Чому піт такий важливий для здоров'я?

2456 0

Ми у соцмережах:

Чому піт такий важливий для здоров'я?

Незважаючи на те, що через потові залози виділяються продукти життєдіяльності нашого організму й токсини, люди зазвичай намагаються "замазати" антиперспірантами ділянку пахв, щоб почуватися комфортно й не переживати через появу неприємного запаху. Однак потовиділення дуже корисне для нашого організму.

потиння

Піт регулює температуру тіла

Потовиділення допомагає організмові позбутися надмірного тепла, щоб він не закипів. За допомогою потовиділення ми не перегріваємося, займаючись фізичними вправами, перебуваючи в сауні або на спекотному сонці. Природний процес охолодження організму дуже важливий, адже нездатність пітніти могла б призвести до загрози життю. Існує стан, який називають ектодермальною дисплазією, — захворювання, за якого людина не здатна пітніти. Люди з цим порушенням не можуть піддавати себе небезпеці й тому змушені обмежувати свою активність. Тож радійте тому, що ви можете пітніти.

Чисте обличчя

Ваше обличчя вкрилося потом і ви мрієте про те, щоб швидше змити із себе солоні краплі? У процесі потовиділення відкриваються пори, що сприяє зменшенню акне на обличчі. Щоб очистити обличчя таким чином, не обов'язково бігати до знемоги по стадіону й чекати, поки на ньому виступить піт, просто розпарте обличчя над парою й нанесіть очищувальну маску.

Кровообіг

Коли людина пітніє, збільшується частота серцевих скорочень і прискорюється циркуляція крові, особливо в шкірі. Регулярні фізичні вправи, а іноді й відвідування сауни можуть допомогти поліпшити кровообіг через потовиділення.

Піт бореться з інфекцією

За словами медиків, піт допомагає захистити організм від небезпечної інфекції — метицилін-резистентного золотистого стафілококу. Піт містить нітрити, які, коли досягають поверхні шкіри, перетворюються на оксид азоту — газ із широким спектром антибактеріальної й протигрибкової дії.

Піт допоможе очистити організм від токсинів

Дослідження показують, що піт містить багато різних типів сполук, зокрема, й невеликі кількості потенційно токсичних металів, таких як кадмій, алюміній і марганець. Це основна причина того, чому пітливість вважають детоксикувальним чинником.

Піт допоможе видужати

Потовиділення є способом нашого тіла сказати імунній системі, щоб та прокинулася й почала працювати, відбиваючись від нападу інфекції. Те ж саме відбувається під час фізичних вправ або коли на вулиці спекотно, піт як засіб для регулювання температури пришвидшує метаболізм.

Піт стримує астму

Потовиділення може допомогти захиститися від астми, яка розвивається. І чим більше ви пітнієте, коли тренуєтеся, тим ліпше, тим нижча загроза астматичних задишок. Виявляється, люди, які страждають від астми, зазвичай виробляють менше поту, сліз і слини порівняно з тими, хто не має проблем із диханням.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також