Дороги — для людей чи… радіоактивних відходів?

1514 0

Ми у соцмережах:

Дороги — для людей чи… радіоактивних відходів?

Мешканці віддалених сіл Рівненщини, до яких споконвіку не можна було нормально доїхати, не вірять, що дороги з твердим покриттям до них проклали тільки задля їхнього ж блага. Поліщуки побоюються, що разом з новеньким асфальтом отримають по сусідству звалище для радіоактивних чи інших небезпечних відходів. Влада це заперечує.

— За 70 кілометрів вiд Рiвного ведеться пiдготовка до захоронення ядерних вiдходiв iз Кузнецовської АЕС, — йдеться в листі до редакції «РВ». — У Березнiвському районі вимираюче село Карачун, оточене полiськими болотами i чарiвними лiсами і в яке можна було зручно добратись лише потягом, раптом обгородила нова автомобiльна дорога. Спершу говорили, що будуватимуть якийсь завод, але люди, які працюють на тому будiвництвi, повiдали, що йде пiдготовка до захоронення ядерних вiдходiв iз Кузнецовської АЕС! Хто дозволив? На якiй пiдставi? Куди дивилась влада? Як можна це зупинити? Як з’ясувалося, подібні заяви і запитання місцева влада чує не вперше і вже навіть втомилась заспокоювати селян, що жодної небезпеки для них немає. — Люди не вірять, що саме для них, а не заради облаштування звалищ для якихось відходів, працює потужна техніка і витрачаються мільйони гривень, — розповідає перший заступник голови Березнівської райдержадміністрації Руслан Пилипчук. — Згідно з урядовою програмою, до кожного віддаленого населеного пункту повинна бути дорога з твердим покриттям, гроші на це виділяє субвенцією держава. Ось на виконання саме цієї програми у районі в минулому році проклали 9 кілометрів дороги до села Ведмедівка, 5 кілометрів до Яринівки і 3,5 кілометра до Карачуна. В цих селах загалом проживає близько 200 осіб, а будівництво доріг до їхніх осель обійшлося майже у 20 мільйонів гривень. Можливо, саме цей «економічний ефект» і зумовлює недовіру селян. За словами першого заступника начальника Служби автомобільних доріг в області Миколи Демиденка, на виконання постанови Кабміну щодо будівництва під’їздів до населених пунктів упродовж 2007-2009 років на Рівненщині минулоріч проклали дороги до 11 сіл. Їхня загальна протяжність становить 33,5 кілометра, а вартість будівництва — 54,8 мільйона гривень. — Працівникам нашої служби в багатьох селах довелося заспокоювати людей, запевняти їх, що дороги будуємо саме для них, а не задля облаштування під’їзду для звалищ небезпечних відходів чи шкідливого виробництва, — каже п. Демиденко.

Довідка «РВ» Як повідомили в прес-службі Рівненської АЕС, на сьогодні в Україні діє лише одне сховище для відпрацьованого ядерного палива — на Запорізькій АЕС. Ще одне таке сховище британська фірма, вигравши відповідний тендер, має збудувати у зоні відчуження Чорнобильської АЕС, і аж ніяк не на Рівненщині.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також