Читайте написи на етикетках

1803 0

Ми у соцмережах:

Читайте написи на етикетках

Класифікація харчових добавок в системі Codex Alimentarius, розроблена Міжнародною організацією з харчових продуктів і сільського господарства (FAO) при ООН. Всі ці дані доведено до відома виробників продуктів, але оскільки FAO — громадська організація, її інформація має лише рекомендаційний характер.

  • Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е153 — барвники. Містяться в солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві. Можуть призвести до утворення злоякісних пухлин.
  • Е171-173 — барвники. Містяться в солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві. Можуть призвести до захворювань печінки і нирок.
  • Е210, Е211, Е213-217, Е240 — консерванти. Є в консервованих продуктах будь-якого виду (гриби, компоти, соки, варення). Можуть призвести до утворення злоякісних пухлин.
  • Е221-226 — консерванти. Використовуються при консервуванні. Можуть призвести до захворювань шлунково-кишкового тракту.
  • Е230-232, Е239 — консерванти. Містяться в консервованих продуктах. Можуть викликати алергічні реакції.
  • Е311-313 — антиоксиданти (антиокислювачі). Є в йогуртах, кисломолочних продуктах, ковбасних виробах, маслі, шоколаді. Можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту.
  • Е407, Е447, Е450 — стабілізатори і загусники. Містяться у варенні, джемі, згущеному молоці, шоколадному сирі. Можуть викликати захворювання печінки та нирок.
  • Е461-466 — стабілізатори та загусники. Є у варенні, джемі, згущеному молоці, шоколадному сирі. Можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту.
  • Е924a, Е924b — піногасники. Містяться в газованих напоях. Можуть призвести до утворення злоякісних пухлин.
  • Бензоат натрію (Е 211). Натрієва сіль бензойної кислоти перешкоджає бродінню соків, не дає розмножуватися бактеріям. Її додають у газовану воду і чіпси, в м'ясо і кетчуп. Тривале вживання Е 211 в їжу може призвести до порушень в обміні речовин і викликати рак.
  • Аспартам (Е 951). Цей підсолоджувач і підсилювач смаку замінює цукор в продуктах для діабетиків. Аспартам додають у жуйки, напої, консерви, приправи і т.д. Вже кілька років у США, де він застосовується дуже широко, йде кампанія щодо заборони Е951. Продукти з додаванням аспартаму можуть викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності.
До найбільш шкідливих відносяться консерванти і антиокислювачі. Так, консервант Е240 (формальдегід) може бути в консервах (гриби, компоти, варення, соки і т.д.) Консерванти і стабілізатори діють на кшталт антибіотиків. Крім названих є хімічні сполуки, які не вважаються небезпечними і дозволені до застосування в усьому світі. Однак судіть самі, наскільки доречно говорити про їхню нешкідливість. Ось одні з найпоширеніших: Е250 — нітрит натрію, Е251 — нітрат натрію, Е252 — нітрат калію. Без цих добавок неможливо уявити собі ковбасні вироби. У процесі обробки ковбасний фарш втрачає свій ніжно-рожевий колір, перетворюючись у сіро-буру масу. Тоді в хід йдуть нітрати і нітрити, і от з вітрини на нас "дивиться" вже варена ковбаса кольору парної телятини. Нітродобавки містяться не тільки у ковбасних виробах, а й у копченій рибі, шпротах, консервованому оселедці. Тож порада споживачеві — уважніше читайте написи на етикетках. Деякі добавки шкідливі тільки у великій кількості, але канцерогени мають властивість накопичуватися в організмі. Будь-яка модифікація продуктів робить їх потенційно небезпечними для здоров'я. Вживання синтетичних підсилювачів смаку і кольору — це обман власного організму. Вживати екологічно чисті продукти — свіжі сири овочі, фрукти і ягоди. Не купувати продукти з великим терміном зберігання, це ознака того, що там багато консервантів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також