Гіркий, білий, пористий, молочний, з горіхами, з родзинками, з йогуртом, з джемом... Вибір шоколаду величезний, просто очі розбігаються. Насправді багато з цих плиток не можна назвати шоколадом, бо вони містять рослинні жири. За допомогою нескладних тестів можна перевірити, справжня плитка шоколаду лежить у вас на столі чи ні.
Гіркий, білий, пористий, молочний, з горіхами, з родзинками, з йогуртом, з джемом... Вибір шоколаду величезний, просто очі розбігаються. Насправді багато з цих плиток не можна назвати шоколадом, бо вони містять рослинні жири. За допомогою нескладних тестів можна перевірити, справжня плитка шоколаду лежить у вас на столі чи ні. Тест перший — «тане в роті, а не в руках». Справжній шоколад повинен танути і в роті, і в руках, тому що натуральна какао-олія плавиться при температурі плюс 32°С, а дешевий гідрожир — при 40°С. При температурі тіла 36,6 справжня шоколадка у ваших руках повинна розтанути. П’ять шматочків від різного молочного шоколаду покладіть в каструлю і поставте на плиту. Через три хвилини ви визначите, в якому шоколаді тільки натуральна олія какао: плитка перетвориться на однорідну тягучу масу. Тест другий — шматочки шоколаду опускають в молоко. Якщо шоколадка тоне, значить, в плитці тільки какао-олія. А якщо вона вміє плавати, значить, в неї додали дешевий какао-порошок. Цей тест не відноситься до пористого шоколаду: навіть справжній пористий шоколад плаватиме в молоці. Тест третій — «посивіє» чи ні? Напевно, доводилось купувати шоколадку, покриту білим нальотом. Деякі думають, що цей шоколад несправжній. Насправді все навпаки. Після різких перепадів температури на поверхні плитки виступають крапельки олії какао. Покладіть плитку шоколаду в холодильник, дістаньте через декілька годин і потримайте біля плити. Якщо шоколадка «посивіє», значить, вона справжня. Більшість виробників чесно вказують склад, треба тільки правильно читати етикетки. Якщо у складі шоколаду вказано рослинний жир або вміст какао-порошку більше 4%, перед вами не шоколад, а солодка плитка.