Будильник може бути небезпечним для життя

1837 0

Ми у соцмережах:

Будильник може бути небезпечним для життя

Майже половина жителів Землі, за оцінками ВООЗ, страждає від безсоння. Тим часом, закордонні фахівці в останні роки зайняті вивченням проблеми сну і його дефіциту, не на жарт стривожені: елементарне і звичне кожному з нас недосипання, виявляється, є причиною багатьох недуг і може навіть призвести до смерті.

Нездорове неспання

На жаль, в Україні не проводяться спеціальні дослідження, що виявляють пряму залежність недосипання і тяжких недуг (інсультів, діабету, інфарктів, психічних розладів). Однак сама статистика захворюваності говорить за себе: ми лідируємо в Європі за частиною серцево-судинних патологій, у нас найвища смертність від інфарктів (гине кожен третій), кожні 10-12 хвилин в Україні лікарі констатують смерть від інсульту. Стрімко зростає число онкохворих, люди страждають на діабет. І справа не тільки в тому, що у нас низький рівень медичного обслуговування. Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує: від цього здоров'я і виживання пацієнтів залежать лише на 20%, інші 80% — спосіб життя, який ми ведемо. А це в першу чергу правильне харчування і повноцінний сон. Водночас, вітчизняні психологи, соціологи, неврологи в один голос стверджують: недосипання — на жаль, нормальний стан переважної більшості наших співвітчизників.

Через парти — в старість

Мало спати ми починаємо ще з дитинства, зі школи. Ситуація, коли дитина, завантажена уроками і позакласними заняттями, лягає ближче до півночі і прокидається о шостій-сьомій ранку, дуже поширена. Батькам, які теж страждають від нестачі сну, невтямки, що слабка успішність малюків, їхні постійні застуди пов'язані саме з цим. Адже дефіцит сну дуже швидко призводить до зниження розумових здібностей, мозок перестає сприймати і запам'ятовувати інформацію. Це особливо небезпечно в дитячому і підлітковому віці. Процес сну безпосередньо пов'язаний з розвитком молодого організму. Саме у сні активно працюють гормони росту і регенерації. Чим стрімкіше росте людина — тим глибшим і якіснішим повинен бути її сон. Найбільш "правильним" вважається сон немовляти. Коли людина перестає рости, її сон стає все більш неспокійним. Розвивається безсоння. Це — симптоми старості. З іншого боку, чим менше і гірше ми спимо, тим швидше старіємо. Дитина, яка не висипається, не може нормально рости, вона починає вимушено "старіти" ще з юності і навряд чи зможе досягти якихось висот у навчанні і надалі в житті, — стверджують фахівці.

На що і як впливає брак сну

Центральна нервова система: безповоротне виснаження і загибель клітин мозку; ослаблення або повна втрата пам'яті, розфокусованість і падіння гостроти зору, неадекватність сприйняття дійсності, загальмованість, неможливість сконцентруватися, розумова перевтома, хронічне безсоння, психічні розлади. Серцево-судинна система: звуження судин головного мозку, підвищення артеріального тиску, інсульти та інфаркти. Ендокринна система: стійке порушення гормонального балансу в організмі, порушення метаболізму, зміна рівня гормону щитовидної залози в крові. Інсуліновий дисбаланс, який призводить до розвитку діабету другого типу (так званого дорослого діабету), зростання рівня лептину (гормону, що регулює повноту) і гормону греліну, який стимулює неконтрольований апетит, що призводить до постійного переїдання і в кінцевому результаті — ожиріння. Ламкість нігтів і волосся, облисіння. Імунна система. Загибель імунних клітин крові. Результат — патологічне ослаблення захисних систем організму, низька опірність інфекціям, поява і розвиток атипових клітин, виникнення і швидке зростання новоутворень, включаючи злоякісні.

Скільки спати?

Лікарі рекомендують: дорослим чоловікам — 7-8 годин; дорослим жінкам — 7,5-9 годин; дітям до 10 років — 9-10 годин; підліткам — не менш ніж 8 годин.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також