Буде 25 ресторанів — з’явиться білий ковпак

1994 0

Ми у соцмережах:

Буде 25 ресторанів — з’явиться білий ковпак

13 ресторанів Рівненщини нині входять до Європейської мережі кулінарної спадщини. Це означає, що у них повинні харчувати традиційними для нашої місцевості стравами, причому приготовленими з вирощених без хімії продуктів. Втім, поки що відвідувачі про таку причетність ресторанів до мережі не знають. Адже на них нема відповідних позначок.

Начальник відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції облдержадміністрації Олександр Муран розповідає: — Ідеєю об’єднання в Європейську мережу кулінарної спадщини стало те, щоб люди споживали натуральну харчову продукцію, тобто ту, яка вирощена без застосування хімзасобів. Попит на таку продукцію становить лише 3-5%. Адже лише платоспроможні споживачі можуть собі дозволити її купувати, бо вона на 20-25% дорожча. Завдання мережі кулінарної спадщини — показати людині, де вона може реалізувати цю свою потребу. Причому учасники мережі пропонують споживачу традиційні страви, які не лише з натуральних продуктів, а приготовлені за рецептами, які історично склалися на цій території, властиві їй. Перша пропозиція до Рівненщини вступити в Європейську мережу кулінарної спадщини надійшла у 2006 році від поляків Вармінсько-Мазурського воєводства. Наших бізнесменів це зацікавило. І тепер у мережі налічується 13 рівненських підприємств. Зокрема, готельно-ресторанний комплекс «Айвенго», ресторан «Біле озеро», ПП Вознюк, який виготовляє ковбасні вироби. Це дає їм маркетингову перевагу. Але її треба реалізовувати. Так, цього року буде проведено низку заходів для промоції закладів — членів мережі кулінарної спадщини. А результат цього буде за років два-три, коли люди зрозуміють, що таке участь у Європейській мережі кулінарної спадщини. За участь у мережі Рівненщина щороку сплачує 2 тисячі євро. Цю суму збирають з членів мережі. І витрачають її на виготовлення промоційної літератури, оплату інформації в туристичних довідниках про те, де можна поїсти, на проведення семінарів. Чи перевіряється натуральність продукції, якою харчують у ресторанах-учасниках мережі? Ні, але дбати про це зобов’язує реноме закладу. Тим паче, що відвідувач на сайті кулінарної спадщини може залишити про це свій відгук. Як відвідувач може дізнатися, чи є заклад у мережі? Почитати про це на сайті мережі чи поцікавитися у закладі. А коли на Рівненщині буде 25 членів мережі кулінарної спадщини, тоді ми отримаємо спеціальні знаки, які розміщують при вході в ресторан. На цьому знаку на синьому тлі розміщений білий ковпак кухаря і виделка з ножем. Коштує один такий знак 35-40 євро. Уже нині й інші заклади цікавляться вступом до мережі. Так, за цим до нас звертаються ресторани «Щедрий млин» з Гощі, «Скольмо» з Клевані. Ольга Галась, директор ДП «Ресторан «Спорт»: — Що дає нам участь в мережі кулінарної спадщини? Сподіваємося, що у зв’язку з Євро-2012 до нас прийдуть нові клієнти. Адже інформація про заклад буде нанесена на схеми автомаршрутів. Членство в мережі — це робота на перспективу. Звісно, для приготування страв стараємося закуповувати продукцію, вирощену без хімії, хоча це вдається не завжди. Окрім цього, переважно у нас в меню — страви української кухні.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також