Біля поліцейської будівлі у Рівному буде пам’ятник

1294 0

Ми у соцмережах:

Фото Victor Ostap

Минуло менше року як полковника з Луганщини Олексія Камишанського призначили начальником обласної поліції Рівненщини. Однак за цей час він уже встиг зробити ремонт на двох поверхах обласного управління на вул. Хвильового, розпочати реконструкцію центрального входу в приміщення, облаштувати хороший спортзал, підсвітити будівлю у національні кольори… А днями стало відомо про іцініативу полковника спорудити пам’ятник репресованим перед поліцейською будівлею. Такими темпами й до генеральських погонів недовго.

Оскільки майбутній пам’ятник видозмінить частину вулиці Пушкіна, то можливість його спорудження обговорювали на архітектурно-містобудівній раді. Там і стало відомо, що за задумом архітекторів пам’ятний знак стоятиме біля одного із входів у будівлю обласної поліції. Для цього кілька секцій паркану демонтують, а сам монумент буде трохи повернутий — щоб його краще було видно не тільки з вулиці Пушкіна, а й з вулиці Хвильового.

Скульптор Петро Подолець пропонує, щоб постамент мав вигляд хреста, а в ньому — ангел, мати, батько й дитина. Однак архітектурна рада рекомендувала, щоб скульптор замість хреста використав інший сакральний символ, адже потрібно враховувати етнічний склад населення, яке було депортовано. А сам пам’ятний знак має бути гармонійно поєднаний із входом до обласного управління поліції.

Олександр Бойко, музейний доглядач ГУНП:

У нас в архіві зберігається справ аж на 14 тисяч сімей з Рівненщини. Ми аналізували, що сім’ю, яка в середньому складалася із п’яти осіб, радянська влада без суду й слідства вивозила до Сибіру та Казахстану. Майно цих людей конфісковували, багато із них уже й не повернулися додому. Людей вивозили просто за те, що вони українці. Із світлин тих, кого вивезли, добре видно, що люди були освічені та одягнуті у вишиванки. Виселенням займалися працівники КДБ та інших каральних органів. Долучена до цього була й поліція...

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також