Зимова їжа для радості, стрункості та енергії

1655 0

Ми у соцмережах:

Зимова їжа для радості, стрункості та енергії

Зазвичай холодний період року асоціюється у нас із простудами, кашлем, нежитем, калорійною їжею та дрімотою. Щоб звести до мінімуму цей не надто приємний зимовий «шлейф», важливо звернути увагу на свій щоденний раціон і наповнити його продуктами, які додаватимуть «морозостійкості», як у тілі, та і душі.

Вівсяна каша — ворог хандри Взимку, коли не вистачає сонця, в організмі менше виробляється так званого гормону «гарного самопочуття» — серотоніну. Треба вживати продукти, багаті амінокислотою триптофаном, бо саме з неї і синтезується цей «гормон щастя» серотонін. Вівсяна каша містить і триптофан, і так звані складні вуглеводи, які засвоюються організмом поступово, — вони активізують триптофан.

Волоські горіхи зволожують тіло Сухе повітря (холодний вітер надворі та внутрішнє опалення) висушує шкіру та слизові оболонки. Тому звичайного зволоження повітря водою може виявитися недостатньо, а от омега-3 жирні кислоти, що містяться у горіхах, можуть виявитися значно ефективнішими. Омега-3 жирні кислоти відновлюють клітинні мембрани (оболонки) і тоді шкіра вже не реагує сухістю та подразненням, у горлі не дере, а у носі немає неприємного відчуття сухості. Інші продукти, багаті омега-3 жирними кислотами: оселедець, лосось, лляна, оливкова олія, тунець, насіння льону.

Часник ловить віруси Британські дослідники нещодавно підтвердили те, що століттями було відомо нашим предкам, а саме — вживання часнику може запобігти простуді та грипу. Одне з пояснень полягає в хімічній речовині, що міститься у часнику — алліцині, яка має хелатні властивості (”захоплює віруси”) і, крім того, стимулює утворення в організмі білих кров’яних тілець, які оточують з усіх боків віруси та ціною власного життя знищують їх. З’їдати цей чудо-овоч потрібно без фанатизму — 1-3 невеликі зубчики. Інші вірусовбивчі продукти: імбир, куркума, цибуля, морква, йогурт.

Гарбуз стабілізує вагу У гарбузі, як відомо, багато ніжної клітковини. Виявилось, що клітковина стримує набір зайвої ваги. Відбувається це завдяки тому, що клітковина поглинає так званий холестерин і надмір жиру із кишечнику. Багаті клітковиною продукти, такі як гарбуз, містять дуже мало калорій, перетравлюються повільніше, зберігаючи відчуття ситості. Гарбуз також є джерелом каротиноїдів, які знижують ризик таких грізних захворювань, як рак та хвороби серця. Інші продукти, що запобігають набору зайвої ваги: артишоки, малина (морожена, сушена), зелений горошок, чечевиця, турецький горох (нут), квасоля.

Бутерброд із курятиною зберігає енергію в тілі Взимку, коли темніє швидко, активізується виробництво мелатоніну — гормону, відповідального за сон, тому ми можемо почуватися млявими та сонними. Мелатонін і є тією речовиною, з якої утворюється серотонін, «гормон щастя», важливо лише допомогти йому синтезуватися, з’ївши правильну їжу. Для цього найкраще підходять складні вуглеводи у поєднанні з нежирними білковими продуктами — вони допоможуть тримати думку і тіло у тонусі. Ідеальним прикладом такого поєднання є бутерброд із пшеничного цільнозернового хліба з куркою, який підвищує енергію. Інші енергієвмісні поєднання: бутерброд із цільнозернового хліба з арахісовим маслом, нежирний йогурт з фруктами, крекери із цільного зерна, намазані нежирним сиром.

Курячий бульйон полегшує дихання З романів класиків минулого століття ми пам’ятаємо, як тодішні лікарі радили відновлювати сили курячим бульйоном. Та навіть спогади дитинства: курячий суп як домашній засіб номер один від застуди та грипу, який швидко ставив на ноги. Науковці довели, що курячий суп може навіть зменшити запалення в носі і горлі. Причина цьому — амінокислота цистеїн, якої багато у бульйоні. Вона має протизапальні властивості, зменшує біль в горлі, розріджує мокроту та полегшує дихання.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також