До Костополя — на базальтовий «острів кохання»

14708 0

Ми у соцмережах:

До Костополя — на базальтовий «острів кохання»

У минулому числі «РВ», у статті під назвою «Welcome to Rivne, або Стороннім вхід заборонено», ми спробували з’ясувати, чим може привабити Рівне заїжджого туриста. А тепер мандрівку продовжимо по Рівненській області. Розпочнемо з Костопільщини.

Танк доїхав до Костополя і зупинився Зазвичай словосполучення «краєзнавчий музей» не викликає особливого захоплення у туриста. Ну що нового можна там побачити? Корисні копалини, які видобувають у цій місцевості, документи з історії рідного краю, засушені рідкісні рослини, предмети побуту. Все це є і в краєзнавчому музеї Костополя, розташованому на вул. Грушевського, 17. Але з усіх 10 експозицій, які пропонує для перегляду музей, є такі цікаві, які не запропонують в інших музеях. Наприклад, експозиція на подвір’ї закладу під назвою «Військова техніка періоду другої світової війни», яка налічує 17 експонатів військової техніки. Ви можете побачити, як насправді виглядають танк «ІС-3», автоматична зенітна установка, реактивний міномет БМ-13 «Катюша», гаубиця 203 та інші. Усі вони — не макети, а справді колись діюча зброя. Доказ тому — вже згаданий танк, який доїхав до Костополя на своїх же гусеницях і зупинився. Так і став музейним експонатом. — Згодом з’ясувалося, що в ньому навіть солярка ще була, — розповідає директор музею Анатолій Вакулка. — Якось місцеві дітлахи полізли до танку гратися — тоді він ще був відкритий і можна було залізти всередину, щоб його оглянути. Вони знайшли там солярку і вирішили підпалити її. Весь музей тоді на вухах стояв, адже могло згоріти все, що було навколо. Відтоді танк заварили і для огляду тепер він доступний тільки зовні. Проте у планах п. Вакулки все ж відкрити його найближчим часом. До речі, директор музею чи не найкраще знає усі цікавинки свого рідного краю. Наприклад, він розповість, чому костопільчан називають цебриками, що таке терниця та чим костопільський льон відрізняється від усіх інших.

  У музеї є зал з експозицією різноманітних вишитих рушників. Кожен з них був призначений для конкретної речі, обряду, людини. Ви побачите, як виглядав рушник-покутник, рушник-наобразник, рушник для сватів і рушник для бояр та інші. Ще одна виняткова виставка — експозиція іграшок, якими розважають дітей у ляльковому театрі. Тут ви можете спробувати себе у ролі лялькаря і покерувати лялькою-маріонеткою, лялькою-планшеткою та іншими.

На пам’ятник УПА приїжджають дивитися з Польщі Урочище Гутвин. На високому пагорбі, зарослому травою, височить символічний пам’ятник воякам УПА. Проте цікавим є не урочище і пам’ятник, а історія цього місця. — Колись тут розташовувалось невелике село Гутвин на 80 дворів, — розповідає місцева мешканка Людмила Король. - Про це свідчать залишки садів, які ви можете тут побачити. Хат, щоправда, вже немає. Історія УПА розпочалася саме звідси, бо саме тут відбувся перший з’їзд вояків Української Повстанської Армії. Тут розташовувався штаб «упівців» і проводився вишкіл вояків. Пізніше усі мешканці Гутвина переселилися у Малий Мидськ. А на пагорбі колишнього села у 2002 році відкрили пам’ятник, перший камінь якого заклав В’ячеслав Чорновіл. Подивитись на пам’ятник до урочища приїжджають навіть туристи з Польщі, незважаючи на історичні події, під час яких поляки та «упівці» були по різні боки фронту. Урочище є мальовничим куточком природи, де можна влаштувати пікнік. Пані Людмила говорить, що урочище постійно відвідують люди, особливо в теплу пору року.

У Музеї лісу ростуть корабельні сосни — Музей лісу задумав Микола Шершун, коли він ще очолював управління лісового господарства на Рівненщині, - розповідає перший заступник голови обласної ради Михайло Кривко. — Цей туристично привабливий об’єкт ще не оформлений до кінця, проте ми над цим працюємо. Музей лісу виглядає не інакше як парк, але такий, у якому приємно гуляти і дізнаватися про особливості лісового багатства Рівненщини. Тут уже зайнялися ландшафтним дизайном, оформили прогулянкову доріжку, викладену зрубами дуба, композиції з поєднання дерев, кущів, у тому числі рідкісних. Наприклад, тут можна побачити сосну, з якої будували кораблі. Є також альтанки, де можна відпочити, майданчик для ігор, якщо ви приїхали з дітьми. Музей лісу настільки гарний, що сюди приїжджають фотографуватись молодята. Тут планують проводити пізнавально-оглядові екскурсії, а також розмістити стенди з інформацією про особливості лісів на Рівненщині. Наприклад, розмістять стенд з фотографією і короткою довідкою про 250-літній дуб, який росте в Костопільському районі. Окрім того, в окремому приміщенні, яке вже збудоване, буде облаштовано власне музей з експозиціями. На території музею також розміщуватиметься павільйон, де можна буде перекусити, і сувенірний магазин. Щоправда, коли Музей лісу повністю завершать, ніхто з чиновників відповісти конкретно не може.

Посеред озера — базальтовий «острів кохання» Найперше, заради чого варто приїхати на Костопільщину, — базальтові стовпи, які увійшли у топ-21 всеукраїнської акції «7 природних чудес України». Це чудо природної архітектури розташувалося в селі Берестовець в Івано-Долинському родовищі базальтів. На під’їзді до родовища по лівий бік від дороги буде розташовуватися кар’єр з видобутку базальту — наче величезний каньйон з потужною технікою вглибині, за допомогою якої колють базальт, через що в кар’єрі луною розходиться гуркіт. Цікаво те, що базальт колеться повздовжніми багатогранними стовпами висотою від трьох до тридцяти метрів. Поряд з ними людина виглядає зовсім маленькою і беззахисною, адже створюється враження, що стовпи, ніби скелі, нависають над вами. Плюс до всього в кар’єрі прямісінько зі стовпів б’є вода. У тих, хто там побуває, є можливість побачити політ лелеки за кілька метрів від себе і сфотографувати її. По правий бік від дороги й буде розташовуватись сам геологічний заказник. Це, мабуть, один з наймальовничіших куточків України. Оцініть самі: в оточенні базальтових скель, порослих лісом, розташувалося велике озеро із синьо-зеленою, наче морською, водою. А посеред озера знаходиться мальовничий базальтовий острів, теж порослий зеленню, який називають «островом кохання» і куди припливають на човнах молоді пари. — Вода в озері справді чиста, доказом чого є те, що тут водяться раки, — говорить голова Костопільської районної адміністрації Сергій Коваль. - Сюди постійно приїжджають відпочивати та купатися як місцеві мешканці, так і з інших міст. Окрім того, в заказнику поблизу озера також є так зване базальтове віяло — своєрідна скульптура природного походження, біля якої при нагоді фотографуються багато туристів. Цікаво знати, що такий камінь, як базальт, дивує не лише своєю правильною геометричною формою, а й властивостями. Він є незамінним теплоізоляційним матеріалом, тобто вогнетривким. Цей камінь використовують при виготовленні космічних кораблів, пам’ятників, камінів. Більше того — з нього навіть нитки роблять за допомогою спеціальної технології. Одяг з таких ниток носять пожежники за кордоном. Скловату, до речі, теж виготовляють з базальту. Самі костопільчани говорять, що базальт для них — як золота жила.

Корисно дізнатися для туриста Якщо ви вирішили побачити всі описані пам’ятки туристичної Костопільщини, вам варто рухатись таким маршрутом: Музей лісу (розташовується за кілометр від Костополя), Костопільський районний музей, урочище Гутвин або базальтові стовпи. Нагадаємо, що на маршрутку до Костополя потрібно сідати на автовокзалі «Чайка». Проїзд коштуватиме в межах десяти гривень. Ходять маршрутки через кожні 15 хвилин, щоправда, є півгодинні перерви між рейсами. Приблизно стільки ж коштуватиме проїзд з Костополя в інші населені пункти цього району — до 10 грн. У Малий Стидин, звідки пішки дістаються до урочища Гутвин, Берестовець, де знаходяться базальтові стовпи, маршрутки їздять тричі на день з районного центру. Проте, звісно, найкраще їхати власним транспортом, користуючись мапою Костопільського району. Якщо ви плануєте їхати на Костопільщину з ночівлею, то в палатках можна переночувати на території геологічного заказника. Якщо хочете переночувати з комфортом, то в самому Костополі є два готелі — при клубі «ДБК» та при кафе «Діана». Номери там коштують від 100 гривень за добу. Там же можна і пообідати чи повечеряти за 20-30 гривень. Інші заклади громадського харчування теж пропонують комплексні обіди.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також