Зелень — проти старіння і для солодких снів

1709 0

Ми у соцмережах:

Зелень — проти старіння і для солодких снів

Вся свіжа зелень дуже ферментована, багата гіркотами і ефірними оліями. І для того щоб корисні речовини з неї почали активно діяти на організм, потрібна зовсім невелика кількість — близько 50-70 грамів (це невеликий пучок на день). І ще пам'ятайте, що практично вся зелень має послаблюючу дію. Намагайтеся вживати зелень або зі свого городу, або купувати в перевірених місцях — вона дуже сприйнятлива до нітратів і гербіцидів.

Зелена цибуля підвищує тиск

У цибулевих пір'їнках дуже багато хлорофілу, який допомагає оновленню крові, всього в 50 грамах — денна норма аскорбінки, а також вітамінів В1 і В2, важливих для імунної та нервової систем. А ще там багато кверцетину, що виводить з організму канцерогени. Також доведено, що ця речовина гальмує процеси старіння клітин, особливо шкіри та органів статевої системи. А запах... Нейтралізувати його можна, пожувавши гілочку петрушки. Щоправда, у великих кількостях зелена цибуля підвищує тиск за рахунок їдких речовин, що викликають спазми судин. З тієї ж причини вона шкідлива для вагітних. Підвищує кислотність шлунка, її не треба їсти натщесерце.

Петрушка проти карієсу

Фахівці стверджують, що дітям і дорослим, які живуть у регіонах зі зниниженим вмістом фтору у воді, треба їсти хоча б по гілочці свіжої петрушки щодня. Вона дуже багата фтором і допомагає зубній емалі протистояти карієсу. Дуже корисна петрушка і для майбутніх мам через фолієву кислоту, незамінну для розвитку малюка. Всього чайна ложечка соку петрушки допомагає знизити артеріальний тиск на 5-10 одиниць. Яблучно-селеровий сік з додаванням соку петрушки — чудові літні ліки для судин. У петрушці багато калію, що, звичайно, корисно для серця, але якщо цієї зеленушки переїсти (більше 100 грамів), може початися сильне серцебиття. Також не треба їсти часто і багато цієї зелені тим, у кого камені в нирках або жовчному міхурі.

Бадилля для тих, що худнуть

У буряковому бадиллі є дуже потужний антиоксидант — бетаїн, який знижує тиск при гіпертонії й виводить "поганий" холестерин. А ще може дуже допомогти діабетикам: зміцнює найдрібніші капіляри, які, як відомо, руйнуються при "цукровій хвороби". На замітку тим, хто худне: спробуйте настій бурякової гички (дві столові ложки нарізаного свіжого листя залити склянкою окропу, настояти кілька годин, пити протягом дня перед їдою — і так 2-4 тижні). Як розповіла лікар-дієтолог Світлана Бережна, петрушка добре стимулює обмін речовин, зокрема, знижує всмоктування зайвих жирів. Однак буряк та листя — це потужний жовчогінний засіб. І при холециститі (запаленні жовчного міхура і проток) або панкреатиті може викликати загострення.

Щавель від похмілля

У щавлі багато янтарної кислоти — найкращого засобу від похмілля (на її основі навіть роблять спеціальні препарати для реанімації неабияк перепис). Також у щавлі є яблучна кислота, яка допомагає прискорити обмін речовин і почистити печінку. Тому свіжий листочок добре пожувати після рясної м'ясної вечері. Крім корисних кислот, у цієї зелені є одна шкідлива — щавлева. Через її надлишок можуть виникнути проблеми з нирками і сечовим міхуром, відкладення солей. Також у щавлі багато вітаміну К, який може сприяти утворенню тромбів.

Кріп допоможе набратися сил

У цієї зелені стільки заліза, скільки немає ні в яблуках, ні в печінці. За допомогою відвару кропового насіння в середні віки виходжували тяжко поранених і навіть хворих на холеру. Кріп розширює судини, що дуже полегшує стан у спеку. Допомагає при безсонні завдяки амінокислотам, які покращують вироблення гормону сну мелатоніну. А ще кропова вода — чудовий засіб, щоб животик малюка заспокоївся. Компреси з настою кропу знімають втому і почервоніння очей. Кріп багатий ефірними оліями, і деякі їхні компоненти, наприклад анетол, у великих дозах можуть викликати сильне серцебиття, падіння тиску, тривожність і навіть утруднення дихання, а також невротичні проблеми. Так що накидатися на кріп не варто гіпотонікам і вагітним.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також