Як відомо, більшість імпортних фруктів і овочів обробляють воском і парафінами. Щоб змити цей поверхневий шар, потрібно ретельно вимити плід в мильній воді з допомогою щітки. Мити овочі, фрукти і ягоди можна як під проточною водою вручну, так і з допомогою друшляків і спеціальних сіток для миття продуктів. Також рекомендується зчищати шкірку з будь-яких фруктів і овочів, привезених з-за кордону, навіть у яблук.
Чим швидше відбувається процес миття овочів, фруктів і ягід, тим більше вітамінів ви збережете в продуктах. Але якість миття від цього страждати не повинна. Їсти вимиті фрукти і овочі краще відразу після миття. Причина такого поспіху полягає в тому, що під час обробки плода водою шкірка ушкоджується, плід починає стрімко псуватися і, отже, втрачати корисні властивості. Щоб зберегти максимум корисних речовин, чистити фрукти і овочі потрібно ножем з нержавіючої сталі. Якщо очистивши огірок, кабачок або картоплю, під шкіркою ви виявили жовті плями, краще викинути ці овочі, тому що в них занадто багато нітратів. Щоб знизити кількість нітратів у плодах, їх можна покласти на добу в солону воду. Але при цьому кількість вітамінів теж знизиться. Картоплю, моркву, буряк, ріпу, редис, редьку, хрін та інші коренеплоди спочатку слід очистити від землі. Для цього їх потрібно залити теплою водою і дати трохи в ній постояти. Потім землю ретельно зчистити щіткою. Після цього овочі потрібно промити спочатку теплою, а потім холодною проточною водою і почистити. Огірки, помідори, стручковий перець, кабачки, патисони, баклажани, гарбуз, стручки квасолі й гороху рекомендується мити в проточній воді руками або щіткою. Перед тим як мити ріпчасту цибулю, потрібно відрізати денце. Потім потрібно очистити цибулину від сухого лушпиння. Після цього цибулю миють у холодній проточній воді. Качани кукурудзи слід ретельно промивати в холодній воді, попередньо звільнивши від листя. Апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони та інші цитрусові рекомендується спочатку ошпарювати окропом. Це робиться для того, щоб позбутися поверхневих консервантів. Потім їх потрібно промити холодною проточною водою. Яблука, груші, персики, абрикоси, сливи, банани, гранати та інші фрукти слід ретельно промивати холодною, обов'язково проточною водою, і бажано з милом. Ананас рекомендується мити під проточною водою разом з листям. Потім потрібно струсити краплі і дати йому обсохнути. Кавуни та дині слід обмивати під проточною водою руками або щіткою. Виноград слід мити під "душем" з водопровідного крана. Потім потрібно дати стекти воді. Можна розділити грона, не відриваючи ягоди від черешків, і промити під проточною водою, а потім обсушити в друшляку. Сухофрукти, куплені як на ринку, так і в магазині, перед вживанням обов'язково потрібно мити. Промийте їх холодною водою під краном, покладіть в сито або друшляк і швидко обдайте окропом. Це допоможе позбутися від консервантів, які виробники часто додають у сухофрукти. Натуральні сухофрукти, без консервантів, слід довше потримати в гарячій воді, щоб відійшли пісок та інші природні сторонні домішки. Білоголову капусту, як правило, не миють. Зазвичай у неї видаляють верхні листки, забруднені, пов'ялі й уражені шкідниками, добираючись до чистих і свіжих. Качан рекомендується видаляти і викидати, так як він є джерелом нітратів. Перш ніж мити зелень, її ретельно обробляють — видаляють коріння, стебла, пожовкле листя. Найчастіше зелень дуже важко промити від землі, піску і пилу, тому рекомендується салат, шпинат, щавель, ревінь, кріп, петрушку, зелене пір'я цибулі мити не під проточною водою, а в холодній воді, налитій у місткий посуд. У процесі воду потрібно кілька разів змінювати, щоб увесь бруд осів. Тільки після цього зелень миють під краном. Салатну селеру перед миттям чистять — зрізають коріння, очищають темні місця на стеблі. Після цього селеру поміщають на 1-2 години в холодну воду, а потім промивають двічі в чистій воді. Мити цибулю-порей слід тільки після того, як у неї будуть видалені зіпсовані верхні листки. Її також потрібно розрізати уздовж. Так бруд краще видалиться з листя. Мити цибулю-порей рекомендується в місткому посуді з великою кількістю води. Перш ніж мити цвітну капусту, її суцвіття потрібно очистити від потемнілих місць ножем або теркою. У цвітної капусти можуть бути дрібні жучки. Щоб їх позбутися, потрібно потримати суцвіття або в міцно солоній воді 5-10 хвилин, або півгодини у воді з додаванням оцту з розрахунку 1 столова ложка на 1 л води. Перед вживанням в їжу артишоків у них відрізають стебло і всі грубі й пошкоджені листки. Після цього їх миють у холодній проточній воді. У їжу вживають нижні частини артишоків, верхівки листя-лусочок неїстівні. Спаржу миють у холодній воді в місткій посуді. Потім чистять гострим ножем по напряму від головки до основи стебла, від головки потрібно відступити приблизно на 2 см. Після чищення спаржу ще раз швидко промивають у холодній воді. Перед миттям головки брюссельської капусти зрізають із стебла. Не рекомендується робити це заздалегідь, інакше капуста зів'яне. Зіпсовані місця зрізають. Після цього капусту миють в холодній воді.