Де купити протигаз?

5193 0

Ми у соцмережах:

Де купити протигаз?

Населення Рівненщини, маючи по сусідству дві атомні електростанції, беззахисне у разі радіаційної загрози. Якщо таке лихо трапиться, куди бігти, де ховатись, як рятуватися — ніхто не знає. Навіть елементарних протигазів не вистачає на всіх.

Безнадійними у разі радіаційної аварії є безробітні. Лише три відсотки мешканців уражених зон зможуть скористатися протигазом чи ватно-марлевими пов’язками — саме стільки придатних засобів захисту органів дихання залишилось на трьох складах області. Ситуація з працюючим населенням трохи краща, та все одно критична — лише близько на половину від норми забезпечені рівненські підприємства засобами захисту органів дихання. Причому, більшість протигазів вже непридатні до використання. В Україні протигази не виробляють, їх можна придбати у Росії. Втім, грошей немає, кажуть в управлінні з питань надзвичайних ситуацій. Якщо роботодавці зобов’язані за власні кошти купувати протигази та ватно-марлеві пов’язки, то для безробітних ці засоби захисту має придбати влада. — У разі аварії населення має бути евакуйоване до спеціальних захисних споруд-сховищ та забезпечене протигазами чи пов’язками, — констатує начальник обласного управління з питань надзвичайних ситуацій Віктор Симонюк. — У нас на складах залишилось близько 14 тисяч протигазів, більшість яких вже непридатні. Ми їх спишемо, частину віддамо в школи на навчальні цілі. А поки чекаємо на фінансування, відповідну програму ми вже подали на розгляд обласній раді. Щоб повністю захистити непрацююче населення, необхідно 4,2 мільйона гривень, за які можна придбати майже 73 тисячі ватно-марлевих пов’язок та 10 тисяч протигазів. Однак перспективи у цієї програми туже туманні. Як повідомила начальник головного фінуправління області Людмила Кушнер, цьогоріч у початковому варіанті бюджету жодної гривні не буде передбачено ні на яку програму. — Лише після квартального перегляду бюджету та за результатами його перевиконання ми зможемо спрямовувати кошти на програми, однак лише на пріоритетні, — каже пані Кушнер. Отже, на владу у справі свого захисту сподіватись не варто. Чи може звичайний рівнянин самостійно подбати про себе і свою сім’ю, за власні гроші купивши протигаз? — У магазинах їх придбати навряд чи можна, — говорить Віктор Симонюк. — Але у нас є представництва, через які люди при бажанні можуть замовити протигази. Один протигаз коштує від 330 гривень. Будь-хто бажаючий може звернутися до нашого управління, і ми надамо інформацію про постачальників, що діють в області.

Довідка «РВ» За прогнозом, у разі аварії на РАЕС з викидом радіоактивних речовин за межі санітарно-захисної зони, загальна площа радіоактивного забруднення території області може становити понад 1,5 тис. квадратних кілометрів. В зону забруднення потрапить понад 60 населених пунктів Володимирецького, Костопільського, Сарненського районів та Кузнецовська. Загальна чисельність населення цих районів — 96 тисяч осіб. У разі радіаційної аварії на Хмельницькій АЕС у зону забруднення в першу чергу потраплять 130 населених пунктів Гощанського, Здолбунівського та Острозького районів із загальною чисельністю понад 60 тисяч осіб.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також