Безкорислива турбота чи злі наміри?

1743 0

Ми у соцмережах:

Безкорислива турбота чи злі наміри?

Хворій на дитячий церебральний параліч 22-річній рівнянці Олені (ім’я з етичних міркувань змінено) за наполяганням її опікуна зробили аборт і направили у психоневрологічний інтернат. Її сусід Анатолій Мильников звинувачує опікуна та медиків, які перервали вагітність, у незаконних діях. Запевняє, що таким чином опікун хоче заволодіти хатою, в якій жила дівчина. Опікун Наталія Опанасюк у безкорисливу турботу Мильникова не вірить і вважає, що саме він має намір стати власником хати хворої, яка розташовано на березі Басівкутського озера.

”Олена, як собача, прив’язалася до мене” Анатолій Мильников кілька років тому приїхав з Росії у Рівне, адже звідси він родом. Поселився у знайомих. З Оленою, розповідає Анатолій, він познайомився два роки тому: — Від сусідів я дізнався сумну історію цієї дівчини. Батьки її зловживали алкоголем і померли. Померли й усі їхні діти. Залишилися лише Олена та її брат. Брат теж п’є. З його сім’єю Олена й живе у недобудованій батьківській хаті. Олена хвора на ДЦП, визнана судом недієздатною і має опікуна — свою троюрідну сестру Наталію Опанасюк. Хата, в якій живе дівчина з братом, досі оформлена на їхніх бабу та діда. І на неї є багато охочих. Дівчина жила у кімнаті, яка не опалюється, зі стіною, вкритою грибком. У кімнаті не було шафи. Я приходив до брата Олени, пропонував обміняти цю хату на квартиру, щоб дівчина жила у кращих умовах. Але брат Олени відмовився. Після цього й поповзли чутки, начебто я на цю хату претендую, хоча насправді це не так. Адже я не збираюся в Україні залишатися, хочу виїхати за кордон. Олена ще до зустрічі зі мною познайомилася з киянином Олександром. У них зав’язався роман. Опікун Олени як дізналася про ці стосунки, почала обурюватися — мовляв, обоє вони ненормальні, то що буде, як одружаться... Потім Олена завагітніла від Олександра. Раділа, що у неї буде дитина. Але опікун, дізнавшись про вагітність, закрила Олену в Острозьку психіатричну лікарню. Потім вона ж і братова дружина обманули Олену і завезли в обласну лікарню, де на четвертому місяці вагітності під наркозом їй зробили аборт. А після цього відвезли Олену у психоневрологічний інтернат. Олена зателефонувала мені з інтернату, попросила забрати її звідти, бо, мовляв, її заколють медпрепаратами. Я поїхав, але мене не впустили. Що буде далі з дівчиною — хтозна. Думаю, що будуть підтасовані документи, щоб отримати її хату. Прокуратура і міліція начебто розслідують цю справу, однак поки безрезультатно. Чому я перейнявся долею Олени? Бо шкода її. Вона ж, як собача, прив’язалася до мене.

”Стати опікуном дівчини ніхто не захотів” Наталія Опанасюк, опікун Олени, у щирість намірів Анатолія Мильникова не вірить: — Мильников всіма способами підбирався по-сусідськи до Олени. Звісно, що мені це не сподобалося. Але він казав: «Я хочу їй допомогти». Після того як на огляді у гінеколога виявилося, що Олена вагітна, Мильников почав мене переслідувати. Як зізнався він мені, Олена завагітніла від нього. А потім Мильников знайшов їй жениха. Через ці стреси Олена почала неадекватно поводитись. І лікар-психіатр обласного центру психічного здоров’я населення порадила покласти її в Острозьку психлікарню, щоб вона була під наглядом і психіатра, і гінеколога. Через три тижні Олену звідти перевели в обласну лікарню на переривання вагітності. Адже дівчина визнана судом недієздатною, і їй не дозволили виношувати вагітність психіатри. Мильников скаржився і в прокуратуру, і в міліцію на те, що Олені незаконно перервали вагітність. Він не звертав уваги на те, що направлення на це дали з обласного перинатального центру. Мене вже замучили перевірками з цього приводу. Хоча Мильников Олені — ніхто, чужа людина. Я вже писала скаргу в міліцію з проханням захистити мене від Мильникова та його друзів. Чому він переймається долею Олени і для чого йому була потрібна її дитина? Йому потрібна хата, в якій жила Олена. Адже вона стоїть на березі Басівкутського озера. Якщо Мильникову потрібна Олена, то чому не хоче її удочерити чи оформити над нею опікунство? Хоча йому навряд чи це дозволять, бо у нього, як казали мені слідчі, купа судимостей. Останні чотири місяці Мильников з друзями не впускали мене в хату до Олени, викрадали її. Я з міліцією її шукала. А вона у Мильникова жила. Я вже не опікуюся Оленою. Тож дівчина тепер перебуває під опікою держави, і управління соцзахисту направило її в Острозький психоневрологічний інтернат. Адже оформити опікунство над дівчиною ніхто не захотів.

”Собі дати раду не може, не кажучи вже про дитину” Медики одноголосно стверджують, що переривання вагітності було найбільш оптимальним виходом із цієї ситуації. Любов Глєба, завідувачка поліклініки Центру психічного здоров’я населення, розповіла, що дівчина з дитинства перебувала у них на обліку через олігофренію (розумову відсталість) на фоні ДЦП: — Це вроджена патологія і вона невиліковна. Хворі з таким діагнозом розгальмовані, в тому числі й сексуально. Від кого Олена завагітніла — хтозна, бо не раз втікала з дому. У будь-якому разі вона ради дитині не дала б. Адже себе не може обслуговувати, не кажучи вже про дитину. Олену хотіли одружити. Якийсь чоловік з кримінальним минулим добивався цього. Втім, у будь-якому разі їх би не розписали, оскільки дівчина визнана судом недієздатною. Так званого нареченого також до нас привозили, але у нього не було проявів психічних захворювань. Опікун каже, що той чоловік претендує на Оленину хату. Коли дівчину завезли в Острог, міліціонер, який її супроводжував, казав: «Хай краще вона в інтернатному закладі буде, ніж щоб знайти її потім втопленою в Басівкутському озері». Головний лікар обласного перинатального центру, обласний акушер-гінеколог Вікторія Єнікєєва розповіла, що дозвіл на переривання вагітності Олені надала лікарська комісія облуправління охорони здоров’я з п’яти осіб на підставі висновку лікувально-контрольної комісії, на яку було направлено жінку за показами психіатра.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також