Дитину хочуть залишати з вчителькою чи медсестрою

2323 0

Ми у соцмережах:

Дитину хочуть залишати з вчителькою чи медсестрою

Робота вихователя чи медсестри нині вважається непрестижною та малооплачуваною. Однак людей саме цих професій найчастіше обирають рівняни, шукаючи нянь для своїх дітей. На такій роботі фахівець з педагогічною чи медосвітою може заробити удвічі більше, ніж у школі чи лікарні. Як працюють рівненські няні та чого від них вимагають батьки — ми запитували у кадрових агентствах та в самих батьків.

Послуги няні у Рівному нині коштують у середньому десять гривень за годину, якщо доглядати дитину треба упродовж усього дня. За ці гроші няня зобов'язується годувати, за потребою перевдягати та мити дитину, а також гуляти з нею на вулиці. Чим менше часу задіяна няня протягом дня, тим дорожчою буде година її роботи. У Рівному є сім'ї, які наймають няню на ніч, особливо, якщо в родині виховується двійня, а мама вже вийшла з декретної відпустки. Нічний тариф няні наполовину дорожчий, ніж денний. Якщо сім'я хоче, щоб крім догляду за дитиною, няня виконувала ще й хатню роботу — прасувала чи прала білизну, готувала або прибирала — ці послуги оплачуються додатково. Сума доплати становить у середньому 50 гривень на день — такі розцінки називають у кадрових агентствах. Дуже часто в агенції звертаються бажаючі влаштуватися нянями, котрі мають досвід виховання лише власних дітей чи онуків. Натомість професійні няні послугами агентств практично не користуються — найчастіше вони переходять "у спадок" від однієї родини до іншої. У своїх анкетах такі няні можуть вказувати контакти сім'ї, в якій вони працювали, щоб потенційний роботодавець зміг переконатися в їхній порядності та професійності. Більшість нянь хочуть працювати з дітьми у віці від року, кількамісячних малюків погоджуються доглядати значно рідше. Влаштуватися нянею найлегше жінкам віком від 20 до 45 років — щоб доглядати за маленькою дитиною, няня мусить бути фізично витривалою та достатньо спритною. Старших за віком нянь наймають переважно для молодших школярів, коли треба забрати дитину зі школи та побути з нею до повернення батьків з роботи.

З нянями домовляються ще до пологів

На що варто звертати увагу батькам при пошуку няні для своєї дитини, розповідає мама дев'ятимісячних двійнят, керівник молодіжної громадської організації "Спеціаліст" Наталія Савенко: — Добре, якщо няня надає рекомендації з попереднього місця роботи. Якщо їх немає, мама має звернути увагу насамперед на те, чи приємно їй спілкуватися з цією людиною, адже ставлення малюка до няні буде таким, як і в його мами. Дуже важливо, щоб няня була акуратною, адже це є й питанням гігієни дитини. Попросіть потенційну няню розповісти щось про себе. Якщо у розмові "спливе", що вона має якісь проблеми, наприклад, у неї серйозні борги або чоловік п'яниця, краще справи з нею не мати, бо це може позначитися на якості роботи. Няня має бути теоретично "підкованою" у питаннях догляду за дитиною. Вона має знати, як, скажімо, дати дитині ліки, промити носика, яка поведінка дитини має викликати занепокоєння щодо її здоров'я, оскільки мама бачить дитину переважно ввечері. Тому більшість батьків шукають няню, яка має досвід роботи медсестрою. Деякі батьки домовляються з такими нянями ще до народження дитини, так роблять за кордоном. Там няні навіть на пологах бувають і допомагають мамі з першого дня життя дитини. Щоб не було сумнівів щодо вибору няні, дайте їй випробувальний термін. Якщо протягом цього часу вас щось не влаштовує в цій людині, не варто залишати на неї свою дитину. Попервах, залишаючи дитину на няню, попросіть когось із ваших рідних навідуватися до вас додому, про всяк випадок, щоб перестрахуватися. У будь-якому разі малюк сам підкаже, чи "правильну" няню ви йому підібрали. Простежте, як дитина реагує на прихід та відхід няні. Якщо вона радіє цій жінці зранку і неохоче відпускає її увечері, значить, усе гаразд.

Няню називає мамою

Деякі жінки хочуть працювати нянями, бо не можуть знайти іншої роботи з більш-менш пристойним заробітком. Так стала нянею мешканка Володимирецького району Ніна Колос, котра приїхала до Рівного у пошуках роботи. Знаючи, що у дівчини є п'ятеро молодших братів та сестер, друзі познайомили Ніну з родиною, де виховується двоє діток. Няню вони шукали для молодшої доньки, якій виповнилося два роки. — Я приходжу о восьмій ранку і йду о шостій вечора, коли господарі повертаються з роботи, — каже Ніна. - Я маю доглядати за дитиною, прибирати й готувати їсти для всієї сім'ї. Працюю вже більше року. За цей час дівчинка настільки до мене звикла, що іноді не хоче відпускати увечері додому, називає мене мамою Ніною.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також