Людський організм вимагає їжі всіх смаків — солодкого, солоного, кислого і гіркого. Але, найбільше ми споживаємо солодкого і солоного. А найменш — гіркого. Вважаємо гіркі продукти несмачними. А дарма! Гіркота в організмі дуже потрібна.
Редька — загальнозміцнювальний засіб. Містить корисні органічні кислоти, мінеральні солі, вітаміни, ферменти, фітонциди, ефірні олії, білки й амінокислоти. Вона покращує обмін речовин, підвищує імунітет, сприяє травленню, є природним аналогом антибіотика широкого спектра дії, виводить зайву рідину з організму. Різні частини редьки корисні по-своєму. Найближчі до бадилля 3-5 см містять більше вітаміну С. Серединка — найцукристіша і хрусткіша. «Хвіст» особливо багатий гірчичною олією, корисною для травлення. Хрін — вбиває хвороботворні бактерії, знімає запалення. Має майже той же набір позитивних якостей, що й редька, до того ж має бактерицидну і антисептичну дію. Щодня протираючи шкіру соком хрону, можна позбавитися веснянок. Від купленого натертого хрону користі мало, після промислової переробки там залишається лише клітковина. Для лікувального ефекту рекомендується брати свіжий корінь. Гірчиця — від нервів. За своєю дією майже аналогічна редьці і хрону, але до того ж використовується і при захворюваннях нервової системи — від нервового збудження і невриту сідничного нерва до істерії. Протипоказання при вживанні редьки, хрону і гірчиці: захворювання органів шлунково-кишкового тракту у стадії загострення, гломерулонефрит, недавно перенесений інфаркт. Грейпфрут — для стрункої фігури. Містить природні спалювачі жиру — інозитол і пектин, покращує апетит, сприяє травленню й активізує діяльність печінки. Крім того, нормалізує роботу кровоносних судин, знижує рівень холестерину, тонізує нервову систему, допомагає подолати апатію, загострює пам`ять і увагу, знімає втому. Грейпфрут взагалі вважається найкориснішим фруктом. Найбільша частка корисних речовин міститься в шкірці грейпфрута і гірких внутрішніх перегородках. Корисне і його насіння — воно має виражені бактерицидні властивості. Протипоказань не виявлено, але сік грейпфрута здатний підсилювати токсичність ліків. Чай — для здоров`я кісток. Чай чудово допомагає боротися з остеопорозом, іншими захворюваннями кісток. Крім того, чай зміцнює стінки судин і стабілізує артеріальний тиск, сприяє розсмоктуванню тромбів, зміцнює імунітет, лікує деякі види алергії і знижує ризик захворювання рак. Додавання в чай молока робить напій чудовим засобом від каменів у нирках і сечовому міхурі, але зводить нанівець його позитивний вплив на серце. Протипоказання: загострення виразки шлунка і захворювань нирок, безсоння, глаукома. Кава — для профілактики діабету. Учені довели, що антиоксиданти, які містяться в каві, запобігають діабету II типу і раку печінки. Кава також допомагає справитися із стресом, стимулює дихальний центр мозку, допомагаючи тим самим астматикам впоратися з нападами, виводить з організму холестерин. У каві міститься багато корисних речовин: вуглеводи, жири, схожі на білки сполуки, низка життєво необхідних мінералів і мікроелементів. Протипоказання: захворювання серцево-судинної системи. Пиво — для збереження зору. Антиоксиданти, що містяться в пиві, захищають клітини кришталика і запобігають виникненню катаракти. Пиво регулює дихання і кровообіг, позитивно впливає на травлення і здатне розчиняти камені в нирках. Найбільш корисні темні сорти пива. Протипоказання: явних протипоказань немає, все залежить від кількості випитого. Учені радять споживати не більше 0,5 л пива в день. Темний шоколад — для запобігання серцевим захворюванням і зміцнення судин. Крім того, кофеїн і теобромін, що містяться в гірких ласощах, стимулюють працездатність і творчу активність людини, допомагають при підвищених навантаженнях. Учені стверджують, що теобромін є також ефективнішими ліками від кашлю, ніж традиційні засоби. Молочний шоколад не відрізняється чудодійними властивостями через вміст молочної кислоти, яка нейтралізує дію антиоксидантів флавоноїдів. Протипоказань не виявлено.