Землю віддадуть художникам, а не СБУ?

1222 0

Ми у соцмережах:

Землю віддадуть художникам, а не СБУ?

У п'ятницю на сесії Рівненської обласної ради створюватимуть Художній музей — як філію Рівненського обласного краєзнавчого музею. За цей заклад у Рівному вже кілька років триває боротьба. Митці хотіли, щоб їм виділили приміщення колишньої жіночої консультації на вул. Драгоманова, проте у Рівненського апеляційного суду відібрати будівлю їм так і не вдалося.

художник У п'ятницю на сесії Рівненської обласної ради створюватимуть Художній музей — як філію Рівненського обласного краєзнавчого музею. За цей заклад у Рівному вже кілька років триває боротьба. Митці хотіли, щоб їм виділили приміщення колишньої жіночої консультації на вул. Драгоманова, проте у Рівненського апеляційного суду відібрати будівлю їм так і не вдалося. Потім була ідея голови облради Михайла Кириллова відкрити музей у Будинку вчених, виселивши звідти Малу академію наук, Музей бурштину та Музей Уласа Самчука. А тепер художники претендують на земельну ділянку на вулиці 16 Липня, там, де нині безкоштовна стоянка і де мали виділити землю під будівництво житлової висотки для СБУ. Землю на вул. 16 Липня проситимуть у Рівненської міської ради вже незабаром. Ініціатори створення Художнього музею у Рівному впевнені, що місто піде їм назустріч. Бо ж планують створити не просто музей, а цілий музейно-туристичний комплекс. Уже навіть є два проекти. Проте для того, щоб отримати землю, потрібно спершу створити сам музей як юридичну структуру. Обласні депутати на комісіях вирішили, що поки Художній музей буде як відділ краєзнавчого музею. Голосуватимуть за це на сесії. Доки не буде окремого приміщення, працівники новоствореного закладу працюватимуть на вул. Драгоманова, у краєзнавчому музеї. Віктор Гвоздинський, художник, один із ініціаторів створення Художнього музею у Рівному:

— На вул. 16 Липня ми плануємо збудувати щонайменше будівлю на 3-4 поверхи, площею 4-5 тис. кв. метрів. Там буде не лише Художній музей, а й фотогалерея, Музей міста, місто майстрів, де продаватимуть сувеніри і де місцеві умільці виготовлятимуть свої вироби. У цьому музейно-туристичному комплексі відбуватимуться різноманітні міжнародні виставки, акції. Ми хочемо, щоб там проводили навчання школярів та студентів, проходили арт-фестивалі. Кошти на побудову комплексу плануємо залучити з різних джерел. Частину дасть обласний бюджет, будемо просити місто також долучитися до будівництва, адже Рівне з появою такого музею отримає туристів. Нині багато робіт рівненських відомих на весь світ авторів безслідно пропадає, розпорошується по всьому світу. Дочка Георгія Косміаді пообіцяла, що як тільки у Рівному створять Художній музей, вона передасть близько 300 робіт батька. Не в якийсь закордонний музей, а саме у Рівне. Окрім того, у фондах краєзнавчого музею є чимало унікальних робіт, які будуть приваблювати туристів. Залучатимемо до будівництва також грантові кошти й інвестиції. На території комплексу буде ресторан української кухні. Хто візьметься відкривати його, профінансує частину будівництва.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також