершувати норму і в десять разів, якщо господарство знаходиться на критичних ландшафтах, тобто на природних і окультурених лучно-пасовищних угіддях, де значення коефіцієнтів переходу радіонуклідів з ґрунту в рослинність істотно вище порівняно з орними землями на радіоактивно забруднених територіях. Наприклад, торік ми зафіксували перевищення рівня цезію більш ніж в 400 пробах, і тільки в молоці в 117 пробах. За стронцієм не було жодного випадку. Зазвичай забрудненими виявляються продукти, які вирощені на неокультурених ділянках. Там, де грунт орють і удобрюють, рівень зараження знижується в рази. Радіаційна доза накопичувальна. Людина може перебрати дозу, якщо рік буде систематично харчуватися забрудненими продуктами. Якщо попадеться продукт з перевищенням рівня в один-два рази, то ніякої шкоди здоров'ю не буде. Умовний рейтинг продуктів за рівнем імовірності забруднення: Молоко і сир. По молоку, кажуть фахівці, зазвичай найвищі показники перевищення допустимих норм. А ось сир менш небезпечний — більшість шкідливих речовин стікає разом з сироваткою. Яловичина. У м'язових тканинах великої рогатої худоби нукліди накопичуються, потрапляючи в організм разом з травою. Особливо шкідливі бульйони, зварені на такому м'ясі і кістках. Тому якщо є підозри, бульйон краще злити — чим більше разів, тим краще. І їсти просто варене м'ясо. Сиров'ялений баличок в зоні ризику вживати в їжу небажано. Все, що не минуло кулінарну обробку, може зберігати нукліди. Гриби та ягоди. Це найбільш критична група продуктів. Хоча тут як пощастить — радіація осідала на землю плямами. Але щоб не спокушати долю, гриби краще промити, відварити, а вже потім класти в супчик. Смаження без вимочування від радіації не рятує. Свіжа зелень і овочі. Навіть якщо цибулька з городу, що примикає до зони відселення, вона буде не небезпечною. Зелень і овочі ростуть на оброблених, культивованих грядках. За тридцять років, поки господині їх копають і удобрюють, радіація пішла глибоко в землю. Риба. За минулий рік, кажуть ветлікарі, по рибі було тільки одне перевищення — у Рівненській області. Але за чистоту "річкового срібла" можна ручатися тільки в супермаркетах і на офіційних ринках. У Прип'яті, в 30-кілометровій зоні ЧАЕС, браконьєрство процвітає. І в Київському морі теж. Так ось цю рибу, яка харчується донними відкладеннями — а в них найбільш нуклідний бруд, — на ветекспертизу взагалі не приносять.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також