Як приймати ліки правильно

30717 0

Ми у соцмережах:

Як приймати ліки правильно

Чому іноді ліки діють не так швидко, як очікувалося, а іноді й зовсім не дають ефекту? Можливо, це відбувається через неправильний прийом лікарських засобів.

Жувати чи ковтати? На більшості препаратів є напис: "Для прийому всередину". Проте яким саме способом приймати ліки всередину — зазначено не завжди. Деякі ліки, вкриті оболонкою або які містяться в капсулі, потрібно ковтати не розжовуючи. Це зазвичай обумовлюється в інструкції. Частину пігулок можна розжувати (цитрамон, анальгін). Оскільки в порожнині рота багато кровоносних судин, лікарська речовина легко всмоктується в кров і діє швидше, ніж при проковтуванні таблетки цілою. Є невідкладні стани, коли потрібна екстрена допомога. Тоді таблетку кладуть під язик, як, наприклад, валідол або нітрогліцерин. Є таблетки дуже гіркі на смак, їх краще приймати цілими.

Вода чи сік? Фармакологи впевнені: таблетки потрібно запивати водою кімнатної температури. Всі інші напої можуть не поєднуватися з препаратами. Журавлинний сік не можна вживати з ліками, які розріджують кров — це може призвести до внутрішньої кровотечі. Грейпфрутовий сік знижує ефективність гормональних контрацептивів. Деякі антибіотики, наприклад, тетрациклін, і такі ферменти, як мезим і панкреатин, несумісні з молоком. Не можна запивати таблетки чаєм — танін, що міститься в чаї, сприяє випаданню в осад багатьох діючих речовин. Кава теж протипоказана — це зайве навантаження на серце. Заборонено запивати ліки відварами трав, так як трави — це теж ліки, і невідомо, як така суміш поведеться в організмі. Про алкоголь на період лікування взагалі потрібно забути. Спільний прийом, наприклад, алкоголю з нітрогліцерином призводить до різкого зниження артеріального тиску аж до знепритомнення. На тлі лікування сечогінними ліками алкоголь призводить до порушення ритму серця. Непритомністю загрожує і взаємодія алкоголю з ліками для лікування діабету, снодійними і протиалергічними засобами. На період лікування антибіотиками потрібно забути навіть про пиво. І про сигарети — речовини, які входять до складу сигарет, знижують терапевтичний ефект серцево-судинних, психотропних, бронхіальних і навіть протизаплідних засобів. Відступ від правила "вода і тільки вода" є. Вітаміни А, Д, Е, К, препарати йоду і гормональні препарати добре сприймаються організмом з молоком. Антибіотик еритроміцин запивають будь-якою лужною мінеральною водою. Аспірин або інші препарати, що містять ацетилсаліцилову кислоту, "пом'якшують" киселем. А ось такі таблетки, як фарингосепт, взагалі протягом кількох годин не терплять жодного сусідства.

Ліки і продукти Іноді несумісні ліки з продуктами. Наприклад, жирна риба з аспірином провокує кровотечі. Якщо прийняти разом банани і шоколад з психостимуляторами, підвищується артеріальний тиск, посилюються побічні ефекти ліків. Капуста занадто швидко виводить з організму барбітурати. Молочні продукти сповільнюють всмоктування деяких антибіотиків (тетрациклін, доксициклін, ампіцилін).

До їди чи після? Ще один важливий момент — коли пити ліки. Строго по годинах приймають протизаплідні препарати, протиалергічні таблетки та знеболювальні ліки з пролонгованим терміном дії. Якщо ви ненавмисно пропустили час прийому ліків, не приймайте в наступний раз подвійну дозу. Наслідки для організму небезпечні. За 30 хвилин до їди зазвичай приймають ліки, що впливають на секрецію шлункового соку, які містять живі бактерії, деякі гомеопатичні засоби. Найкраще всмоктуються випиті за 15-20 хвилин до прийому їжі жовчогінні препарати, засоби, що знижують секрецію шлункового соку, відвари трав. Під час їди приймають ферменти, які покращують перетравлювання їжі. Щоб вітаміни краще всмоктувалися, їх теж потрібно пити після їди або під час неї. Нестероїдні протизапальні засоби краще пити через годину після прийому їжі.

Правила прийому ліків Ліки потрібно приймати регулярно. Небажано приймати відразу кілька різних таблеток. Якщо ж це необхідно, тоді потрібно пити ліки з перервою від 30 хвилин до 1 години. Антибіотики не потрібно поєднувати з жарознижувальними, антигістамінними, снодійними препаратами. Препарати заліза не слід приймати з антацидами (маалокс, альмагель, Ренні). Пероральні контрацептиви (Нон-овлон, Марвелон, Три-мерси, Жанін) не можна змішувати з анальгіном, сульфаніламідами (бісептол, стрептоцид), антибіотиками. При прийомі ентеросорбентів (активоване вугілля, смекта, полісорб) і будь-яких інших таблеток перерва між їхнім прийомом повинен бути не менше двох годин. Одночасно можна приймати папаверин і аспірин, пеніцилін і вітамін С, тетрациклін і дибазол.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також