Чим яскравіша упаковка, тим гірші квіти

4409 0

Ми у соцмережах:

Чим яскравіша упаковка, тим гірші квіти

Через кілька днів найбільш ходовим товаром стануть квіти. Якщо сьогодні троянда коштує 20 гривень, тюльпан — 7-10 гривень, гвоздика — 5-6 гривень, то за кілька днів до 8 Березня й у день свята вартість квітів зросте вдвічі, а то й втричі. При цьому вони не завжди відповідають пропонованій ціні й можуть зів’янути в той же вечір, коли їх подарували. До яких хитрощів вдаються продавці та як вибирати квіти — «РВ» розповіла колишній продавець квітів пані Людмила.

Квіти букет

Готові букети краще не купувати

Часто, отримуючи в подарунок гарний букет троянд, наступного дня ми змушені споглядати непривабливу картину — квіти зів’яли, пелюстки опадають. І нічого вже не допомагає відновити свіжість квітів — ні підрізання стебел, ні занурювання їх у воду. Чому так трапляється — пояснила пані Людмила: — Квіти могли зів’янути на другий же день після купівлі з різних причин. В магазині, де їх придбали, їх могли підживлювати хімікатами; не виключено, небезпечними для людського здоров’я. В’януть вони також тому, що в магазині їх тримали в холодильнику, а ви поставили їх у теплій кімнаті. Квіти ж люблять прохолоду, особливо троянди. Продавці вдаються до різноманітних хитрощів, щоб продати товар, навіть коли він уже зіпсований, адже від цього часто залежить їхня зарплата. Деякі з них умудряються навіть власноручно виготовляти квітку із сухого стебла та опалих пелюсток. На місці, де був бутон, вмілі руки досвідченої продавщиці формують новий бутон. Перший пелюсток вона скручує на верхівці ніжки черепашкою, через що створюється враження, що серединка квітки тільки-тільки буде розпускатися. Поверх першої пелюстки накладає другу, обгортаючи нею першу. Потім третю, четверту і далі, доки не вийде троянда. Потім бутон поміщають в стаканчик з обгорткового паперу і скріплюють зі стеблом скотчем. Бутон та основу ще обгортають декоративною сіткою і підв’язують стрічкою. Троянда готова. — Власники квіткових магазинів чи кіосків рідко списують чи уціняють товар, який втратив товарний вигляд. Завдання продавця — реалізувати весь товар, інакше вартість нереалізованого можуть вирахувати із зарплати. Тому продавці вдаються до різноманітних способів реанімування квітів: і підклеюють спеціальним клеєм, і підв’язують у букетах, і підрізають, і навіть іноді підфарбовують. Тому готові букети та квіткові композиції краще не купувати — для їхнього виготовлення завжди використовують квіти «не першої свіжості». Хай краще продавець при вас складе букет, — радить п. Людмила. Якщо ви придбали готовий букет у магазині і лише потім помітили, що він має поганий вигляд, то можете його повернути.

Червоні троянди довше постоять у вазі

Чимало чоловіків, вибираючи квіти, надають перевагу трояндам, які символізують любов. Проте мало хто знає, що міцність такої квітки залежить від її… кольору. — Троянди світлих кольорів — білі чи рожеві — швидше псуються, — каже п. Людмила. - По них одразу видно, якщо вони довго стоять — на пелюстках з’являються негарні прожилки та коричневі плями, по краях видно, що пелюстки підсихають. Довше у вазі простоять темно-червоні троянди. Зазвичай вони міцніші. Купуючи троянди, запитайте, звідки вони привезені. Якщо з-за кордону, то витриваліші. Якщо вам подарували троянди, пам’ятайте: вони мають стояти на третину у воді, а саму воду потрібно міняти щодня. Ці квіти «люблять» прохолоду. Якщо все ж таки голівки квітів поникли, треба занурити їх у ванну з водою на деякий час. — Є ще один спосіб — замотати квіти у папір повністю, з голівками, таким чином сховавши їх від світла. Потім занурити у воду, щоб стирчали одні голівки, та поставити у холодильник чи винести в холодне приміщення. Завдяки цьому квіти відновлюють рівень вологи, яка випаровується, доки вони стоять у вазі в кімнаті, через що вони і в’януть. Також, щоб квіти постояли довше, можна розчинити у воді таблетку аспірину. Троянди і будь-які інші квіти краще не збризкувати, тому що на пелюстках з’являються плями, — радить п. Людмила. Найстійкіші з тих квітів, які доступні ранньої весни, — гвоздики, які, якщо вони свіжі, можуть простояти більше двох тижнів. До того ж воду їм можна змінювати рідше, ніж трояндам чи тюльпанам. Часто для подарунка вибирають квітучий вазон, вважаючи, що він довго милуватиме око. Однак, запевняє пані Людмила, така думка хибна: — Вазон із цвітом, приміром, гербера, бегонія, глоксинія, простоїть довше. Та потім цвіт, а то й уся рослина, все одно зів’яне, адже ці вазони везуть з-за кордону і звикли вони до інших кліматичних умов, ніж наші. Вазон може пристосуватись до умов квартири і навіть зацвісти знову, проте цей цвіт не буде таким рясним, як той, що ви бачили в магазині. Там за ним доглядають професіонали, підживлюючи та дотримуючись необхідного рослині температурного режиму. З тих вазонів, які цвітуть, найкраще дарувати фіалку, яка зазвичай виживає і зацвітає знову. До того ж ця рослина символізує гармонію в стосунках і сприяє хорошому сну, тому її ставлять в спальні.

Щоб розбиратися у квітах, потрібно частіше їх купувати

— Те, що чоловікам легше продати поганий букет, оскільки вони неуважні і не надають тому великого значення, неправда, — говорить п. Людмила. — Під час роботи в магазині мені траплялися чоловіки, які дуже добре розбиралися в квітах. Їхнє вміння пояснюється просто — вони часто купували їх для своїх жінок. Купуйте квіти частіше і тоді навчитеся розбиратися в них. Кілька порад, як вибрати свіжі квіти:
  • Листя і стебло квітки повинні бути зеленого кольору без будь-яких коричневих країв. Листя має бути живим і міцним, стовбур — тугим.
  • Зверніть увагу на колір бутона — він повинен бути насиченим і яскравим.
  • Акуратно відігніть пелюстки квітки. Якщо після цього вони набудуть попередньої форми, квітка свіжа і добре насичена вологою. Якщо ні, то квітка явно не першої свіжості.
  • Якщо в бутоні троянди ще немає пилку — вона молода. Якщо є або бутон пухкий, значить, квітка дозріла і жити їй залишилося два-три дні.
  • Якщо на пелюстках троянди є коричневі краї, значить, її неправильно зберігали і вона швидко зів’яне.
  • Не купуйте пофарбовані квіти.
  • Запам’ятайте — чим яскравіша і красивіша упаковка, тим гірші квіти.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також