Чи справді молоко шкодить дорослим?

7036 0

Ми у соцмережах:

Чи справді молоко шкодить дорослим?

Багато з побоюванням ставляться до молока і виключають його зі свого раціону. Причина тому — міфи про те, що молоко дорослим протипоказане, що воно погано перетравлюється, викликаючи процеси бродіння в кишечнику, ріст патогенних грибів і накопичення шлаків в організмі. А ще воно — причина алергії, аутоімунних захворювань, метеоризму та інших недуг…

молоко-доросли Але чи так це? Адже будь-який дієтолог скаже, що молоко — це джерело поживних речовин, нехтувати якими не варто. Тому не варто виключати його зі свого раціону, довіряючи, зокрема, таким міфам.

Віковий фактор

"Молоко можуть пити тільки діти, організм дорослого його не засвоює". Як стверджують лікарі, молоко прекрасно засвоюється і дорослими, і дітьми. Молочний цукор (лактоза) розщеплюється за допомогою лактази. Наявність цього ферменту не залежить від віку: і у дітей, і у дорослих він виробляється в достатній кількості. Виняток становлять люди, в яких порушено вироблення цього ферменту (але таких відносно небагато). До речі, це не заважає їм вживати деякі кисломолочні продукти — кефір, йогурти, сири.

Революція в животі

"Від молока у дорослих буває діарея, метеоризм і болі в животі". Так, буває. Якщо у людини виробляється недостатньо ферменту лактази, про який ми писали вище. Алергічні реакції можуть виникнути і у дітей, і у дорослих. І навіть одна і та ж людина в різному віці може по-різному переносити молоко. Словом, все залежить від індивідуальних особливостей організму. Ще одна причина "кишкових революцій" — надмірність. Якщо випити за один раз цілий літр молока, наслідки можуть бути непередбачуваними. Потрібно знати міру і пам'ятати, що молоко — це не питво, а їжа, яку потрібно вживати правильно. І що важливо — окремо від інших продуктів.

Чи не жирно буде?

"Від молока поправляються". Тільки в тому випадку, якщо пити його літрами, 5-6% і більше жирності. Якщо купувати продукт 2,5% жирності і насолоджуватися ним в помірних кількостях, збільшення у вазі вам не загрожує. Калорійність молока (2,5%) — 52 ккал на 100 г. До того ж, воно багате корисними ненасиченими жирами, необхідними для життєдіяльності організму.

Чиста користь

"Молоко сприяє "зашлакованості" організму". Молоко містить величезну кількість калію і, навпаки, сприяє виведенню "сміття" та зайвої рідини. Тому цей продукт рекомендують людям, що страждають на остеопороз. А також радять пити всім, у кого підвищена набряклість. Молоко (в силу того, що воно є слабким збудником шлункової секреції) також рекомендують людям з виразкою, хворим на гастрит і людям з підвищеною кислотністю шлунка. Молоко корисно при хворобах жовчного міхура та жовчних проток, при хронічних захворюваннях печінки і атеросклерозі. А гіпертонікам воно допомагає знизити тиск. Кардіологи радять пити молоко і збільшити кількість овочів і фруктів у раціоні людям з хворим серцем.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також