Відомо близько ста різновидів горобини. Існує садова горобина і дика. А ще сорт горобини, створений Мічуріним — це гібрид від схрещування горобини звичайної з чорноплідною. У гібридної горобини м`якоть плодів щільніша, а самі ягоди темніші. Вони містять більше вітамінів й інших життєво важливих для людини елементів, за вмістом яких горобина не поступається ні обліписі, ні чорній смородині, і навіть суниці.
Ягоди горобини дуже популярні в народній медицині. Їх широко використовують при захворюваннях нирок і печінки, при недокрів`ї, цукровому діабеті, геморої, а також при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту. Плоди горобини мають сечогінну, потогінну, жовчогінну і кровоспинну дію. При втраті апетиту і розладі шлунка ягоди горобини застосовують у вигляді пюре. Приймати такі ліки необхідно кілька разів на день по 0,5-1 чайній ложці для збільшення виділення шлункового соку. Горобиновий сік дуже корисний при туберкульозі, його також приймають як жовчогінний засіб при запаленні жовчного міхура (холециститі) по одній чайній ложці за півгодини до прийому їжі. Настій і сік свіжих ягід можна застосовувати з метою стимуляції кровообігу і зниження холестерину в крові. Для профілактики і лікування гіпертонії і атеросклерозу свіжий сік горобинових ягід приймають по 1 столовій ложці 3-4 рази на день до прийому їжі. Горобина — прекрасний вітамінний засіб. За вмістом каротину плоди горобини перевершують деякі сорти моркви. Для приготування вітамінного чаю необхідно одну столову ложку подрібнених сушених ягід горобини і шипшини залити двома склянками окропу і дати настоятися протягом 12 годин в термосі. Можна додати цукор або мед. При анемії 2 чайних ложки ягід горобини заливають двома склянками окропу і настоюють протягом години. Потім настій необхідно процідити і за 3-4 прийоми випити протягом дня. Можна приготувати горобиновий сироп, який в народній медицині приймають при захворюваннях нирок як сечогінний засіб і для виведення каменів. Для цілющого сиропу потрібно сік з 1 кілограма ягід горобини зварити з додаванням 600 грамів цукру. З давніх часів при ревматизмі народні цілителі рекомендували вживати горілку, настояну на плодах горобини, а також використовували її як легке проносне. За наявності каменів у жовчному міхурі і в нирках готували кашу з суміші ягід горобини з патокою в рівних кількостях, яку приймали по 2-3 ложки натщесерце вранці й увечері. Варто зауважити, що ягоди сирої горобини містять парасорбінову кислоту, яка діє як антибіотик, тому захоплюватися сирими ягодами у великих кількостях не рекомендується. При варінні й сушінні плодів ця кислота руйнується. Свіже листя горобини використовується як протигрибковий засіб. Свіже листя необхідно ретельно розтерти і прикладати до уражених ділянок. Таку пов`язку можна накладати на добу, потім міняти. Для дівчат і жінок горобина з її чудодійними властивостями — просто знахідка. При рясних місячних для підвищення рівня гемоглобіну потрібно приймати настої зі свіжих або сушених ягід горобини. Для цього 2 столові ложки ягід потрібно залити 0,5 л окропу, настояти і пити протягом дня замість води. Плоди горобини жінки використовують у вигляді косметичних масок. Для живлення шкіри приготуйте маску з розім`ятих свіжих ягід, додавши сметану або свіжі вершки. Для тонізації, звуження судин і омолодження шкіри заморозьте свіжовичавлений сік з плодів горобини і протирайте обличчя кубиками льоду перед сном. А з метою відбілювання шкіри потрібно змішати 2 столових ложки кефіру, одну ложку розім`ятих свіжих ягід горобини і одну ложку лимонного соку. Маску наносять на 15-20 хвилин і змивають теплою водою. При старінні шкіри можна порадити приготувати лосьйон з суміші вичавленого горобинового соку, гліцерину і горілки в пропорції 2:1:1 відповідно. Варто пам'ятати, що у деяких людей може бути індивідуальна непереносимість свіжих плодів і соку горобини, а ще вона протипоказана при схильності до проносу.