Кілька десятків бочок з квасом розставив по місту Рівненський завод безалкогольних напоїв. За один спекотний день рівняни випивають майже дві тисячі літрів "живого" квасу. Цього літа стаканчик квасу коштує 1,50 грн., а півлітра — 3,65 грн.
Розповідає Олександра Уласович, продавець: — Сьогодні я продала 150 літрів квасу. Але це не так і багато. Бували дні, що доводилося викликати другу бочку — попиту було на 200-250 літрів. Звісно, коли погода дощова, купують менше, а в спеку у чергу стають. Рівненський квас люблять. Особливо чоловіки. Завжди беруть не менше півлітра і обов'язково у скляному бокалі. Про особливості квасу, який виготовляється на Рівненському заводі безалкогольних виробів, розповідає його директор Галина Каструк: — Ми виготовляємо справжній "живий" квас, без будь-яких добавок, консервантів, стабілізаторів та барвників. Зрештою, нам за це віддячують. Наша продукція потрібна споживачеві. На неї чекають. Мені завжди стає прикро, коли чую рекламу квасу у пляшках. Мовляв, він "живий". Та який же він "живий", якщо для того, аби він зберігався у пластику, потрібно безліч консервантів? А термін зберігання справжнього квасу взагалі не більше трьох днів. Ми ж не зрадили старим традиціям. У нашому квасі більше десятка амінокислот, а компоненти лише натуральні: жито, ячмінь, цукор і дріжджі. Звісно, могли б перейти на консерванти і запаковувати у пляшки, але для чого отруювати людей? Давно ж відомо, що канцерогени викликають рак. Смачний квас можна зробити і в домашніх умовах. Директор санаторно-оздоровчого комплексу "Електронік-Рівне" Володимир Гершун ділиться власним рецептом приготування: — До десяти літрів перевареної охолодженої води потрібно додати 1 кг. цукру, 25 г дріжджів та одну пачку кавового напою "Галичина" або "Ранок". Якщо квас зробити увечері, то на ранок він буде готовий. Потім його потрібно процідити і можна ставити у холодильник. Холодний він смачніший.