191 день тепла

1574 0

Ми у соцмережах:

191 день тепла

Із 6 жовтня, як повідомив директор КТП «Комуненергія» Петро Сергійчук, лікарням та дитячим садкам дали гарячу воду. Опалювальні системи поступово заповнюються водою, і з 15 жовтня в усіх розпочнеться опалювальний сезон. За нормативами, тепло у приміщення повинні подавати, якщо температура повітря на вулиці протягом трьох діб буде не вищою, ніж +8 градусів, опалювальний сезон повинен тривати не менше, ніж 191 день на рік.

Як примусити прокурора заплатити за комунальні послуги? — Сьогодні усі чекають тепла, не бажаючи й думати про борги, — сумно констатує виконуюча обов’язки начальника управління житлово-комунального господарства області Ніна Весельська. — Борг споживачів перед комунальниками нині сягнув 95 мільйонів гривень, 50 мільйонів з них винні люди. Угод про реструктуризацію укладено усього на мільйон, а тому я не бачу розуміння з боку споживачів. Люди усвідомили, що їм подадуть тепло і воду незалежно від того, заплатили вони чи ні. У Рівному п.Весельська поставила за взірець пенсіонерів та чиновників, які завжди вчасно розраховуються за комунальні послуги, а найбільше нарікань у неї виникло до мешканців Дубровицького району, де навіть працівники державних установ, таких, як райдержадміністрація та районна прокуратура, мають борги за комунальні послуги. Невідомо, чи відносяться останні до злісних неплатників, яких комунальники за борги обіцяють примусово виселяти з квартир.

«Стоп» автономним системам опалення Багато хто, оцінивши усі недоліки централізованої системи теплопостачання, вирішив не шкодувати грошей і зробити автономне опалення, аби принаймні знати, за що платиш. У Зарічному, приміром, усе населення відмовилося від централізованого опалення. Кожен поставив собі для обігріву те, на що спромігся. Ніна Весельська каже, що це переважно котли на дровах, які доведеться узаконити. Не мають проблем із встановленням автономних систем і мешканці тих будинків, де більшість або майже усі власники квартир ними обзавелися. Але тепер управління житлово-комунального господарства у багатьох випадках не дає таких дозволів. Там кажуть, що з 3 вересня їх видача буде призупинена до вирішення питання на урядовому рівні, мовляв, були смертельні випадки, коли люди неправильно монтували систему і продукти згорання газу потрапляли в інші квартири. Петро Сергійчук, керівник «Комуненергії», теж переконує, що централізоване опалення вигідніше від автономного, тому що дешевше. Він каже, що у Данії експлуатують лише централізовані системи теплопостачання і затрати на одну й другу можна порівняти з вартістю проїзду у таксі та тролейбусі. Що не кажіть, і комфорт у цих видах транспорту суттєво різниться.

Тарифи на тепло не зміняться Гарячу воду із початком опалювального сезону подаватимуть за графіком, 6 годин на день. У вигіднішому становищі будуть мешканці Північного, їм обіцяють комунальний едем з введенням в експлуатацію ТЕЦ, яку будують за кошти глобального фонду ООН. Її офіційне відкриття заплановане на початок листопада. Мешканців інших мікрорайонів нехай зігріє думка про те, що тарифи на тепло поки що не підвищуватимуть — надто великі борги за нього. Але навіть 100-відсоткове погашення боргів не дасть змоги «Комуненергії» вийти на прибутки, борг цієї організації значно перевищує борг населення.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також