Хмільний напій тамує спрагу і омолоджує

1701 0

Ми у соцмережах:

Хмільний напій тамує спрагу і омолоджує

Як правило, про пиво більшість знає хіба що те, що воно буває світле і темне. Нещодавно, побувавши у прес-турі у Білорусі, і, зокрема, на заводі "Оліварія" у Мінську, українські журналісти довідались про секрети пивоваріння, корисність пива і про те, що має бути у справжньому пиві. До речі, саме на заводі "Оліварія", одному із найстаріших у Білорусі, варять пиво під маркою "Мінське жигулівське", яке з травня цього року почало продаватись і у Рівному. Розмова з Наталею Орловою, нинішнім головним пивоваром "Оліварії", та Надією Котовою, яка була її попередником на посаді, а нині завідує музеєм пива, виявилась цікавою і пізнавальною.

Вода, солод, хміль і дріжджі — ось складники натурального пива. Солод надає пиву солодкого смаку, хміль — гіркоти, а дріжджі — аромату. Причому, аромат цей може бути різним: пиво, яке варять на "Оліварії", має присмак червоного яблука, інші відомі виробники надають своєму пиву аромату ванілі, мигдалю, карамелі або навіть банана чи цитрусових. До речі, створення аромату — процес дорогий, над ним працюють цілі дослідні інститути, розробляючи відповідні штами дріжджів. — Але основа пива — вода, вона повинна бути мякою, добре очищеною, - зауважує головний пивовар "Оліварії" Наталія Орлова. — До речі, на приготування одного літра пива йде 3,5 літра води.

Надія Котова з 1979 року варила пиво "Жигулівське" на заводі у Мінську, а тепер розповідає про історію підприємства відвідувачам музею пива
Процес пивоваріння не простий. Його, до речі, відтворили у Музеї пива — за оригінальним рецептом ХІХ століття. Спочатку підігрівають воду до 47 градусів і додають, увесь час помішуючи, подрібнений солод. Це процес затирання. Згодом суміш знову підігрівають, роблячи паузи. Потім пивовари кілька разів фільтрують суміш, забираючи тверді частинки, що залишились від солоду. Цю суміш, яку називають сусло, можна й скуштувати — вона приємна на смак, з солодкою хлібною ноткою. Далі черга — за хмелем, яка надає пиву гіркоти. Після цього пиво охолоджують з допопомогою спеціальних труб з холодною водою. В охолоджену суміш додають дріжджі і відправляють у прохолодне приміщення, де вона буде бродити і дозрівати 14 днів. — Саме так варили пиво на пивоварні Рохлі Фрумкіної, створеній ще в 1864 році, — розповідає Наталія Орлова. - З цієї пивоварні і розпочалась 150-літня історія заводу "Оліварія". Звичайно ж, на сучасному заводі цей процес відбувається не у каструлях, а у великому 2000-літровому котлі і повністю автоматизований. Колишній головний пивовар заводу Надія Котова варила жигулівське пиво з 1979 року, аж поки не пішла на пенсію, тож про користь пива розповідає компетентно і з власного досвіду. Насамперед пиво чудово втамовує спрагу, що пояснюється вмістом мінеральних речовин і вуглекислот, що розширюють капілярні судини слизової оболонки органів травлення, сприяє більш швидкому надходженню рідини в кров. Отримані з хмелю активні речовини мають заспокійливу дію. Надія Котова стверджує, що пиво має й певні лікувальні властивості. Цей хмільний напій прискорює обмін речовин в організмі, сприяє омолодженню клітин. Люди, які регулярно вживають пиво, звичайно ж, в помірних кількостях — не більше кухля в день — старіють значно повільніше. Пиво виводить з організму канцерогенні речовини, а маски і креми на основі цього напою — очищають і розгладжують шкіру. Якщо пиво нанести на деякий час на волосся, до нього повернеться здоровий блиск, еластичність, припиниться випадання. Пивні дріжджі корисні і діабетикам, і мамам, які годують дітей груддю. А пивні ванни відрегулюють потовиділення — для цього додайте в теплу воду пляшку пива і трохи полежіть.
На заводі "Оліварія" виготовляють щороку по 10 мільйонів декалітрів пива
Надія Котова, до речі, не погоджується з тим, що від вживання пива люди товстішають. Вона стверджує, що у пива мало калорій, менше — хіба що у мінералці. Просто пиво збуджує апетит. Колишній головний пивовар "Оліварії" розповіла й про те, як слід пити пиво. При цьому вона нарікала на те, що у більшості людей немає культури його пиття. Так, виявляється, світле пиво потрібно наливати в охолоджені бокали, а темне — у підігріті. Як закуска для пива підійдуть ковбаски жирні без спецій, сир, сухарики, запечені вушка. А от риба сушена, каже пані Надія, — це збочення. І додає, що в пристойних пивних барах, коли відвідувачі раптом приносять з собою воблу, заїдаючи нею пиво, ці кухлі просто розбивають і викидають, щоб не залишався риб' ячий запах.
У білоруських ресторанах до пива "Жигулівського" подають м'ясо-гриль та традиційні деруни
Якщо ж ви захочете скушувати пива у ресторані, то можете скористатись таким меню, запропонованим пані Надією: до світлого пива "Золоте" замовте суп із мідій; до нефільтрованого "Білого золотого" — реберця з ягнят; а до портера (десертного темного пива) — шоколадний торт.
Галина КОТУЛЬСЬКА.

Довідка "РВ"

ВАТ "Пивзавод Оліварія" заснований у 1864 году. Контрольний пакет акцій підприємства (67,8%) належить Carlsberg Group. Пивзавод випускає 18 сортів пива під брендами "Аліварія", "Бровар", Holsten і "Жигулівське", а також є ексклюзивним імпортером пива Eve.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також