Згущене молоко, плавлений сир, сметана та масло можуть стати небезпечними не лише через спекотне літо. Адже саме ці популярні у нашому раціоні продукти в Україні уже навчилися майстерно підробляти. Харчові добавки, якими "грішать" недобросовісні виробники, накопичуються в організмі з роками. Більше того, тривале вживання неякісних харчів загрожує людині ожирінням, проблемами зі шлунком, серцево-судинними та раковими захворюваннями. Чому хімічні добавки небезпечні для здоров'я та як відрізнити неякісний товар — розповів, перебуваючи у Рівному, Юрій Чорнобривець — директор київського Інституту споживчих експертиз.
— Девізом споживача уже давно мало би стати: "Довіряй, але перевіряй!". Лише так можна прожити довго і зберегти здоров'я до старості, — розповідає фахівець. — Ми не перший рік вивчаємо те, чим годують пересічного українця великі і малі підприємства. Далеко не кожна родина має свою корову та їсть овочі з власного городу. Та й селяни змушені купувати в магазині продукти, які не можуть виготовити самостійно. Як зробити правильний вибір? Уважно читайте етикетки та купуйте тільки у перевірених виробників. За словами Чорнобривця, уже помітна тенденція до покращення якості харчів. Однак на прилавках все ще достатньо продукції, яка містить шкідливі для людини добавки. Їх використовують, щоб здешевити виробництво, покращити смак і вигляд та подовжити термін зберігання. Однією з найбільш популярних добавок в країні стала пальмова олія. Її часто додають у сухе печиво, чіпси, згущене молоко, цукерки, шоколад, маргарин, плавлений сир та навіть у локшину швидкого приготування. — От тільки користь від неї дуже сумнівна, — вважає Чорнобривець. — Температура плавлення пальмової олії набагато вища за температуру тіла людини. Вона майже не засвоюється, а тільки засмічує наш організм. У металургійній промисловості нею змащують обладнання, а розчиняє таку олію лише бензин. Ця олія також може бути сильним канцерогеном. Розвинуті країні відмовляються від її використання у продуктах або сильно обмежують, а от у нас її додавання може сягати 90% вмісту. До того ж, пальмова олія містить насичені жирні кислоти, які підвищують рівень холестерину у крові. Звідси беруть початок атеросклероз, тромбоз та цукровий діабет. Улюблена багатьма згущонка, окрім пальмової олії, може містити й іншу харчову добавку — Е-171. Це діоксид титану, який виробники інколи додають для отримання світлого кольору.
Юрій Чорнобривець |