«З’їв щось не те…». Чи допоможе лише вугілля і кола?

1005 0

Ми у соцмережах:

«З’їв щось не те…». Чи допоможе лише вугілля і кола?

При перших симптомах отруєння багато хто відразу ж вживає активоване вугілля або колу. А що радять лікарі?

Класичні симптоми вірусних гастроентеритів — це нудота, блювота, діарея, може підвищуватися температура тіла, головний біль і загальна слабкість. Людина в такому стані відчуває себе погано. Інкубаційний період може складати від кількох годин до доби. Максимально гастроентерит може тривати 10 днів, але найбільш інтенсивні симптоми в нормі спостерігаються перших три дні. Його причиною здебільшого є віруси чи бактерії, які можуть потрапляти в організм через немиті руки, брудні овочі та фрукти чи несвіжу їжу.

Що робити під час харчового отруєння? Пити воду. Найважче ускладнення, яке може статися через харчове отруєння, — це зневоднення. Вірусу чи бактерії потрібно пройти життєвий цикл і вийти, тобто покинути організм. Відбувається це, зокрема, через нудоту чи діарею, під час яких людина втрачає дуже багато рідини. Якщо вчасно не поповнювати клітини водою, то наступає дегідратація. Від цього можна навіть померти, якщо вчасно не звернутися до лікаря. Також недостатня кількість води може ускладнювати перебіг захворювання.

Навіть якщо немає спраги, доведеться пити воду через силу. Допускається також слабкий трав’яний чай, але все ж краще вживати звичайну питну воду. Також можна випити склянку коли. У міжнародних протоколах немає таких призначень, але цей напій може приглушувати нудоту, і за кордоном його часто радять під час отруєнь чи, наприклад, нудоти вагітним. Для відновлення водно-сольового балансу також можна вживати питні електроліти, наприклад «Регідрон» і «Humana електроліт».

Якщо є підвищена температура — вживати ібупрофен чи парацетамол. Є болі в животі — також допоможе знеболювальне. Спазми в животі дуже сильні — лікар може призначити спазмолітики, але самостійно їх призначати не варто.

Активоване вугілля й інші поглинаючі препарати вживати можна, але вони не відіграють основну роль у лікуванні харчового отруєння. Краще працювати над наповненням організму водою й допомагати йому вивести вірус самостійно.

Якогось препарату, який можна вжити й одразу стане краще, на жаль, немає. Цикл входження й виходу вірусу в клітини займає певний час, поламати цей алгоритм неможливо. Те, як довго триває гастроентерит, залежить від того, наскільки багато вірусу ми з’їли разом із їжею й наскільки людина базово здорова. Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту ускладнюють перебіг захворювання.

Симптомами, які мають насторожити, є блювота чи діарея, яка не припиняється, занижений пульс, висока температура, яка не збивається жарознижувальними препаратами, дуже сильні спазми в животі. За таких станів слід одразу звернутись у лікарню чи викликати швидку. Також консультація лікаря потрібна, якщо симптоми не полегшуються через три дні.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також