Чи перемагаємо ми ВІЛ?

737 0

Ми у соцмережах:

Чи перемагаємо ми ВІЛ?

Завдяки розробці нових ліків діагноз ВІЛ уже не є смертним вироком. Та чи можна сказати, що скоро ми остаточно переможемо ВІЛ по всьому світу?

Наскільки ВІЛ поширений?

У США понад 1,2 млн. американців живуть із ВІЛ-вірусом, що уражає імунну систему і може призвести до СНІДу. Майже кожен восьмий з них не знає, що хворий. Як стверджує Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), у світі ВІЛ мають 35 млн людей, з яких лише половина знає про свій вірус. Особливо кепські справи в Африці на південь від Сахари, де майже 5% дорослих живуть з ВІЛ. Загалом в Африці мешкає 71% від усіх ВІЛ-позитивних людей у світі. У Великій Британії цей вірус мають близько 107 800 людей, згідно з даними британського уряду за 2013 р. Приблизно чверть з них не знають про свій стан.

Чи зменшуються темпи поширення цієї хвороби?

Загалом у світі річна кількість нових випадків ВІЛ у період з 2001 по 2013 р. впала на третину — з 3,4 млн. до 2,3 млн., згідно з доповіддю ООН. Але темпи зменшуються не повсюди. У США протягом останнього десятиріччя цифри лишаються стабільними — близько 50 тисяч нових хворих щорічно. Для порівняння, на піку епідемії у 1980-ті рр. цей показник сягав 130 тисяч. 63% нових інфікованих — гомосексуали, бісексуали та інші чоловіки, що вступають у статеві стосунки з чоловіками. У 2014 р. у світі зареєстровано близько двох мільйонів нових випадків ВІЛ, з яких 220 тисяч припадає на дітей. Більшість із них мешкають в Африці на південь від Сахари й отримали вірус від ВІЛ-позитивних матерів під час вагітності, пологів чи годування груддю, за даними ООН. У 2015 р. Куба була проголошена першою країною, де виключили можливість зараження дітей від матерів.

Як впливає ВІЛ на очікувану тривалість життя?

Сьогодні 20-річна людина, яка щойно дізналася свій діагноз і отримує комбіновані анти-ВІЛ препарати, може сподіватися прожити ще 50 років, тоді як у 1980-х таким людям лишалися місяці або лічені роки. Такого покращення вдалося досягти, головним чином, завдяки винаходу антиретровірусної терапії (АРТ), що не дає ВІЛ розмножуватись і зменшує кількість цього вірусу в організмі. Наприкінці 2014 р. за допомогою АРТ лікувалися 14,9 млн. осіб — 40% від усіх хворих на ВІЛ. Утім, від ускладнень, пов'язаних з ВІЛ, в 2013 р. померли 1,5 млн. людей; якщо ж почати відлік з середини 1980-х рр. — близько 39 млн.

Наскільки небезпечним є незахищений секс?

ВІЛ передається через тілесні рідини, такі як кров, сперма, вагінальні рідини і грудне молоко. Незахищений статевий акт — типовий спосіб поширення хвороби. Ризик зараження здорових партнерів на 96% менший, якщо ВІЛ-позитивний партнер системно лікується, свідчить міжнародне дослідження. Але за даними Центрів контролю і профілактики захворювань США, менш ніж 40% американців з ВІЛ приймають комбіновані АРТ-препарати — і лише 30% "придушили вірус", тобто досягли стану, коли він "себе не проявляє". Окрім того, щойно хворі припиняють прийом препаратів, кількість ВІЛ у крові знову збільшується, як і ризик заразити інших. Новий тип ліків для так званої первинної профілактики може захистити від ВІЛ під час сексу, але наразі ці ліки не є широко доступними.
ВВС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також