«Безплатна» платна медицина?

4204 0

Ми у соцмережах:

 «Безплатна» платна медицина?

Загальновідомий факт — звертаючись у лікарню за меддопомогою, не слід розраховувати на безплатні послуги — лише зараз став відомий обласній прокуратурі. Під час перевірки медичних закладів області прокурори виявили, що пацієнти в рівненських лікарнях за медичні послуги... платять гроші, порушуючи статтю Конституції про безплатну медицину. Прокурор надіслав до обласної ради та облдержадміністрації подання з вимогою усунути це ганебне явище та покарати винних посадових осіб.

Як розповіли в прокуратурі, факти взяття грошей від пацієнтів виявили у кількох медзакладах обласного підпорядкування. Так, у Рівненській обласній клінічній лікарні від громадян надійшов понад один мільйон гривень. Рівненський обласний онкодиспансер за послуги рентгенологічного відділення від пацієнтів отримав 25 тисяч гривень. Порушення законодавства про благодійність зафіксовані і в обласному протитуберкульозному диспансері та у диспансері радіаційного захисту населення. Подання прокуратури про ці факти нині активно обговорюється на засіданнях депутатських комісій. Особливо гострою дискусія стає, коли мова заходить про виділення лікарням грошей, передбачених вже в обласному бюджеті на 2009 рік. — Випадки надання медичних послуг за гроші, очевидно, не новина, але прокуратура нарешті зважилася і направила нам відповідне подання, — говорить голова бюджетної комісії Олег Хомич. — Треба щось робити. Проблема в тому, що при аналізі бюджетних запитів від закладів охорони здоров’я я не побачив від них інформації про власні надходження. Тобто, наприклад, у бюджеті на діагностичний центр передбачається 9 мільйонів гривень, а скільки вони мають власних надходжень, мені невідомо. Обласній лікарні виділяємо майже 46 мільйонів гривень, а от скільки в них власних надходжень, також невідомо. Тому вихід може бути такий — повісити на їхні двері прейскурант, хай люди чітко знають, за що вони платять, і відповідно зменшити медзакладам фінансування з обласного бюджету, оскільки вони самі в змозі заробляти. Крім того, досі не проведено аудит в обласних закладах охорони здоров’я, не з’ясовано, якою має бути чисельність штатів, де є невиправдані витрати. Підтримує колегу, іронізуючи, і депутат обради Олександр Рудик: — Треба, щоб було роз’яснення. От «койка залізна» без матраца — безкоштовна, і те, що лікар з тобою поздоровкався — теж безкоштовно. А за все інше — плати. Ми кошти даємо, наприклад, на перев’язочні матеріали. А ви прийдіть у лікарню з пальцем порізаним, то вас попросять купити метр марлі, йоду, вати. Скоро будемо за те, що двері відкриваються в лікарню, платити. ”Мало даєте грошей з бюджету», — натомість каже, звертаючись до депутатів, начальник обласного управління охорони здоров’я Віктор Ковальов: — Якби обласна влада в повній мірі фінансувала цю галузь, не довелося б ні в кого нічого брати. Бо коштів до медзакладів надходить набагато менше від потреби — фінансування з обласного бюджету вкрай не вистачає. Наприклад, медикаментів за бюджетні кошти ми можемо закупити лише 30%. Притягувати до відповідальності винних у порушенні статті Конституції про безплатну медицину доручили обласній раді, адже вона є власником обласних комунальних медзакладів. Саме Олександру Данильчуку і надіслали листи про вжиття відповідних заходів. Тим часом керівники медичних закладів і надалі запевняють — медицина в області безплатна.

Коментарі Мирослав Семанів, головний лікар Рівненської обласної клінічної лікарні: — Ніхто гроші за лікування від пацієнтів у нашій лікарні не вимагає. Нам закидають порушення, що в лікарні працює приватне підприємство «Либідь», через чию касу пацієнти сплачують за білизну. Я прокуратурі вже надав усі необхідні документи, які свідчать, що саме заступник голови ОДА ще в 2000 році видав доручення медзакладам області укласти договори з цією фірмою на даний вид послуг, яке ми і виконали. Ніяких порушень тут немає. І в прокуратури до мене вже немає претензій. Так, у нас є благодійні внески, але вони добровільні. Є й спонсорська допомога. Усе юридично оформлено. І запам’ятайте, в обласній клінічній лікарні ще жоден пацієнт не помер через те, що в його кишені лежало лише 10 копійок. Хоча влада фінансує нас лише на 30?40 відсотків від потреби. А тим часом чиновники ввесь час пишуть нам листи з вказівкою полікувати того чи іншого хворого за бюджетні кошти, яких у лікарні часто немає. Що стосується мільйона гривень надходжень «зі сторони», який нам приписують, то лише за сервісне обслуговування, наприклад, апарату НРТ потрібно 900 тисяч гривень щороку. Цих грошей нам влада не дає, але є добрі люди і спонсори, навіть з інших областей, які дають відповідну допомогу. Крім того, ми за спонсорські гроші виконали ремонт у деяких відділеннях. Ігор Гашинський, заступник головного лікаря Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. Поліщука: — Бюджетного фінансування вистачає лише на виплату зарплати та на оплату енергоносіїв. Так, у нас є власні надходження, однак всі вони юридично правильно оформлені, як благодійна чи спонсорська допомога. Ми грошей ні в кого не вимагаємо. Дають ті, хто хоче. Причому ці гроші йдуть напряму до бюджету медичного закладу, а пацієнти отримують відповідні чеки. Також співпрацюємо із страховими компаніями. Приходили до нас з прокуратури, перевіряли. Однак нині до нас немає жодних претензій.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також