На буханці хліба торгової марки "Рум'янець" мешканка Рівного виявила цвіль рожевого кольору. Спеціалісти кажуть, що причина — у зараженому грибком борошні.
— Я дуже часто купую хліб "Рум'янець", зазвичай його в нашій сім'ї з'їдають швидко. Але якось хліб пролежав кілька днів, і я помітила, що на ньому з'явилася і зелена, й рожева цвіль, — розповідає рівнянка Лариса Ткачук. — Мене цікавить, чи, може, хліб так дивно "зацвів" через домішки, які виробник може додавати у хліб? У ТзОВ "Хлібодар", котре випікає хліб "Рум'янець", запевняють, що це природна реакція. — Пліснява може бути не лише зеленого чи рожевого кольору, а ще й жовтого, чорного і білого — залежно від того, який пліснявий гриб вражає борошно, з якого печуть хліб. Грибок може потрапляти з повітря в зерно навіть при перевезенні, — пояснює директор з виробництва ТзОВ "Хлібодар" Тетяна Левчук. — За законом, ми не маємо перевіряти борошно на наявність грибка. Дивимося лише на якісні показники — вологість борошна, вміст клейковини. Те, на який день після випічки почне цвісти хліб і як виглядатиме цвіль, залежить ще й від умов зберігання готового продукту. У пластмасі чи поліетилені хліб обов'язково зацвіте, тоді як у дерев'яній хлібниці лише зачерствіє. Уражати хліб можуть і бактерії. Найчастіше — це картопляна паличка, кажуть у міській санепідемстанції. — Якщо на хлібі з'являється рожева цвіль, виникає підозра, що борошно заражене так званою картопляною паличкою, — розповідає завідувачка санітарно-гігієнічним відділу міської СЕС Ірина Бондарчук. — За умови низької кислотності хліба та високої температури повітря ця бактерія розмножується, і тоді продукт стає отруйним. Хліб має неприємний запах, м'якуш стає тягучим, в'язким. Ця бактерія може бути в окремих партіях борошна, яке потрапляє на пекарні, тому заражене борошно — не вина підприємства, яке випікає хліб. Тим часом у ДП "Рівнестандартметрологія" кажуть, що на кожну партію борошна пекарня має перевіряти документи, які засвідчують його якість. Виробник хліба може подати заявку на сертифікацію своєї продукції, яке проводить "Рівнестандартметрологія", однак це скоріше рекомендація, тож виробник ТМ "Рум'янець" з цього приводу й не звертався.