В'ялене м'ясо в кендюсі, вичиненому свинячому шлунку, — це мацик, який називають ще українським хамоном. Його вартість за кілограм у середньому досягає трьохсот гривень. Найкраще вміють робити мацик чоловіки з північних районів. Саме на Полісся приїжджають із усієї України, щоб купити справжній мацик.
На другому місці за популярністю після мацика на Рівненщині є картопляники, або ще їх називають зрази: у тісто з м'ятої вареної картоплі кладуть різні начинки — грибну, м'ясну, яйце з цибулею, потім обсмажують на сковороді. Саме такі страви з Рівненщини увійшли до гастрономічної карти України, яку підготував Укрінформ. А які страви популярні в інших областях?
Північні області славляться урожаєм картоплі, що значно впливає на місцеву кухню. Коронна страва Полісся — деруни, або драники. У Чернігівській області майстерно готують печеню в горщиках із картоплі, квашеної капусти та м'яса. А на десерт — пиріжки з калиною, адже регіон багатий на ягоди. На Сумщині також полюбляють печеню, але тут з картоплею закладається і м'ясо, і печінка. А борщ тут готують зі свининою і на буряковому квасі. Київ вже багато років славиться своїми котлетами по-київськи. Південь — це край рибалок, а отже, і різноманітних рибних страв. Так-от бички не лише подають в'яленими до пива, в Одесі з них готують биточки: тісто змішують з подрібненою рибою і смажать на олії. Набагато складніше приготувати рибу-фіш: потрібно акуратно зняти шкірку, почистити від кісток, подрібнити, нафарширувати та запекти. На Миколаївщині рибу консервують, додаючи томат, або варять юшку з томатним соком. Херсон славиться своїми овочами, а особливо баклажанами. Тут їх і смажать, і консервують та навіть роблять ікру. Наваристий капусняк готують на Запоріжжі. Приазов'я славиться млинцями — це тонке дріжджове тісто із маслом та сирною начинкою, що згортається в рулет.Полтавщина славиться галушками та пундиками
А в Криму популярні лагман і долма. Лагман — це локшина, яку подають зі шматочками м'яса (як правило, яловичини), тушкованими в підливі з овочами. А навесні, коли розпускається молоде виноградне листя, з нього готують маленькі голубці з м'ясом, які називаються «долма». Ну і, звичайно ж — ніяк без величезних чебуреків.
Борщ в Україні скрізь варять по-різному
Борщ в Україні скрізь варять по-різному. У Черкаській області до нього обов'язково подають ароматні пампушки з часником. Кіровоградщина зможе здивувати різноманітністю вареників та начинок до них: з картоплею, грибами, м'ясом, печінкою, капустою. Також варто скуштувати крученики — невеликі м'ясні рулетики з начинкою з фаршу, паштету, чорносливу з горіхами. Полтавщина славиться галушками та пундиками. У Дніпрі, як і в Одесі, дуже полюбляють готувати форшмак, а зі свіжої риби з Дніпра готують юшку по-дніпровськи. На Вінниччині готують бігос — страву з тушкованої кислої капусти з м'ясом і грибами. Також дуже популярні фляки — суп з яловичого рубця, який приправляють сиром і спеціями.
На Донбасі знають близько 50 рецептів окрошки, кожен знайде рецепт на власний смак. А до окрошки можна спробувати рульку — задню частину свинячої ноги, яку натирають сіллю і спеціями, а потім запікають в тісті. Фарш зі свинини і яловичини, який розкладають на шматку полотна, а зверху додають омлет і велику варену моркву — такою стравою вас почастують на Луганщині. У справжній слобожанський борщ, який готують на Харківщині, кладуть квасолю і м'ясні фрикадельки. А на друге — гречаники: м'ясні тефтелі з гречкою.
Кіровоградщина зможе здивувати різноманітністю вареників
На Прикарпатті до столу подають банош — густу кашу з кукурудзяної крупи, приправлену сметаною, подають гарячою з обсмаженим беконом і бринзою. Карпати — це край білих грибів, і тут майстерно вміють варити смачну грибну юшку зі сметаною. Чанахи — страва на зразок печені, якою вас пригостять на Буковині. Також у Чернівецькій області варто спробувати домашню бринзу та традиційну кукурудзяну кашу — мамалигу. На Закарпатті дуже популярна страва бограч, яка прийшла до нас з угорської кухні. Береться гуляш, приправляється карпатськими травами і все це вариться у казанку. А завиванцями на Закарпатті називають м'ясні рулети з яловичини із сумішшю варених яєць, соленого огірка, шпика і сирої тертої картоплі.
Також Західна Україна славиться різноманіттям домашніх ковбас. Мазурики по-волинськи — це домашні ковбаски з індички, масла та сиру. В цьому регіоні варто спробувати і поліські вергуни — делікатні вироби з тіста, які смажать в олії. Чудові віденські рулети — струдлі добре готують у Львові. На Рівненщині популярні картопляники (або зрази) та мацики — в'ялене м'ясо в кендюсі, вичиненому свинячому шлунку. Мачанка — це густий суп з м'ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодкого перцю і готують його на Тернопільщині. Картопляну ковбасу полюбляють у Хмельницькій області: начиняють свинячі кишки тертою сирою картоплею та запікають у печі.