Засмагати потрібно «з розумом»!

984 0

Ми у соцмережах:

Засмагати потрібно «з розумом»!

Медики закликають українців не відмовлятися від сонячних ванн і запевняють: засмагати можна без шкоди для здоров'я.

Загар

Таке корисне сонце

Під дією ультрафіолетових променів в організмі природним способом виробляється холекальциферол — одна з форм вітаміну D. Найважливішою функцією цієї речовини є формування та оновлення кісткової тканини: виявлення в 1914 році вітаміну D дозволило вирішити проблему дитячого рахіту, яка гостро стояла на той час. Медики відзначають, що цей вітамін також відповідає за секрецію гормонів і регуляцію імунної відповіді. А згідно з деякими дослідженнями, наявність в організмі достатньої кількості вітаміну D значно скорочує імовірність захворіти на рак грудей, яєчників, простати, кишечнику і товстої кишки. Досить вагомі причини, щоб прийняти сонячну ванну, чи не так?

Може бути більше шкоди, ніж користі

Однак засмагати потрібно, дотримуючись певних запобіжних заходів. «Найнешкідливіші» наслідки прийняття тривалих незахищених сонячних ванн — це алергічні реакції, або фотодерматити. Ультрафіолетові промені у великих кількостях сприяють швидкому старінню шкіри. Крім того, вони можуть ослабити імунітет, і тут найбільша небезпека підстерігає людей, у яких багато родимок: вони можуть переродитися на злоякісні утворення.

Золота середина

Щоб уберегтися від небезпечних наслідків впливу ультрафіолету, багато людей взагалі відмовляються від задоволення позасмагати і навіть у найспекотніші сонячні дні виходять на вулицю в одязі, що закриває тіло, і капелюхах. А між тим, зазначають медики, це не зовсім правильний підхід. — Довго бувати на свіжому повітрі і регулярно харчуватися — завдання практично нездійсненне для сучасної людини, спосіб життя якої передбачає роботу в закритих приміщеннях і одноманітну їжу. Саме тому дефіцит вітаміну D на сьогодні — досить поширена проблема. І без сонця тут не обійтися, - зазначає лікар-дерматовенеролог Лілія Фролова. — Сонячні ванни не повинні бути тривалими: наприклад, 12 хвилин під сонцем Іспанії забезпечать вас 3000 МЕ вітаміну D. Але одеське сонце нічим не гірше за іспанське! Воно сприятиме прискоренню обміну речовин, підвищенню рівня гемоглобіну і серотоніну — «гормону радості», поліпшенню постачання шкіри киснем. А щоб захиститися від негативного впливу сонячних променів, правильно підберіть і не забувайте використовувати сонцезахисний крем, — додає лікар.

Обираємо сонцезахисний засіб

Для кожного типу шкіри потрібен засіб з особливим SPF-фактором — фактором захисту від сонця (від англ. — Sun Protection Factor). Що означають цифри, що стоять поряд з абревіатурою SPF? Вони вказують, у скільки разів даний продукт збільшує час допустимого перебування на сонці. Так, якщо вам можна бути на сонці без шкоди для шкіри 6 хвилин, то крем або олійка з SPF-фактором 20 збільшить час безпечного перебування під променями до 120 хвилин (6х20). Наносити засіб на шкіру під час перебування на сонці варто якомога частіше і краще кожного разу після купання.

Засмагаємо правильно

Починати прийняття сонячних ванн слід з 5-10 хвилин на день. Через кілька днів можна збільшити цей час до 15-20 хвилин, а поступово і до двох годин. Вдень сонце максимально активне, тому краще засмагати вранці (до 11.00) і/або ввечері (після 16.00). — Дуже важливо в період активного сонця вводити в раціон якомога більше червоних і помаранчевих продуктів, що містять потужний антиоксидант-онкопротектор лікопін. Морква, абрикоси, персики, червоний і помаранчевий болгарський перець, помідори, томатний сік, страви з томатною пастою на 30% ослаблять чутливість шкіри до ультрафіолету протягом 10-12 годин після їхнього вживання, — радить Фролова. А щоб засмага була не лише здоровою, але й красивою, обзаведіться декількома засобами з різним ступенем захисту: спочатку використовуйте крем або олійку з високим захисним фактором. Після того як засмага проявиться, переходьте на засіб з нижчим індексом. Тим, хто вже придбав бажаний відтінок, а також людям, які не згоряють і без спеціальних засобів, відмовлятися від їхнього використання все одно не варто: потрібно просто обрати крем або олійку для засмаги з мінімальним фактором захисту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також