Допоможи собі сам: якщо ви поперхнулися, обпеклися, занесли смітинку в око

2212 0

Ми у соцмережах:

Допоможи собі сам: якщо ви поперхнулися, обпеклися, занесли смітинку в око

У житті іноді трапляються дрібні неприємності, коли потрібно діяти негайно і зібрано, щоб не завдати шкоди здоров'ю.

Якщо ви поперхнулися

Випадково поперхнувшись під час обіду, ми зазвичай просимо когось поплескати по спині. А якщо таке відбувається, коли ви самі? Тут головне — не розгубитися, інакше можна просто задихнутися. Спробуйте допомогти собі самі. Американський парамедик Джефф Реман пропонує такий, трохи екстремальний, спосіб порятунку. Потрібно швидко стати на коліна, впертися руками в підлогу, а потім прибрати руки і в буквальному сенсі плюхнутися на груди. Різкий удар грудьми об підлогу випустить назовні велику кількість повітря, а разом з ним виштовхне з трахеї й застряглу їжу. Досить ефективний так званий прийом Геймліха. Стискаємо ліву руку в кулак і прикладаємо його між реберними дугами і пупком — на епігастральній ділянці. Правою рукою обхоплюємо кулак. Потім різко вдавлюємо кулак в живіт в напрямку знизу вгору. Такі рухи треба виконувати до тих пір, поки шматочок їжі не вискочить з дихальних шляхів. Крім цього, впливати на епігастральну ділянку можна, натискаючи животом на спинку стільця, кут стола або перила.

Якщо у вас пішла кров з носа

Якщо кровотеча з носа обумовлена проблемами із судинами, впоратися з цією неприємністю можна самостійно. Тільки не треба приймати горизонтальне положення або — що ще гірше — закидати голову назад, як помилково багато хто робить: при цьому кров може потрапити в носоглотку і викликати блювоту. Правильно буде сісти на стілець, трохи нахилити тулуб і голову вперед і постаратися зупинити кровотечу, злегка притиснувши на кілька хвилин крила носа до носової перегородки великим і вказівним пальцями. Дихати через рот. Ще один дієвий спосіб зупинки кровотечі — в ніздрю, що кровоточить, потрібно ввести тугий марлевий або ватний тампон, змочений 3% перекисом водню або просто холодною водою, і затиснути ніс пальцями. На перенісся слід покласти лід або холодний водний компрес. Але якщо після цих домашніх процедур носова кровотеча не зупиняється, без медичного втручання не обійтися.

Якщо ви обпеклися

Праска дитина Отримати опік можна, випадково вилив на себе окріп або зачепили рукою розпечену праску чи гарячу каструлю. Це боляче. І ще — стрес, який виводить з рівноваги. Що робити? Якщо опік порівняно невеликий і поверхневий, впоратися з ним можна своїми силами. Звичайно, найкраще мати для цього в домашній аптечці спеціальні мазі від опіків. Але якщо таких немає, знайдуться й інші дієві засоби. Насамперед треба підставити обпечене місце під струмінь холодної води хвилин на 10-15. А коли біль вщухне, можна змазати його слабким розчином марганцівки або розведеною горілкою і закрити стерильною серветкою чи бинтом. Про вату в таких випадках краще забути. Досить добре при опіках допомагає сира картопля. Її треба натерти на тертці і прикласти до хворого місця на марлевому компресі. Коли компрес нагріється, його слід замінити іншим — таким же. Щоб вгамувати біль, до обпеченого місця можна прикладати марлеві тампони, змочені в розчині питної соди (з розрахунку 1 ст. л. на склянку води). Тільки не здумайте використовувати для цих цілей власну сечу, як радять деякі «народні цілителі»: токсини, що містяться в сечі, можуть викликати додаткове запалення. Лікарі не рекомендують лікувати опіки олією і мазями, що містять жир. А ось олія обліпихи для цих цілей підходить. І ще не можна самостійно розкривати пухирі, що з'явилися на місці опіку. Дозволяється тільки проколоти пухир стерильною голкою, щоб з нього витекла рідина.

Якщо щось потрапило в око

Дзеркало макіяж Навіть дрібна смітинка, яка потрапила на рогівку ока або на слизову повіки, може викликати біль, різь, подразнення і запалення. У жодному разі не намагайтеся виймати навіть дрібні осколки скла, металу або пластмаси з ока самостійно, тому що ваші незграбні дії можуть призвести до ще більшої травми і навіть втрати зору. Ну а якщо вам просто не дає спокою відчуття чужорідного тіла, витягти його з ока можна, не вдаючись до лікарської допомоги. Треба взяти 1% розчин борної кислоти, розчинивши половину чайної ложки порошку в склянці води, або світло-рожевий розчин марганцівки (1-2 кристалики на склянку води), змочити ватку і обережно промивати око від зовнішнього до внутрішнього кутика. Якщо ви випадково бризнули в око побутовою хімією або фарбою, терміново біжіть до умивальника, розсуньте пальцями повіки і направте в око струмінь води так, щоб вона стікала від носа до вуха. Після цього прикрийте очі чистою пов'язкою і якщо неприємні відчуття печіння не зникають, вирушайте на прийом до офтальмолога. Категорично забороняється прикладати до очного яблука лід — так можна серйозно ушкодити рогівку.

Якщо почалася алергія

Деяким людям достатньо з'їсти кілограм полуниці або інших ягід, щоб з'явилися пухирці на долонях або висип на обличчі. Це — харчова алергія. З такою алергією в легкій формі впоратися нескладно — достатньо перестати їсти те, що викликає небажану реакцію. А уражену висипаннями шкіру рекомендується змазати маззю — феністілом або бепантеном. Тяжка форма харчової алергії вимагає промивання шлунка і кишечнику, прийому сорбентів (активованого вугілля, ентеросгелю) і лікування антигістамінними препаратами загальної дії. Це можуть бути лоратадин, зиртек, телфаст тощо. Цвітіння деяких рослин часто викликає алергічний риніт або кон'юнктивіт. При алергічній реакції слизових оболонок очей і носа їх треба обов'язково промити прохолодною водою і по можливості виключити подальший контакт з алергеном. Рекомендується також прийом антигістамінних препаратів. Не можна залишати без уваги і укуси комах, особливо бджіл, які можуть викликати навіть анафілактичний шок. Насамперед слід вилучити жало, потім промити водою і змазати місце укусу маззю з гідрокортизоном або преднізолоном. Щоб бджолина отрута не потрапила в кровотік, треба накласти джгут вище від укусу комахи, і якщо алергічна реакція все-таки розвивається, терміново звернутися до лікаря. Тяжкі форми алергічних реакцій вимагають негайних дій. При анафілактичному шоку в людини різко падає артеріальний тиск, порушується мікроциркуляція в органах, з'являються червоний висип зі свербежем, набряки в ділянці губ, очей і кінцівок і сильна задуха. До цього можуть додатися нудота і блювота. Всі ці прояви алергії загрожують життю. Тому зволікання — смерті подібне. Щоб зняти напад тяжкої алергії, рекомендується прийняти гормональний препарат — преднізолон або дексаметазон. А якщо таблетки не допомагають, єдине, що може врятувати людину, яка задихається, до приїзду медиків, — це адреналін, який слід ввести внутрішньом'язово.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також