Дорога другої категорії, а люди другого сорту?

1759 0

Ми у соцмережах:

Дорога другої категорії, а люди другого сорту?

Реконструйована італійцями дорога на Львів тепер пролягатиме впритул до будинків кількох мешканців села Грушвиця Рівненського району. Кілька років тому, ще до початку реконструкції автотраси, планувалось ці будинки знести, а людей відселити. Однак тепер про відселення не йдеться. Люди у своїх висновках щодо зміни планів дорожників категоричні: «Нас мають за людей другого сорту. Італійська фірма «Тодіні», яка виграла відповідний тендер на ремонт дороги, щоб вкластись у заявлених нею 50 мільйонів євро, коли вартість проекту становила 86 мільйонів гривень, економить на чому лише може. В тому числі й на будівництві нам нових осель».

Розповідає мешканець Грушвиці Йосип Дудик: — Спершу йшлося про знесення п’яти будинків. Мешканців двох справді відселили у нові будинки, а решта так і залишилась ні з чим. Ще у березні 2006 року нам сказали написати заяви на ім’я тодішнього начальника служби автодоріг у Рівненській області п. Жежука про те, що в зв’язку з реконструкцією дороги наші будинки підлягають знесенню і ми просимо в порядку компенсації збудувати нові будинки. Коли ж почали дорогу будувати, до нас вже ніхто й справи не має. Звернулися в адміністрацію автодоріг, а нам кажуть, що вже ніхто нас відселяти не буде, хіба що Євросоюз більше грошей на будівництво дороги виділить. Звернулися ще раз, так Юхименко відповів, що згідно з проектом капітального ремонту дорога передбачається другої технічної категорії, а отже, будинки знаходяться поза зоною робіт і їх знесення не передбачено. Ми написали листа голові облдержадміністрації Віктору Матчуку — він переслав його обласній СЕС та італійській фірмі «Тодіні». Вони ж у відповідь те саме. А тим часом інспектори архітектурно-будівельного контролю та спеціалісти районної СЕС кажуть, що зараз начебто Державна архітектурно-будівельна інспекція у Києві перевіряє документи, які слугували підставою для дозволу на проведення робіт з капітального ремонту дороги Київ-Чоп на ділянці від нашого села до Бродів та визначають їхню законність. Вона також зробила заміри і дала висновок, що вони не відповідають вимогам і нормам, склали акт перевірки, який підтвердив обгрунтованість наших скарг. Зокрема, в акті вказано, що будинок на вулиці Тихій, 2-А, власником якого є мій син Олександр, будинок Язловецьких на вулиці Тихій, 20 та будинок пенсіонерки Ганни Царук на вулиці 40-річчя Перемоги знаходяться на відстані 5-10 метрів від дороги. Тобто якщо будується дорога вже не першої, а другої категорії, нас однаково мали б відселити.

Коментарі Федір Жежук, заступник головного інженера фірми «Луї-Берже», яка здійснює технічний нагляд і контроль за реконструкцією автошляху: — На скарги мешканців Грушвиці я вже вкотре можу сказати лише те, що якщо у попередній документації, коли ми планували реконструювати всю трасу до Дубна під дорогу першої категорії, їхнє відселення передбачалось, то сьогодні вже ні. У Грушвиці дорога доводиться до вимог другої категорії, а отже, розширюватись не буде, будинки зносити ніхто не буде і відселяти мешканців немає потреби. Микола Мельник, заступник голови Рівненської районної ради: — На останній сесії районної ради ми прийняли звернення до голови облдержадміністрації Віктора Матчука, в якому вказуємо на грубі порушення санітарних вимог під час будівництва дороги в селі Грушвиця. Навіть якщо проводиться реконструкція дороги з її доведенням до так званої другої категорії, все одно відстань від дороги до житлових будинків повинна становити не менше 50 метрів. А також доводимо до відома голови облдержадміністрації, що на неодноразові вимоги і приписи районної СЕС італійська фірма так і не представила документи, проект і дозволи всіх відповідних служб на проведення робіт з капітального ремонту дороги на вказаній ділянці.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також