Аваков «реформує» — міліція «гуляє»!

3702 0

Ми у соцмережах:

Аваков «реформує» — міліція «гуляє»!

Пішов другий рік з того часу, як міністр внутрішніх справ Арсен Аваков почав «реформувати» українську міліцію, супроводжуючи цей процес чи не щоденними «постами» у соціальних мережах. Жодного позитиву, принаймні в Острозькому районі, це «реформування» поки що не принесло. Навпаки — напередодні обіцяної реформи міліції місцеві «служителі закону» вирішили «погуляти» як в останній раз. В останній тиждень березня упродовж двох днів один острозький міліціонер був затриманий на вимаганні, троє його п'яних «колег» спричинили автомобільну аварію, а завершило «гуляння» колективне побиття міліціонерами 14-річного юнака безпосередньо у райвідділі. Та чи остання ця міліцейська «гулянка»?

нетверезий

Експерт-криміналіст Володимир Леонтюк, який працює в Острозькому міськвідділі міліції, після скоєння ДТП відмовився проходити тест на вміст алкоголю
26 березня, 18 год. Працівники відділу внутрішньої безпеки в Рівненській області затримали старшого сержанта, помічника чергового Острозького міськвідділу, який вимагав та отримав 12 тисяч гривень і 500 доларів. Напередодні до міліції звернувся 38-річний чоловік та повідомив, що в нього вимагає 3500 доларів острозький міліціонер. Коли чоловік у своїй квартирі передав міліціонеру гроші, той відразу ж їх викинув своєму напарнику через кватирку. Правоохоронці затримали і 24-річного старшого сержанта, і його 26-річного спільника у дворі будинку. Як стало відомо "РВ", міліціонер вимагав у чоловіка повернути гроші, які той нібито заборгував одному із мешканців міста. Затриманий міліціонер — син Олександра Шикери, міського голови Острога. Сергій Шикера міліцейську службу розпочав у 2010 році з інспектора патрульної служби, згодом був переведений на посаду помічника чергового чергової частини. Зараз він перебуває під вартою, але має можливість бути відпущеним додому під заставу 73 тисячі гривень. 28 березня, близько 18-ї год. в Острозі трапилася дорожньо-транспортна пригода, учасниками якої стали троє місцевих міліціонерів. 26-річний Володимир, експерт-криміналіст, автомобілем "Мерседес-Бенц-Ес180" спершу вискочив на земляний насип на правому узбіччі, а звідти виїхав на смугу зустрічного руху та врізався в автомобіль "Ауді-100", за кермом якого перебував місцевий житель 62-річний Микола. Міліціонер та його двоє колег, які були пасажирами авто, з місця ДТП втекли. Працівники ДАІ, які виїхали на місце аварії, все ж зуміли затримали старшого експерта та запропонували пройти тест на алкогольне сп'яніння, від якого він відмовився. Тоді в присутності двох свідків працівник ДАІ склав на порушника три адміністративних протоколи — за керування транспортним засобом у нетверезому стані, за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, та за керування транспортним засобом особою, яка не має на це відповідних документів, оскільки автомобіль належить батькові-інваліду міліціонера. Тим часом, місцеві мешканці кажуть, що нетверезими були й пасажири авто — кінолог та оперуповноважений карного розшуку Острозького МВ УМВС. БИТИЙ7
Андрій сказав, що його побили міліціонери. Підліток зараз перебуває у лікарні
28 березня. 18 год. 30 хв. До міліції надійшло повідомлення з приймального відділення Острозької центральної районної лікарні, що до них доставлений 14-річний Андрій із численними забоями та струсом головного мозку. Лікарям хлопчик повідомив, що його побили працівники острозької міліції. Як виявилося, неповнолітній був у компанії хлопців, які вночі намагалися обікрасти магазин у с.Верхів. О третій годині ночі про це повідомив у міськвідділ мешканець села. Двоє хлопців втекли, а Андрія затримав свідок. За версією міліції, до магазину відразу виїхала слідчо-оперативна група, неповнолітнього доставили в міськвідділ Острога, про що одразу повідомили його матір, і в її присутності відібравши пояснення у хлопця, близько п'ятої години ранку їх відпустили додому. Прес-служба також стверджує, що побили хлопця не міліціонери, а батьки, і на підтвердження цього мають запис камери відеоспостереження, яка встановлена на території міськвідділу. Натомість рідні підлітка доводять, що хлопця побили міліціонери, і кажуть, що правоохоронці відпустили неповнолітнього тільки через 12 годин після затримання. Запису із камер спостереження про те, що його побили власні батьки, міліція так і не показала. 14-річний Андрій з села Гільча Перша Здолбунівського району все ще перебуває в Острозькій ЦРЛ із забоями тіла, слідами на руках від наручників, із головними болями та підозрою на струс мозку.

Коментарі

Олена, тітка підлітка:
— Андрій розповів, що двоє старших хлопців підговорили його піти з ними в сусіднє село Верхів. Там вони почали виламувати решітку на магазині, а він стояв збоку. Коли ж решітка впала, на гуркіт вибігли мешканці сусідніх будинків. Старші втекли, а Андрій залишився. Йому крикнули: "Стій", ось він і стояв. А далі приїхали міліціонери, одягли наручники та почали бити, щоб зізнався у злочині. Через якийсь час забрали в міськвідділ... Людмилі, його матері, правоохоронці зателефонували лише о 5-й ранку, й вона першою ж маршруткою поїхала в Острог. Мати була в одному кабінеті, хлопця допитували в іншому, за зачиненими дверима. Руслан, батько Андрія, приїхав пізніше, він живе окремо після розлучення з Людмилою. А о пів на одинадцяту Андрія повезли в Здолбунівський райвідділ. Там знову допити, знову окремо від матері. І хоч на той час затримали й тих старших хлопців, 17 та 18 років, які, власне, й виламували решітку на магазині, нам почали погрожувати, що Андрія посадять в ізолятор на кілька тижнів, а то й на місяць. Знайшовся і якийсь "посередник", який казав, що все можна владнати за 300 доларів. Треба було одразу про це в СБУ повідомити... Зрештою, міліція повезла затриманих хлопців у Гільчу, щоб там обшук в їхніх оселях зробити. Ми ж почали обурюватися, що вже 12 годин неповнолітнього тримають, щоб дали хоча б погодувати його. Тоді побачили, що в нього синці, що йому стає дуже зле. Лише тоді Андрій розповів, що його міліціонери ще у Верхові при затриманні побили, але боявся раніше про це сказати, бо погрожували, що буде ще гірше, що навіть в якийсь "петушатник" посадять... Коли ми почали знімати побої на тілі хлопця на фото та відео, то міліціонери сіли в машини та втекли. Ми — за ними навздогін, щоб написати заяву про побиття.
Любов Ковальчук, острозький міжрайонний прокурор:
— Батько дитини звернувся в міліцію із заявою про те, що його неповнолітнього сина побили. Відомості було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 126 Кримінального кодексу, яка трактується як умисне завдання удару, побоїв, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень. Однак ми в прокуратурі перекваліфікували її на частину 2 статті 365 ККУ — перевищення влади або службових повноважень, яке супроводжувалося насильством. Санкція цієї статті передбачає від 3 до 8 років позбавлення волі. Досудове розслідування у цій справі зараз проводить слідчий відділ прокуратури області. Якщо справді з'ясується, що міліціонери винні й побили неповнолітнього, вони однозначно понесуть відповідальність.
Сергій Максимов, начальник УМВС України в Рівненській області:
— Щодо затримання на вимаганні острозького міліціонера, то ми вдячні мешканцям Рівненщини, які, аби припинити протиправні дії, що вчиняють міліціонери, звертаються до управління МВС. Затриманому в порядку статті 208 КПК України вже повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Готуються матеріали щодо обрання міри запобіжного заходу. Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років... Обставини ДТП, в якій фігурували острозькі правоохоронці, ще встановлюють. Інспекція з особового складу управління кадрового забезпечення проводить службове розслідування. Водночас хочу зазначити, що ці працівники працювати в міліції не будуть. Зараз служба внутрішньої безпеки міліції з'ясовує й обставини завдання тілесних ушкоджень неповнолітньому. А також проводимо перевірку діяльності всього Острозького міськвідділу міліції.
Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також