Міністерство аграрної політики визнало, що протекціоністська політика України на ринку м`яса в останні кілька років замість очікуваного зростання виробництва призвела до дефіциту, тому потрібно нарощувати імпорт. Українським компаніям, всупереч очікуванням, не вдалося забезпечити внутрішній ринок через низьку платоспроможність українського споживача. Вихід із ситуації учасники ринку і чиновники бачать у збільшенні ефективності виробництва за рахунок експорту. Але зовнішні ринки для українських компаній поки закриті.
Ще наприкінці 2007 року в Мінагрополітики заявляли, що Україна в 2008 році буде незалежна від імпорту м`яса. Подолати дефіцит на внутрішньому ринку планувалося за рахунок протекціоністської політики держави — збільшення держдотацій у галузі та посилення контролю за імпортом. Але насправді державна політика в цій сфері призвела до зворотного ефекту — дефіцит м`яса на внутрішньому ринку зріс. «В Україні склався дефіцит м`яса птиці, яловичини і свинини. Щоб його покрити, в нинішньому році необхідно ввезти 320-340 тис. тонн м`яса», — заявив нещодавно міністр аграрної політики Микола Присяжнюк. Для порівняння: у 2005-2007 роках в Україні щорічно ввозилося 260-280 тис. тонн м`яса. При цьому держава продовжує регулювати ціни в галузі, що знижує привабливість інвестування у тваринництво. Антимонопольний комітет рекомендував десяти великим виробникам м`яса птиці знизити оптово-відпускні ціни, а також зобов`язав підприємства укладати прямі контракти з роздрібними мережами, щоб уникнути необґрунтованого зростання цін за рахунок посередників. Справа в тому, що тільки із серпня по вересень мінімальні оптово-відпускні ціни виробників охолодженого м`яса птиці зросли на 4-13%. Уряд також намагається знизити ціни на внутрішньому ринку за рахунок стимулювання імпорту. Нещодавно Держмитниця і Мінагрополітики домовилися про спільні дії щодо зниження збору при ввезенні м`яса. Нинішній уряд, як і попередній, обіцяє подолати дефіцит на ринку м`яса. Прем`єр-міністр Микола Азаров нещодавно заявив, що за два роки Україна задовольнить його за рахунок внутрішнього виробництва. Хоча в можливості реалізації цих планів сумніваються навіть в Мінагрополітики. Учасники ринку впевнені, що в найближчі чотири-п`ять років в Україні збережеться імпорт свинини і яловичини, а також м`яса птиці в невеликому обсязі.