Спека скорочує термін придатності майже всіх харчових продуктів. Але є і лідери прокисання, від яких у спекотні дні краще триматися подалі.
1. Молоко і його похідні. Уважно розглядайте упаковку! Не забувайте, що на етикетці сирка, сметани і кефіру повинні бути вказані година, день, місяць і рік виготовлення. При температурі ±2-4 градуси молочна продукція зберігається від 48 годин до п’яти діб. До речі, все це стосується і морозива, яким так хочеться поласувати в спеку. Якщо побачили, що стаканчик підтанув — проходьте повз, не ризикуйте. Це означає, що умови зберігання на якомусь етапі дотримані не були, і солодощі розморожувалися, а потім були заморожені знову. До речі, таке морозиво має водянистий смак, в ньому трапляються грудочки льоду. 2. Риба. Особливо небезпечна свіжа і слабосолена. У групі ризику зараз всі суші-бари. Отже, краще не спокушати долю, а увечері спекотного дня поласувати чимось більш традиційним. Як мінімум, що пройшло термічну обробку. 3. Варені ковбаси і паштети. Мають короткий термін реалізації, навіть при 8 градусах зберігаються не довше 2-5 діб. Особливо це стосується делікатесних варених ковбас. Всі вони, як правило, зроблені за кордоном, а значить вже належалися в дорозі. А тут ще спека. Якщо вже ніяк без ковбаси, то краще узяти копчену. 4. «Магазинні» салати. Про салати, які з деяких пір узялися готувати самі магазини, окрема пісня. Якщо овочі, що протухли, щедро залити майонезом, вони не пахнуть. Це не означає, що всі готові салати зроблені з побитих і зіпсованих нереалізованих овочів, але версія така існує. Загалом, як мінімум в спекотні дні утримайтеся від такої небезпечної покупки. 5. Випічка. Пиріжки, біляші, ватрушки. Все це небезпечно не тільки начинками: сиром, фаршем, але і самим тістом, в основі якого — яйця. У спеку у багато разів зростає ризик заразитися сальмонельозом.
Важливо знати По можливості не купуйте продукти в невеликих магазинах. У спеку холодильники, що охолоджують воду і морозиво, нагрівають крихітне приміщення рундуків і магазинчиків більше, ніж зазвичай. Продукти, що стоять поряд на полицях, псуються швидше від звичайного. У «мирний» час вафлі, шоколадні пасти, кетчуп або майонез можуть не потребувати додаткового охолоджування, але не в 30-градусну спеку. Виходить, що майонез, термін придатності якого при температурі до 15-18 градусів 45 днів, париться під парами працюючої на всю потужність техніки. Природно, в таких умовах його термін придатності скорочується. Тут ніякі консерванти не врятують. Терміни зберігання продуктів при температурі ±2-4 градуси: Молоко і молочні продукти — 48 годин-5 діб. Ковбаса — від 24 годин до декількох діб, конкретний термін указується у свідоцтві якості. Напівфабрикати м’ясні — 36-48 годин (шашлик — 24 години). Напівфабрикати з м’яса птиці: фарш — 12 годин, шашлик — 24 години, ціла курка, крила і т.п. — 48 годин. Фарш м`ясний: фабричний — 24 години, зроблений при магазині — 12 годин. Готові страви з м’яса — 24 години. Заливне, сальтисони, холодці — 12 годин. Яйця варені — 36 годин. Салати. З варених овочів: 12-18 годин. Якщо в салат доданий бензоат натрію (консервант), — до 7 діб. Квас хлібний промисловий (у бочках) — 48 годин. Торти і тістечка: без крему — 72 години, з кремом — 18 годин.