Дорога до моря

12301 0

Ми у соцмережах:

Дорога до моря

Якщо ви вирушаєте до моря, скориставшись послугами туристичної агенції, про проїзд, у переважній більшості випадків, турбуватися вам не доведеться. Тим же, хто надає перевагу «дикому» відпочинку, сьогодні допоможемо ми.

Квитки в залізничних касах є! Як розповіла завідувачка квиткових кас вокзалу «Рівне» Львівської залізниці Світлана Бондарук, цього року купити квитки буде легше, ніж торік. Нині в касах є квитки у всіх південних та зворотних напрямках практично на кожний день літа. Подібна ситуація стала можливою завдяки скасуванню усіх видів броні на залізничні квитки — нині їх можна купувати лише за 1-45 діб до дня відправлення потяга. Також посилилася боротьба із квитковими спекулянтами, що позначилося й на правилах продажу квитків — нині їх можна придбати лише за наявності оригіналу будь-якого документа, що посвідчує особу. За оригіналами документів відтепер і пускатимуть до вагонів, а в самих квитках нині друкують не лише прізвище пасажира, але й його ім’я та по батькові. Тим, хто планує подорожувати з дітьми за кордон, варто знати, що діти віком до 16 років повинні обов’язково мати спеціальний проїзний документ дитини. А діти, котрі виїжджають за кордон у компанії дорослих родичів чи знайомих, обов’язково повинні мати нотаріально завірену довідку про відповідний дозвіл її батьків. Щодо вартості квитків, то цього року подорожчання торкнулося лише місць категорії «СВ». На плацкартному місці до Одеси можна доїхати за 28,70 гривні в старому вагоні й за 38,18 гривні — в новому, на купейному — за 42,96 гривні. До Сімферополя завезуть за 43,60 грн. у плацкартному вагоні й за 66,42 грн. — у купейному. Вартість користування постіллю кожний поїзд визначає самостійно й перебуває вона в межах від 6 гривень за звичайний комплект до 11 гривень — за альтернативний. Проте цього року оплатити вартість користування постіллю можна одразу в квитковій касі, купуючи квиток. Щодо дитячих квитків, то їхня вартість становить 75% від вартості дорослого квитка. Варто знати, що з першого січня віковий діапазон тих, хто має право проїзду за дитячим квитком, значно розширився — нині це діти віком від 6 до 14 років (раніше 5-10 років), діти до 6 років (раніше до 5 років) їздять у потягах безплатно. Стосовно правил проїзду домашніх тварин. Якщо подорожувати ви плануєте з великою собакою, доведеться викупити для неї ціле купе. Якщо ж мова йде про невеликих собачок, кішечок та інших «малогабаритних» тварин, то їх можна перевозити, оформивши як ручний багаж вагою до 20 кілограмів. Вартість проїзду живого багажа залежатиме від відстані й становить до 10 гривень. Також власники будь-якої подорожуючої тварини повинні підтвердити стан її здоров’я довідкою від ветеринара.

Автобуси не їздять, не літають літаки Якщо ж ви бажаєте дістатися до моря, не витрачаючи зайвого часу, мушу вас розчарувати — авіарейсів з Рівного до Сімферополя чи Одеси немає. Як повідомили в міжнародному авіапорту «Рівне», кілька років тому експериментальний рейс до кримської столиці існував. Проте дорогим перельотом користувалося настільки мало пасажирів — 2-5 чоловік, що рейс довелося закрити через нерентабельність. Тож нині долетіти до моря можна лише через Київ чи Львів. Вартість перельоту до Криму з Києва становить у середньому від 280 до 600 гривень залежно від класу місця та типу літака. А от на безплатні обіди та напої розраховувати не варто — на внутрішні рейси подібна халява не розповсюджується. Невеликий вибір і в тих, хто бажає дістатися до моря рейсовим автобусом. Нині існує лише два «морських» рейси, що пролягають через Рівне: Луцьк-Залізний Порт (через Умань, Миколаїв, Херсон) та Демидівка-Одеса. Вартість проїзду в автобусах-«Мерседесах» становить близько 100 і 90 гривень відповідно.

Приватні перевізники А от приватні перевізники збитковими рейси до морів не вважають. Наприклад, фірма «Спринтер-Люкс» має три різних рейси: Рівне-Херсон-Феодосія-Судак, Рівне-Херсон-Євпаторія-Миколаївка-Алушта-Ялта-Форос та Рівне-Херсон-Залізний Порт-Скадовськ. Квиток до будь-якого пункту Херсонської області й назад коштує 208 гривень, до містечок Криму й назад можна дістатися за 218 гривень. «Вояж Люкс» пропонує проїзд за маршрутами: Рівне-Херсон-Залізний Порт-Лазурне-Скадовськ — квиток в один бік коштує 100 гривень, в обидва боки — 190 гривень, та Рівне-Херсон-Джанкой-Євпаторія-Сімферополь-Феодосія-Коктебель-Судак-Новий Світ-Морське-Алушта-Партеніт-Гурзуф-Ялта-Алупка-Сімеїз-Форос — квиток до будь-якого міста коштує 115 гривень, разом із зворотним — 215 гривень. Вартість квитків для дітей до 12 років знижена на 15%. «Шалена черепаха» домчить вас як до Криму, так і до Одеси, а вартість проїзду залежить від кілометражу: Рівне-Київ (30 гривень)-Умань (70 грн.)-Миколаїв (80 грн.)-Херсон (90 грн.)-Сімферополь (100 гривень), якщо є бажаючі, мікроавтобус продовжує марштут до Євпаторії, Севастополя, Ялти, Алушти — проїзд у будь-яке місто коштує 20 гривень. До Одеси можна дістатися за 70 гривень плюс 5 гривень за проїзд до Затоки. Обираючи перевізника, врахуйте, що дорога до моря довга й нелегка, тому з’ясуйте, скільки часу триватиме поїздка, яким саме мікроавтобусом вам доведеться подорожувати, чи розкладаються в ньому сидіння, чи є відео, кондиціонер, додаткові послуги — наприклад, деякі перевізники безплатно пригощають холодними та гарячими напоями.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також