Добра згущонка має смак молока

3551 0

Ми у соцмережах:

Добра згущонка має смак молока

Згущене молоко, плавлений сир, сметана та масло можуть стати небезпечними не лише через спекотне літо. Адже саме ці популярні у нашому раціоні продукти в Україні уже навчилися майстерно підробляти. Харчові добавки, якими "грішать" недобросовісні виробники, накопичуються в організмі з роками. Більше того, тривале вживання неякісних харчів загрожує людині ожирінням, проблемами зі шлунком, серцево-судинними та раковими захворюваннями. Чому хімічні добавки небезпечні для здоров'я та як відрізнити неякісний товар — розповів, перебуваючи у Рівному, Юрій Чорнобривець — директор київського Інституту споживчих експертиз.

— Девізом споживача уже давно мало би стати: "Довіряй, але перевіряй!". Лише так можна прожити довго і зберегти здоров'я до старості, — розповідає фахівець. — Ми не перший рік вивчаємо те, чим годують пересічного українця великі і малі підприємства. Далеко не кожна родина має свою корову та їсть овочі з власного городу. Та й селяни змушені купувати в магазині продукти, які не можуть виготовити самостійно. Як зробити правильний вибір? Уважно читайте етикетки та купуйте тільки у перевірених виробників. За словами Чорнобривця, уже помітна тенденція до покращення якості харчів. Однак на прилавках все ще достатньо продукції, яка містить шкідливі для людини добавки. Їх використовують, щоб здешевити виробництво, покращити смак і вигляд та подовжити термін зберігання. Однією з найбільш популярних добавок в країні стала пальмова олія. Її часто додають у сухе печиво, чіпси, згущене молоко, цукерки, шоколад, маргарин, плавлений сир та навіть у локшину швидкого приготування. — От тільки користь від неї дуже сумнівна, — вважає Чорнобривець. — Температура плавлення пальмової олії набагато вища за температуру тіла людини. Вона майже не засвоюється, а тільки засмічує наш організм. У металургійній промисловості нею змащують обладнання, а розчиняє таку олію лише бензин. Ця олія також може бути сильним канцерогеном. Розвинуті країні відмовляються від її використання у продуктах або сильно обмежують, а от у нас її додавання може сягати 90% вмісту. До того ж, пальмова олія містить насичені жирні кислоти, які підвищують рівень холестерину у крові. Звідси беруть початок атеросклероз, тромбоз та цукровий діабет. Улюблена багатьма згущонка, окрім пальмової олії, може містити й іншу харчову добавку — Е-171. Це діоксид титану, який виробники інколи додають для отримання світлого кольору.

Юрій Чорнобривець
— Це просто-напросто відбілювач. За кордоном фарбник Е-171 використовують у виробництві емалевої фарби, лаків, паперу, пластмас, крему для засмаги та декоративної косметики. Діоксид титану — це такі прозорі кристали, які жовтіють при нагріванні. Однак у воді вони не розчиняються, — зауважує Юрій Чорнобривець. — Ви ж не хочете годувати дитину тим, що додають у пудру або білило? Діоксид титану можуть примішувати й у сухе молоко — порошок, який так люблять брати в дорогу туристи. На етикетці мають бути лише відомі вам природні складові. А ще покупця має насторожити надто низька ціна. Не може банка згущеного молока коштувати дешевше, ніж літр натурального! Хороше згущене молоко має смак молока, без жодного стороннього присмаку, є білим, але з кремовим відтінком. Якщо ж молоко має сіро-коричневий колір, краще таке не вживати. У баночці також не повинно бути крупинок. Надто рідка консистенція означає, що в сировині було мало білка. А от загуста свідчить, що в процесі згущення білок згорнувся. — Дехто може подумати, що в такому разі краще купувати лише натуральне, домашнє молоко, сметану, згущонку та сири? Але і тут треба бути обережним, — попереджає Юрій Чорнобривець. — Безперечно, кожен має право обирати те, що йому до смаку. Однак раджу купувати лише у тих, кому довіряєте і знаєте особисто. Споживач же не бачить, наскільки чистими руками доїли корову? Домашнє молоко продають без дотримання температурного режиму. Бабця просто переливає його у пластикові пляшки і ще годину-дві добирається до ринку. Зауважте, потім її товар чекає на покупця не в холодильнику, а в сумці. Тому щоб не було сюрпризів із шлунком, обов'язково прокип'ятіть молоко перед вживанням. Бо вже через годину після надою у ньому починають розмножуватися бактерії. Ласощі з додаванням рослинних жирів та консервантів можуть бути смачними, але здоров'я не додадуть. Звісно, не кожен виробник настільки чесний, що вкаже на упаковці точний вміст. Однак звертати увагу на етикету все одно треба — чим менше там буде добавок, що починаються з літери "Е", тим краще. Тож щоб не нашкодити своєму тілу в догоду апетиту, варто довіряти не тільки очам, але й здоровому глузду.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також