Якщо ви посковзнулися…

2511 0

Ми у соцмережах:

Якщо ви посковзнулися…

Взимку, коли надворі морози, снігопади, ожеледиця, потрібно бути особливо обережним, щоб не впасти і не отримати травми. Лікарі попереджають: у кожному випадку важливо правильно надати першу допомогу.

Найчастішою зимовою травмою є забій. У цьому місці, окрім болю, миттєво виникає припухлість. Під шкірою з’являються синці, а при накопиченні крові — гуля. Якщо травмовано кінцівку, то її треба підняти догори. У перші дві-три години після травми до місця забою слід прикласти на 30 хв. холодний компрес. Потім накласти суху тугу пов’язку, аби надалі підшкірна кровотеча не поширювалася. Розтирати місце забою мазями, накладати зігрівальні компреси можна тільки на третю добу.

У разі забиття живота чи попереку, якщо з’явилися синці за вухом або під очима, біль посилюється і набряк збільшується, потрібно негайно звернутися до лікаря.

Часто можна зазнати різноманітних розтягнень, за яких виникає різкий біль у місці травми, з’являються припухлість і синці. Травмовану кінцівку слід підняти, приклавши на дві-три години холодний компрес. А на суглоб на п’ять-шість днів накласти фіксуючу пов’язку, аби обмежити рух. Не слід спиратися на ушкоджену ногу, масажувати її та прикладати зігрівальні компреси.

Часом виникає вивих, тобто зміщення суглобів відносно один одного. Основні його ознаки: різкий наростаючий біль, видозмінений суглоб, що видно при порівнянні ушкодженої кінцівки зі здоровою, подовження або вкорочення кінцівки. Насамперед потрібно зафіксувати вивихнуту кінцівку в положенні, якого вона набула після травми. Знерухомити цю ділянку з допомогою пов’язки й прикласти холодний компрес.

Ніколи не намагайтеся самі вправити вивих! Це може призвести до розриву сухожилля. Обов’язково зверніться до травматолога!

Відкритий перелом кінцівки видно відразу з рани й кровотечі. Передусім треба зупинити кровотечу, прикрити рану чимось чистим (в ідеалі — стерильною марлевою серветкою), щоб у неї не потрапила інфекція. При закритому переломі виникає сильний біль, особливо нестерпний при русі й дотику, поступово з’являється припухлість. При переломі необхідно забезпечити нерухомість ушкодженої кінцівки і прикласти холод до ушкодженої ділянки.

Ще одна зимова проблема — обмороження. Його можна зазнати і при нульовій температурі. При цьому шкіра спершу біліє, потім червоніє, виникає набряк. Після сильного обмороження на цьому місці можуть з’явитися пухирі з безбарвною або кров’янистою рідиною. Слід негайно зняти промерзлі взуття й одяг. Обморожені місця обережно протерти сухою тканиною, кінцівки на півгодини опустити в теплу воду (25-30оС), поступово доводячи температуру до 37–40 градусів. Промасажувати кінцівки від пальців угору. Між пальців потрібно помістити суху стерильну пов’язку, обморожені місця добре вкутати. Категорично не рекомендується: швидко зігрівати, розтирати шкіру снігом, жиром або спиртом, давати постраждалому алкоголь. Викликайте лікаря, особливо тоді, коли людина була на холоді протягом кількох годин.

Іноді при падінні можна вдаритись головою, що нерідко призводить до черепно-мозкової травми. У результаті з’являються млявість, нудота, запаморочення, головний біль і двоїння в очах, судоми, синці під очима, часто з вуха або носа виділяється прозора рідина. Подеколи все це виникає не відразу після травми, а за якийсь час, навіть через добу. Травмованого слід залишити у спокої й негайно викликати «швидку».

Уберегтися від подібних проблем допоможе дотримання простих правил. Насамперед підберіть неслизьке взуття, з підошвою на мікропористій основі. Намагайтеся обходити небезпечні місця і пересувайтеся по обледенілій поверхні як лижник — невеликими кроками, ніби ковзаючи. На проїжджій частині дороги не поспішайте, тим більше — не біжіть. Ступати слід на всю підошву, злегка розслабивши ноги у колінах. Руки по можливості мають бути вільними, не тримайте їх у кишенях.

Якщо ви посковзнулися, присядьте, щоб знизити висоту падіння, полегшити удар об землю. Не намагайтеся рятувати речі чи предмети, які несете в руках. Особливо небезпечним є падіння на спину обличчям догори, оскільки так можна зазнати струсу мозку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також