Володимир Лисяк продає гриби на ринку в Рівному уже чотирнадцять років. Тільки-но починається сезон збору цих дарів природи, вже знає, яким буде урожай. Цієї осені, каже грибник, — він не найкращий.
— Осінні гриби на ринку почали з'являтися із 15 серпня, - говорить п. Володимир. — Врожай не багатий в порівнянні з попередніми роками, бо мало дощів. А білих зовсім мало. До речі, у грибників є свої прикмети. Кажуть, приміром, таке: «Раз не вродили білі гриби — не буде війни і лютої зими». Володимир Лисяк пригадує, як його прилавок на ринку ломився від асортименту лісових дарів. Особливо багато їх було в 2012-му. Тоді навіть жартували, що скоро, мабуть, кінець світу настане. Одного разу принесли гриб розміром із 10-літрове відро. — Ділю гриби на їстівні (білий, боровик, білий груздь, рижик делікатесний) та умовно-їстівні (підосичники, підберезовики, маслюки, зелениці, рядовки, дощовики, зонтики), - продовжує розмову п. Володимир, і застерігає: — Треба знати, як правильно готувати кожен вид, аби зберігалися смак і корисні властивості. Адже гриби мають і лікувальну дію, зокрема, є сильним природним антибіотиком. Лисички, наприклад, містять речовини, які лікують печінку і виводять глисти. Строчки корисні для тих, у кого хворіють суглоби. Веселкою лікуються навіть від раку. Залежить якість грибів від того, де вони зібрані. За словами Володимира Лисяка, найбільш екологічно чисті ліси у Костопільському, Березнівському, Корецькому районах.