Чи знайшли нарешті ліки від ковіду?

1024 0

Ми у соцмережах:

Чи знайшли нарешті ліки від ковіду?

В українському інформаційному просторі частенько  проскакують повідомлення про те, що нарешті вчені винайшли ліки від COVID-19, проте, як правило, такі повідомлення пишуть люди, які мало розуміються на розробці ліків. А попередні результати тестувань трактують як факт, що ліки будуть вже завтра. Процедура розробки нових ліків довготривала і надзвичайно дорога. Розробка ліків так званого першого класу може коштувати до чотирьох мільярдів доларів і тривати до десяти років. Якщо  вам цікаво, як побудований раціональний дизайн ліків, почитайте мою статтю з цього приводу.

Отже, чи є офіційно затверджені ліки для лікування COVID-19?

Є лише один препарат, схвалений Управлінням з контролю за продуктами та ліками США (FDA) для лікування коронавірусної хвороби  (COVID-19). Це противірусний препарат під назвою remdesivir (Veklury).

Що таке ремдесивір?

Ланцюги нуклеїнових кислот всього живого (РНК та ДНК) побудовані з чотирьох ланок, які називаються нуклеотидами. Коронавірус  належить до РНК-вірусів, які кодують інформацію про свою будову з допомогою РНК (рибонуклеїнової кислоти). РНК коронавірусу з нуклеотидних  ланок   будує спеціальний фермент, який називається РНК-залежна РНК  полімераза. Як припинити це будівництво, заблокувати розмноження вірусу? Медичні хіміки розробляють спеціальний дефективний (аномальний) нуклеотид, фермент використовує його для синтезу вірусної РНК, синтез блокується і вірус не розмножується. Так працює ремдесивір.

Якщо зважити на те, що за аналогічним механізмом, але іншим ферментом,  синтезується РНК в клітинах людини, то цей препарат повинен блокувати і синтез РНК людини. Отже, він повинен бути токсичним. Я зустрічав декілька  повідомлень, що ремдесивір гепатотоксичний (отруйний для печінки).

Ремдесивір розробила американська компанія Gilead для лікування лихоманки Ебола. Проте він не пройшов клінічних досліджень і для лікування цього захворювання так і не використовувався.  

Власне, ситуація з цим препаратом неоднозначна. Схоже на те, що FDA затверджував цей препарат нашвидкуруч. ВООЗ організувала власне клінічне дослідження ремдесивіру, яке не підтвердило його ефективність. ВООЗ не рекомендує цей препарат для лікування коронавірусної хвороби.

Незважаючи на це, ремдесивір схвалений  для екстреного застосування для лікування коронавірусної хвороби в Індії, Сінгапурі, Японії, Австралії. В ЄС він дозволений  для лікування людей з тяжким перебігом хвороби. Українське МОЗ теж закупило велику партію цього препарату.

Отже, можна стверджувати, що ефективних ліків проти COVID-19  поки не існує.

Єдина надія на вакцинацію та на свою імунну систему, про яку потрібно дбати і періодично використовувати імуномодулюючі препарати, бажано на основі рослинної сировини. Ці препарати підвищують захисні можливості організму та його здатність протистояти різним захворюванням.

З ТУРБОТОЮ ПРО ВАС

НВЦ “ДОБРАДІЯ”: виробництво  нових фітопрепаратів: фітокомплекс Вікторін –  інноваційна розробка вчених ІМБіГ НАН України. Унікальна методика поєднання суто природних складових рослинного походження забезпечує потужну адаптогенну дію у період несприятливих умов. Вміст біологічно активних речовин в рослинній сировині сприяє загальному зміцненню організму при сезонних застудних захворюваннях, підвищенню імунітету.

Збалансована формула фітокомплексу дає змогу доповнювати й посилювати властивості кожного з компонентів, що забезпечує його високу ефективність і безпеку, які перевіряються у власній  лабораторії контролю якості. Фітопрепарат виробляється на потужностях фармацевтичної компанії “АСТРАФАРМ”, виробництво якої відповідає вимогам GMP ISO 22000:2005, що свідчить про високі стандарти якості вироблених препаратів.

професор Сергій Ярмолюк,
Громадська спілка   НВЦ фітопрепаратів “ДОБРАДІЯ”
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також