Фурацилін, сіль, сода: чому ними полоскати горло не можна

11478 0

Ми у соцмережах:

Фурацилін, сіль, сода: чому ними полоскати горло не можна

Біль у горлі — поширений симптом. Зазвичай це пов’язано з бактеріальною або вірусною інфекцією. Один із методів, який ми знаємо з дитинства, — це полоскання горла різними розчинами.

За словами фахівців, біль у горлі є наслідком захисної дії організму людини на збудника інфекції. Тобто, запалення — цілком нормальна реакція організму. І в цей час промивати горло різними розчинами може бути навіть небезпечним. Сольовий розчин, наприклад, витягує з клітин воду. Але не збудника. Клітини стають ще більш вразливими до бактерій. А розчин соди порушує кислотно-лужний баланс середовища, що теж може мати неприємні наслідки.

Щодо фурациліну (інша назва — нітрофуразон), то ця речовина справді має протимікробні властивості. Однак для того, щоб ефективна концентрація фурациліну потрапила в тканини, його потрібно дуже багато. А поверхневе полоскання горла може привести лише до антибіотикорезистентності.

За словами медиків, довгий час фурацилін використовували локально при опіках і ранах для знезараження і більш швидкого загоєння. Однак ще 20 років тому дослідження на тваринах показали, що нітрофуразон має канцерогенний і мутагенний вплив. Наприклад, у США його використання заборонено.

То що ж робити, коли болить горло? Експерти радять, перш за все йти до лікаря для виявлення причин запалення. Полегшити симптом допоможе чашка теплої води і/або перевірені знеболювальні, такі як ібупрофен.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також