Дефіциту масла в Україні не буде, стверджують його виробники. В уряді погоджуються: на сьогодні в Україні ситуація з маслом стабільна, але при цьому готуються до можливого дефіциту цього продукту.
Заступник директора департаменту економічного розвитку та аграрних ринків Анатолій Розгон заявив, що до Кабміну внесуть проект постанови про закупівлю вершкового масла в продовольчий резерв Аграрного фонду, «для того, щоб у майбутньому, в разі виникнення якихось критичних динамік, ми змогли здійснювати інтервенції й стабілізувати ціну». Нині мито на ввезення масла становить 10%, проте після прийняття постанови воно буде скасоване. — Критичного нічого ми не бачимо, але враховуючи, що у нас були минулого року певні труднощі, міністерство ініціює сьогодні формування держпродрезерву. Мито на імпорт може бути як додатковий захід на перспективу, це буде додатковим стимулом, щоб завезти додаткові обсяги масла. Якщо говорити загалом про додаткові обсяги, то йдеться про 3-4 тис. тонн у цілому, коли загальний фонд споживання масла в Україні близько 70-80 тис. тонн, — пояснив Анатолій Розгон. Незважаючи на негативні прогнози міністерства, українські виробники стверджують, що запасів масла вистачить на цілу зиму. Анатолій Грисюк, директор ТзОВ «Радивилівмолоко». розповів: — Думаю, що проблема з маслом, яку нині афішує Міністерство агарної політики та продовольства, надумана. Очевидно, таким чином вони хочуть врегулювати ціну на товар. Кожен молокозавод закладає запаси масла на зиму, оскільки всім відомо, що з осені надої молока падають. Можу запевнити, нашого масла на ринку вистачатиме. Питання лише в тому, яка його буде ціна. Якщо попит впаде, відповідно, зменшиться. Проте якщо держава скасує імпортне мито, ми змушені будемо знижувати ціну і працювати собі у збиток. Наприклад, у Білорусі ціна на сировину значно менша, а тому і продукція дешевша. І конкуренція з нами в цьому випадку буде нерівна. Та й постраждають, перш за все, селяни, оскільки ми змушені будемо знизити закупівельні ціни. А нашому підприємству нині й так нелегко. Ми перебуваємо в нерівній конкуренції навіть з українськими товаровиробниками, адже робимо натуральну продукцію, якісну, а змушені продавати її за такою ж ціною, як і ті, хто в масло додає третину рослинних жирів. На сьогодні заводська ціна одного кілограма українського масла повинна бути не менше 50 грн., а в магазинах — 70 грн., проте продаємо ми за 45-46 грн. Розуміємо, що купівельна спроможність наших громадян невисока, проте переходити на виробництво неякісної продукції не хочемо. Адже чи не єдине, чим ми можемо нині похвалитися, це натуральністю вироблених нами товарів. Тим часом 2 вересня Аграрний фонд провів тендер із закупівлі масла і зараз вивчає пропозиції його учасників. А.Розгон стверджує, що пропозиції імпортерів більш привабливі за цінами: вони пропонують масло із Нової Зеландії вартістю 53 тис. грн. за тонну, тоді як вітчизняні постачальники — 57-58 тис. грн. за тонну.