Якими будуть українці через 500 років Чи зможемо ми уникнути долі динозаврів, і чого це нам буде коштувати?

1268 0

Ми у соцмережах:

Якими будуть українці через 500 років Чи зможемо ми уникнути долі динозаврів, і чого це нам буде коштувати?

Відповідно до теорії еволюції, будь-який біологічний вид, який з’явився на Землі, зі зміною умов існування вимирає або змінюється. Вчені вважають, що нині збереглося менше 0,01% усіх видів живих істот, які коли-небудь жили на нашій планеті.

Цивілізація дасть по зубах Одне з пророцтв майбутнього ще в 1960-і роки зробив радянський вчений-еволюціоніст Олексій Бистров. Своє наукове припущення він будував на основі аналізу еволюції людства від «тямущої мавпи» до «розумної людини». А погляд у майбутнє назвав прогнозом еволюції від Homo sapiens до Homo sapientissimus. Тобто рухом від людей розумних — до суперрозумних. Оскільки головним органом людини, на його думку, завжди був і буде мозок, то саме він років через 500 може стати величезним. Виходить, людська голова збільшиться. Зате зубів залишиться небагато, та й ті стануть тонкими. Це пояснюється тим, що людині з кожним роком усе менше доводиться гризти тверду їжу, через що жувальний апарат поступово атрофується. ”Вже кілька десятиліть 32 зуби не є для людства нормою, — вважає київський стоматолог з багаторічним стажем Майя Кирсенко. — Часто приходять пацієнти, в яких від природи лише 28 або навіть 25 зубів. Та й зуби мудрості, що тисячі років були в кожного нашого предка, нині з’являються тільки в половини населення. Причому ростуть дуже болісно, як щось зайве». Професор Бистров також вважає, що через сидячу роботу стане коротшим хребет. Отже, зменшиться тулуб. Стане менше ребер, а шлунково-кишковий тракт буде коротшим. Виходить, і їсти люди будуть менше. Не виключено, що це будуть не сучасні страви, а концентровані порошки і пасти з необхідним набором корисних речовин — щось схоже на їжу космонавтів. Не виключено, що через повну переорієнтацію на розумову працю і на руках зміняться пальці. Можливо, три з них, щоб натискати кнопочки і клавіші, стануть ще більшими, інші два на кожній руці зменшаться і будуть виконувати лише «декоративну» функцію.

Апендикс — у справу Ще один орган — апендикс — згодом може із зовсім зайвого, як вважається зараз, стати дуже потрібним. Історія медицини свідчить, що колись, десятки тисяч років тому, він був необхідним для організму, брав активну участь у травленні як продовження сліпої кишки. Але в процесі еволюції він втратив споконвічну функцію і нині вважається лише зайвим відростком, від якого можуть бути тільки проблеми. Але деякі вчені-медики, провівши низку досліджень, впевнені в позитивній ролі апендикса й у наш час. Експериментально встановлено, що цей відросток є резервуаром для збереження корисних бактерій. Вони надійно, до моменту потреби, ховаються в кишечнику, оскільки його вузький вхід перешкоджає забрудненню.

Люди майбутнього будуть нижчі за нас зростом Що стосується зросту, то старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Михайло Видейко припускає: люди майбутнього можуть стати нижчими. «На зріст впливає спосіб життя, — говорить вчений. — Відомо, що 5-6 тис. років тому наші предки-чоловіки, які займалися тільки полюванням і риболовлею і ввесь час були в русі, досягали 1,8-1,9 метра у висоту. Але як тільки вони почали освоювати землеробство і почали багато нахилятися, менше рухатися, їхній зріст зменшився». Тенденцію до зменшення зросту провокує і наше далеко не богатирське здоров’я. Приміром, за даними, отриманими російськими вченими, за 20 останніх років зріст середньостатистичного росіянина знизився на 1,5 см і відсотків на 20 зменшилася життєємність його легень. ”У нас такі дослідження не проводили, але зі здоров’ям українців відбуваються приблизно ті ж процеси, — упевнений професор Геннадій Апанасенко. — Люди масово страждають від так званих полісиндромних станів, які, начебто непомітно для лікарів, підточують весь організм. Звідси — проблема ранньої смертності чоловіків, яка у 3-5 разів перевищує європейські показники, і причина того, що біологічний вік наших студентів часто перевищує паспортний років на 10-15. Вихід із ситуації — постійні комплексні медобстеження. Інакше можемо бити рекорди навіть ранньої смертності.

Сюрпризи від генів Але найбільш неприємними сюрпризами, які підстерігають людство в майбутньому, можуть стати, на думку доктора біологічних наук В’ячеслава Коновалова, генні мутації. Їх найбільше спровокує несприятливе довкілля і шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю). У цьому професор генетики пересвідчився, провівши тисячі експериментів на винних мушках — дрозофілах. Їхній генний апарат дуже схожий на людський, але покоління комашок обновляється кожні 10 днів (нові покоління людей з’являються раз у 20 років). Було змодельовано середовище проживання, схоже на «людське». Повітря в ємностях — з київських магістралей, плюс убоге і бідне на вітаміни і мікроелементи харчування, вода — із крана і вдосталь алкоголю. А «на десерт» — важкий рок, що постійно звучить. Від такого життя через 4 покоління спадкоємці дрозофіл почали вироджуватися. У продовження експерименту цих же комах помістили в ідеальні умови — чисте повітря і вода, повноцінний раціон, час від часу звучав Моцарт. І лише через 40 поколінь у дрозофіл з’явилося здорове потомство. «У людей 40 поколінь — це 800 років, — говорить Коновалов. — І заради майбутнього наших нащадків необхідно подбати про навколишнє середовище, своє здоров’я і харчування. Інакше долі моїх піддослідних дрозофіл людям майбутнього не уникнути».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також