Кавуни розрізають брудними ножами

1209 0

Ми у соцмережах:

Кавуни розрізають брудними ножами

Нещодавно міська санстанція перевіряла дотримання правил торгівлі продуктами на ринках Дикого, Андріївському та «Моріон». Виявилося, що підприємці продовжують торгувати розрізаними кавунами та динями, що заборонено. Також в ході перевірки було відсторонено від роботи 32 продавців, які не пройшли обов’язкового медобстеження.

— Значної кількості порушень ми не зафіксували, підприємці в основному дотримуються усіх правил торгівлі, — констатує заввідділу гігієни харчування Надія Стичишина. — Можливо, це частково зумовлено тим, що про перевірку ми змушені попереджати їх заздалегідь і вони до неї готуються. Проте ми зафіксували продаж кавунів на розріз, наприклад, продають половину дині чи кавуна або розрізають і дають покуштувати. Цього робити не можна, і насамперед споживачі мають звернути на це увагу. Адже ножі, якими розрізають ці фрукти, не миють, на них накопичуються та розмножуються бактерії, які спричиняють харчове отруєння. Окрім того, ми відсторонили від роботи 32 продавців харчових продуктів, які не надали документів про проходження обов’язкового медогляду. Вони вже приступили до роботи, в короткі строки пройшовши обстеження. Було зафіксовано торгівлю паштетом невідомого походження на ринку «Андріївському». На ньому не було маркування, яке засвідчує, хто виробник і до якого часу паштет придатний до споживання. Хоча цього разу мали одне таке порушення, але випадки, коли торгують м’ясо-молочною готовою продукцією без маркування, трапляються часто. Також особливо просимо споживачів звернути увагу на рибні пресерви і не купувати їх, якщо ними торгують без холодильника. Адже зберігатися вони мають при температурі не вище 0°С. Санепідеміологи закликають рівнян не купувати кондитерських кремових виробів у продавців, які готують їх в домашніх умовах. Крім того, радять не купувати залежаних персиків, обтрушеного з грон винограду, гнилуватих бананів. Їх продають дешевше, ніж свіжі фрукти. Наприклад, кілограм обтрушених ягід винограду може коштувати 10 грн., якщо кілограм звичного винограду на гроні — 15 грн. Люди такий виноград розбирають дуже швидко, не здогадуючись, що з’їдена гнилувата ягідка є розсадником бактерій, які теж спричиняють харчові отруєння. — Фрукти мають продаватися тільки в цілому і неушкодженому вигляді, — говорить Надія Стичишина. — Тому що надгнила, підбита, різана та інша подібна продукція швидше піддається псуванню. Почорнілих бананів взагалі їсти не рекомендую.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також