Загубив паспорт? Чекай кредиторів!

10836 0

Ми у соцмережах:

Загубив паспорт? Чекай кредиторів!

Раніше людина, яка загубила паспорт, могла собі дозволити тягнути зі зверненням у міліцію. Нерідко документ повертали добрі люди, які його знайшли. Тепер сподіватися на це навряд чи варто: кожна година зволікання може призвести до сумних наслідків. І замість добрих людей в один прекрасний день у двері подзвонять сердиті кредитори банку, які обрадують вас новиною, що ви позичальник кредиту на $50 тисяч, і за рішенням суду заберуть у вас половину майна. Отож якими можуть бути наслідки втрати документів і з чого варто почати в першу чергу.

За статистикою Інтерполу, щомісяця у світі гублять або крадуть близько двох тисяч паспортів. В Україні щорічно найважливіший документ губить кожен сотий громадянин! Для багатьох історія закінчується вдало, але, буває, загублений або викрадений паспорт зловмисники використовують у своїх цілях, оформляючи з його допомогою кредит. Шахраї можуть запросто вклеїти в паспорт свою фотографію або максимально змінити зовнішність, щоб бути схожим на людину, яка вказана на сторінці. — Був випадок, коли жінка загубила свій паспорт,— розповів слідчий Володимир К. — Через два місяці після пропажі їй почали телефонувати працівники одного з банків з вимогою погасити частину кредиту на суму 20 тисяч доларів (!). Незважаючи на всі доводи постраждалої, що вона нічого не оформляла, банкіри пригрозили їй судом. Довести в цьому випадку будь-що практично неможливо. Все закінчилося тим, що жінці все-таки довелося погашати неіснуючу заборгованість.

По вуха в боргах Шахраї дуже добре знають систему кредитування. Річ у тім, що рішення про видачу коштів фактично приймають не люди, а спеціальна комп’ютерна система, ґрунтуючись на даних, які позичальник вказав в анкеті. Знаючи що до чого, можна без проблем одержати будь-яку суму грошей. Але щоб шахрайська схема працювала, потрібно мати співучасників і в самому банку. Найкраще консультанта, який і оформляє кредит у магазині. У такому випадку навіть не знадобляться оригінали документів. Все можна зробити за копіями паспорта й ідентифікаційного коду жертви, яка нічого не підозрює. — Один хлопець втерся в довіру до дівчини, яка оформляла в торговельній точці кредити, — продовжує слідчий. — Попросив допомогти взяти товар на виплату за копіями паспортів його знайомих. Дівчина допомогла. Але в результаті виявилося, що документи підроблені. Коли працівник банку зрозуміла, що накоїла, було вже пізно. Шахрай почав її шантажувати. Бувають випадки, коли за підробленими або краденими документами створюють цілі підприємства. Так, в Одеській області аферисти створили фірму з продажу сантехніки. Орендували офіс, найняли працівників і з метою розвитку компанії оформили в банку кредит на $50 тис. Але через якийсь час виявилося, що склади підприємства порожні, а керівництва фіктивної фірми і сліду нема. З’ясувалося, що паспорт позичальника належить зовсім іншій людині, яка ні про який власний бізнес навіть і не мріяла. До речі, за загубленим паспортом реально переоформити, а потім продати навіть вашу квартиру. Звичайно, не без спільників або хабарів у БТІ. Періодично правоохоронці відловлюють таких аферистів.

Поспішайте в міліцію Самі ж банки такі випадки не хочуть коментувати і намагаються не розголошувати подібних махінацій. Адже якщо буде доведено, що жертва шахраїв жодного кредиту не брала, а договір оформлений за підробленими документами — проблеми будуть у представника фінансової установи, який видавав кредит. А кошти доведеться виплачувати з резервного фонду. Найкраще, як тільки помітили зникнення паспорта, звернутися в міліцію і написати заяву. Бажано це зробити якнайшвидше. Адже оформити кредит або використовувати документ в інших цілях шахраї можуть за декілька годин. При наявності такої заяви банк не зможе змусити людину виплачувати кошти, видані злочинцям.

Депортація — всього лише слово Навіть депортація не є для українців приводом засмучуватися і ставити хрест на подорожі близьким і далеким зарубіжжям. Одна з наших співвітчизниць, яка тривалий час нелегально працювала в Італії, була депортована з цієї країни. У паспорті їй поставили спеціальну позначку, а прізвище внесли в комп’ютерну базу. У даному випадку жінці було заборонено в’їжджати в кожну з країн Шенгенської зони. Але європейці не врахували слов’янської кмітливості. Жінка подала документи на розлучення. У результаті чого змінила прізвище на дівоче. Позбулася старого закордонного паспорта, а в міліції заявила, що загубила його. Через деякий час вона вже мала новий, без будь-яких відміток, документ. Пізніше жінка без особливих проблем одержала візу і вирушила знову в Італію.

Що теж небажано губити Втрата інших документів, які посвідчують як особу, так і право на всілякі пільги, також небезпечна проблемами, хоча і менш серйозними. • Наприклад, загублений студентський квиток шахраї можуть використовувати лише для того, щоб придбати пільгові квитки на проїзд у громадському транспорті і потягах. Те ж саме стосується і пенсійного посвідчення. • Трудову книжку взагалі використовувати не за призначенням чужій людині немає рації. Адже вона не представляє жодної цінності для зловмисників. • Не потрібні шахраям атестати і дипломи. Спеціалісти запевняють, що підробити їх практично неможливо, оскільки вони складаються із суцільного пластику. • Загублений ідентифікаційний код без паспорта громадянина України сам по собі жодної цінності для зловмисників не представляє. Його можна відновити за лічені години. Для цього потрібно з’явитися в територіальне відділення податкової інспекції, пред’явити паспорт і одержати новий примірник документа.

Газета «Нова».

А як у нас? Людмила Петняк, начальник відділу громадянства і реєстрації фізичних осіб Рівненського МВ УМВС: — З початку року ми видали загалом 5952 паспорти громадянина України, зокрема, кому вперше, а кому зі зміненим прізвищем у зв’язку з одруженням. Натомість отримали від мешканців міста 514 заяв про втрату або викрадення паспорта. Тих, хто загубив основний документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, було більше. Скажімо, упродовж листопада втратили паспорт 67 рівнян, а написали заяву про його викрадення — 17. До речі, документ втрачають незалежно від соціального статусу та віку, працюючі та безробітні, пенсіонери і студенти. Єдине — таких випадків цьогоріч дещо менше, ніж у попередні роки, можливо тому, що банки перестали масово видавати кредити і у багатьох людей вже немає потреби брати з собою з дому паспорт. Отримати новий документ не становить проблеми. Для цього потрібно, зокрема, написати вмотивовану заяву, в якій зазначити місце, час і обставини втрати або викрадення паспорта. Підписати зобов’язання, що у разі знайдення паспорта його буде здано до підрозділу служби, яка оформила новий паспорт. Подати передбачені документи, фото і довідку з міліції про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи, якщо паспорт був викрадений. А також здійснити необхідні проплати: 17 гривень державного мита, 20 гривень 13 копійок за послуги паспортної служби і від 17 до 51 штрафу, якщо паспорт був загублений. Друкувати в газеті оголошення про втрату паспорта не потрібно. Тобто, як бачимо, загалом йдеться не про такі вже й великі витрати і клопіт у порівнянні з ризиком, який може спіткати людину, коли вона, втративши паспорт, злегковажить цим, а якийсь зловмисник її документом скористається. Віктор Сидорчук, начальник слідчого відділу МВ УМВС: — З початку цього року в нас не було випадків, щоб під чужі паспорти хтось щось оформив на себе. У попередні роки щодо цього також до серйозних справ у Рівному не доходило, були тільки поодинокі випадки, коли на втрачені паспорти зловмисники зуміли отримати по декілька тисяч гривень кредиту в банках. Проте власникам паспортів тоді нічого виплачувати не довелось, бо вони мали заяви в міліцію про втрату паспорта. Тому краще не ризикувати і про втрату паспорта громадянина України повідомляти без щонайменшого зволікання.

Записав Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також