Акціонерам «Рівнеазоту» не дозволили голосувати

2191 0

Ми у соцмережах:

Акціонерам «Рівнеазоту» не дозволили голосувати

Понад сто акціонерів «Рівнеазоту», які мешкають в різних областях України, приїхали у вівторок до Рівного, щоб взяти участь у зборах. Однак на збори потрапили лише 24 акціонери, решті відмовили — виявивши неточні паспортні дані в реєстрі акціонерів. Згодом їм дозволили бути присутніми на зборах, але без права голосу. Тоді люди на знак протесту покинули залу і під прохідною заводу написали колективний лист Президенту.

Розповідає Людмила Коршакова, один з акціонерів, якого не допустили до голосування: — Два місяці тому я отримала лист, що має відбутись зміна реєстратора, а тому якщо я маю якісь питання або уточнення, то можу звернутись до попереднього реєстратора. Але лист прийшов із запізненням, відтак звернутись до попереднього реєстратора я вже не могла. Згодом надійшло запрошення на збори акціонерів. Коли ж я сюди приїхала і звернулась до реєстратора, то виявилось, що в реєстрі, де вказані мої паспортні дані, не записано, ким виданий мій паспорт. Відтак, мені пояснили, що я маю право бути присутньою на зборах, але голосувати не зможу. Така ж ситуація у більшості акціонерів, які приїхали на збори. Знаю, що одним з питань, яке мають розглядати — це переведення наших акцій в бездокументальну форму, після чого проведуть вилучення цінних паперів та анулювання наших особових рахунків. Могли б до загальних зборів запросити нас, аби ми могли уточнити свої дані в реєстрі і повноцінно брати участь у зборах. Але нас просто проігнорували. Тому на знак протесту всі, кого не допустили до голосування, залишили збори і написали колективного листа Президенту України з проханням захистити наші права і доручити відповідним інстанціям перевірити легітимність цих зборів.

Коментар Михайло Заблуда, голова правління акціонерного товариства «Рівнеазот»: — Закон чітко регламентує роботу акціонерних товариств. В ньому прописано права та обов’язки акціонерів. Не голосували ті, в кого були неточності з паспортними даними. Люди мали самі перевірити свої дані ще до зборів в установлений законом термін. Про це всі були поінформовані листами. Вони ж цього не зробили. Якби ми допустили їх до голосування з тими неточностями в їхніх паспортних даних, то згідно з законом ці збори можна було б визнати не дійсними. Нагадаю, що з 2003 року це вже третя спроба провести загальні збори акціонерів. Попередні збори зривали попередні акціонери підприємства, які володіли блокуючим пакетом акцій. Тепер в основного власника підприємства 92% акцій, у фізичних осіб, яких сьогодні нараховується 25 тисяч, лише 2,8%. Тож якби навіть всі вони приїхали на збори акціонерів, то їхні голоси не були б вирішальними. Втім, вони як були, так і залишаються акціонерами підприємства. На зборах був присутній представник власника основного пакета акцій та ще кілька акціонерів, тож збори легітимні. На них ми вирішили деякі господарчі питання. Мова про якісь дивіденди для акціонерів навіть не йшла. Підприємство свого часу було на межі банкрутства. Останні вісім років власник підприємства всі зароблені кошти вкладає у розвиток заводу. «Рівнеазот» починає оживати, але говорити про дивіденди ще рано.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також