На 30 грамів важчим з минулої п’ятниці став буханець одного з найдешевших видів масового хліба «Подільський», який випускає ВАТ «Поліссяхліб». Відповідно, відпускна ціна його із заводу зросла з 2 грн. 36 коп. до 2 грн. 45 коп.
На такий крок підприємство вимушене було піти, щоб не працювати у збиток і не збанкрутувати. Адже через підписаний у серпні з владою меморандум про неподорожчання соціальних сортів хліба підвищити ціну на свою продукцію не може. — Якщо раніше 1 тонну пшеничного борошна вищого ґатунку можна було придбати за 2 тисячі гривень, то нині за 2 тисячі 900 гривень, - пояснив директор ВАТ «Поліссяхліб» Віктор Нагорнюк. — Підприємство за день продає 17 тисяч буханок хліба, і якщо буханець буде важчим, підприємство отримає більше грошей. Тому було вирішено продавати 730-грамовий буханець. Якщо ситуація з вартістю борошна не зміниться, то, можливо, доведеться збільшувати масу буханця і до 800 грамів. Поки що ми збільшили масу буханця лише одного виду хліба. Але, можливо, вслід за цим поважчають й інші види. Адже ми в основному випускаємо масові види хліба — з найпростішою рецептурою. До їхнього складу входять борошно, вода, сіль і дріжджі. Саме на ці види хліба ми не можемо підвищувати ціну. Тому в майбутньому постараємося відійти від їхнього випуску. Додамо у хліб, приміром, цукру, щоб могти збільшувати ціну залежно від витрат на виготовлення продукції. В.о. начальника Держінспекції з контролю за цінами Сергій Гордійчук розповів, що про підвищення цін на хліб попередили й інші підприємства: — Про підвищення нас попередили хлібопекарські підприємства з Сарн, Кузнецовська, Костополя. Підвищили ціни на хліб підприємства ВАТ «Концерн «Хлібпром», але це стосується хліба покращеної рецептури. Так, ДП «Рівнехліб» додало у хліб масло, інші наповнювачі, отже, він уже не є хлібом масового споживання. А на такий хліб дія меморандуму не поширюється. Начальник відділу цінової політики і торгівлі облуправління економіки Ірина Ганько розповіла: — Згідно з підписаним меморандумом, підприємства до кінця року мають утриматися від підвищення ціни на хліб. Щоб допомогти їм, ми звернулися до Міністерства аграрної політики про виділення борошна для виготовлення масового хліба із зерна державного інтервенційного фонду. Таке борошно відпускається підприємствам за стабільними цінами: пшеничне вищого ґатунку 2083 грн. за 1 тонну, першого ґатунку — 1944 грн., другого — 1666 грн. і житнє обдирне — 1517 грн. Підприємства, які виготовляють масовий хліб, забезпечені ним на 90%, тому до кінця року підстав для підвищення цін на хліб немає. Чи не відмовляться підприємства від виготовлення масового хліба у зв’язку зі стримуванням цін на нього? Навряд, адже традиційно наша область споживає масовий житньо-пшеничний хліб і його виготовляють 80% від усієї хлібної продукції. Якщо все-таки йтимуть на такий крок, то в облдержадміністрації є важелі впливу на виробників.