Цукор — небезпечний продукт. Тому Всесвітня організація охорони здоров'я встановила граничний безпечний ліміт споживання цукру в день — менше 10% від загального споживання калорій за день. В середньому це 25-50 грамів.
Але прибрати цукор з раціону на всі 100% не вийде, та й не потрібно — натуральний цукор в малих дозах людському організму необхідний для нормального функціонування. Багато рослинних продуктів (фрукти, ягоди, овочі, горіхи) містять природний цукор — фруктозу. Він легко і повністю засвоюється організмом людини. Якщо людина отримує недостатню кількість фруктози, вона відчуває непереборне бажання з'їсти солодкий тортик, цукерку, шоколадку. І організм поступово звикає до шкідливого рафінаду, який у великих кількостях присутній в цих продуктах. Це прямий шлях до залежності від цукру. У науковій літературі є термін — сахароголізм.