Фотоапарат вибирайте за розміром матриці, а об’єктив — за вагою

7186 0

Ми у соцмережах:

Фотоапарат вибирайте за розміром матриці, а об’єктив — за вагою

Цифрова «мильниця» — маленька камера за 600-1000 грн. — сьогодні є майже в кожній родині, і в більшості випадків потреба відобразити пам’ятні моменти життя задовольняє повністю. Однак часто низька якість знімків засмучує: то вони темні, то розмиті, то з незрозумілими крапками. Природно, задля якості фотографій хочеться купити камеру трохи кращу, але і не дуже дорогу. У магазинах пояснюють: ціни на більш-менш хороший фотоапарат — від 3 тисяч гривень, а за 5-6 тисяч можна купити модель, яка видає цілком професійні знімки.

”Дзеркалки» і «гібриди» Оскільки фотоапарат буде використовуватися для різних видів зйомки — від гарного пейзажу до портретів членів сім’ї — продавці радять купувати камеру з можливістю зміни об’єктива. У магазинах продається два типи таких камер: дзеркальні та гібридні. У першому випадку, пише «Сегодня», в оптичну схему входить дзеркало, що перенаправляє світло від об’єктива до видошукача (немає навантаження на процесор фотоапарата для перевертання картинки, тому швидкість зйомки дуже висока). При натисканні на спуск механізм прибирає дзеркало з оптичного тракту камери, затвор відкривається на час витримки, і зображення проектується на матрицю. Однак необхідність розміщення дзеркала та механізму його підйому зумовлює досить великі габарити камери, в середньому — 130x100x80 мм і вагу 400-800 грамів. Зате такі камери видають якісне зображення розміром 4592 на 3056 мм (14 мегапікселів) і зі стандартним об’єктивом 18-55 мм підходять майже на всі випадки життя. Найдешевша камера з такими параметрами — Sony Alpha DSLR-A290 за 3,9 тис. грн. Але до 6 тисяч гривень можна знайти і варіанти від Nikon, Canon, Pentax та інших виробників. Гібридні камери є своєрідним компромісом. Їхня особливість — дзеркало відсутнє, а світло потрапляє безпосередньо на сенсор (при цьому навантаження на процесор для обробки зображень вище, і «скорострільність» (кількість кадрів на секунду) у таких апаратів трохи нижча, ніж у «дзеркалок»). При цьому об’єктиви можна міняти точно так само, як і на «дзеркалах», якість знімків аналогічна, а габарити і вага — на 20-30% менші. Наприклад, Olympus PEN E-PL1 важить всього 296 грамів при розмірах 114,6 x72,2x41,5 мм (поміститься в кишені брюк).

Розмір картинки Якість зображення залежить насамперед від фізичного розміру матриці — мікросхеми з фотодіодами. Вона оцифровує (розділяє на шматочки — «пікселі») те зображення, яке формується об’єктивом. Але часто при однаковій кількості пікселів якість фотографій у різних фотокамерах відрізняється — деякі виробники штучно наганяють кількість мегапікселів (картинка велика, але якість проявляється лише при її зменшенні). Протистояти хитрощам просто: приходите в магазин зі своєю картою пам’яті, вставляєте її по черзі в різні фотоапарати і робите знімки в однаковому ракурсі. Вдома перевірте те, що вийшло, і зробіть висновок самі. До речі, в такий спосіб можна «вирахувати» і фотоапарат, який видає не тільки найбільшу картинку, але і найбільш якісну — з точки зору передачі кольорів, промальовування, різкості тощо.

Чутливість Мінімальна світлочутливість елементів матриці цифрового фотоапарата вказується в одиницях системи ISO: у зазначеному виробником діапазоні матриця передає картинку з мінімальними спотвореннями і допустимим рівнем шуму. Відповідно, чим він ширший, тим більше можливостей для сюжетної зйомки у цифрового фотоапарата. Але деякі виробники рекламують значення ISO до 3200 — навряд чи це знадобиться в реальному житті. Таке значення знадобиться тільки при зйомці в дуже погано освітленому місці, наприклад на вечірці.

Обираємо об’єктив Багато фотографів кажуть, що «знімає об’єктив, а не фотоапарат». Насправді, звичайно, ні те, ні інше, а руки і голова фотографа. Відповідно, радять не купувати дорогий фотоапарат і дешевий об’єктив — краще навпаки. Справа в тому, що потім, при зміні фотоапарата, хороший об’єктив можна на нього переставити: на відміну від камери, оптика технічно майже не змінюється. У комплекті і до дзеркальних, і до гібридних камер йдуть так звані кітові об’єктиви — наповнені пластиковими лінзами. При хороших умовах освітлення цього достатньо, але якщо є перешкоди, домогтися від фотоапарата високої якості дуже складно, до того ж, він швидко виходить з ладу. Тому практично всі виробники дають можливість купівлі «коробки» (камери без об’єктива), до якої можна підібрати якісну оптику (від $ 500). До речі, замість оригінального об’єктива можна підібрати не менш якісну, але дешевшу (на 30-40%) модель від інших виробників. Але будьте пильні: можуть підсунути «пластмасову» підробку. Відрізнити їх можна за вагою — об’єктиви, що складаються зі скляних лінз, приблизно наполовину важчі за пластикові аналоги. За технічними характеристиками вибір приблизно такий: 18-55 мм — універсальний, 55-200 мм — для віддалених об’єктів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також