Хронічні хвороби, вагітність чи міцне здоров`я: епідеміолог Віктор Мороз спростовує поширені серед людей «відмазки» від вакцинації

664 0

Ми у соцмережах:

Хронічні хвороби, вагітність чи міцне здоров`я: епідеміолог Віктор Мороз спростовує поширені серед людей «відмазки» від вакцинації

«Я і так здоровий», «не хочу вакцинуватися, бо маю астму», «а якщо в мене буде алергічний шок після щеплення?» - часто люди самі вигадують собі протипоказання до щеплення, які не мають нічого спільного з доказовою медициною. Розібратись з реальними протипоказаннями до вакцинації нам допоможе завідувач відділом імунопрофілактики ДУ «Рівненський обласний центр контролю і профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Віктор Мороз.

За словами лікаря, протипокази можна поділити на дві групи: тимчасові та постійні.

- Зрозуміло, що якщо людина, має алергію на якийсь конкретний компонент вакцини (на яєчний білок, наприклад, або на щось інше), то лікар має підшукати інший варіант вакцини без цього компоненту. Але насправді таких людей дуже небагато – менше одного відсотка від загальної кількості населення. А от тимчасовим протипоказом можуть бути підвищена температура (вище 38,5 градусів) або гострий перебіг якогось захворювання. Тоді просто треба видужати або дочекатися періоду ремісії.

«У мене хронічне захворювання. Раптом щеплення зробить тільки гірше?»

Часом щепленнями нехтують ті, хто уже хворіє на якусь серйозну недугу і боїться погіршити свій стан. Наприклад, астматики та діабетики, люди з ВІЛ або хворі на гепатит, пацієнти з онкологією або аутоімунним захворюванням. Чи варто їм переживати через вакцинацію?

 - Якраз люди з хронічними серцево-судинними, ендокринними, неврологічними та іншими захворюваннями мають вакцинуватися в першу чергу, бо знаходяться в групі ризику. Організм і так ослаблений, а значить – вразливий. І саме вакцинація може дати потрібний захист. Просто треба враховувати особливості кожного захворювання. Скажімо, живі вакцини не підходять пацієнту з ВІЛ, йому не запропонують ОПВ – живу оральну вакцину проти поліомієліту, натомість можна використати ІПВ - інактивовану (вбиту) вакцину. Так само є певні особливості з вакцинацією онкохворих. Загалом, людині з хронічними захворюваннями або після трансплантації органів найкраще попередньо порадитися з лікарем, який знає вашу історію хвороб і допоможе підібрати оптимальний варіант. А також перед самим щепленнями потрібно повідомити медпрацівнику про наявність у вас певного хронічного захворювання. Це ж саме стосується і дітей, а не лише дорослих. Тому варто робити не лише ті щеплення, що входять до Національного календаря, а й рекомендовані. Скажімо, хворим на бронхіальну астму не варто забувати про щеплення проти грипу та проти коронавірусу.

«А я вже перехворів на грип або ковід!»

 За минулий тиждень на Рівненщині зареєстрували 1518 підтверджених випадків COVID-19, шестеро людей померли. А понад 16% серед хворих – діти та підлітки. Захворюваність на коронавірус продовжує зростати і мешканці області знову потягнулися до пунктів щеплень. Але довгих черг за вакциною, як торік, поки немає. Чимало людей вважає, що якщо перехворіли раніше, то й колоти бустер необов’язково.

Тож навіщо вакцина, якщо я вже пережив ковід? На це запитання відповів лікар-імунолог Федір Лапій, який очолює національну технічну групу експертів з питань імунопрофілактики: «Вакцинація - це твій "бронік" та "шолом", що оберігає тебе у разі влучання. Вони мінімізують наслідки у разі поранення. Запитання чи потрібна вакцинація тим, хто вже перехворів на COVID-19, має таку саму відповідь як і запитання: "Якщо мене вже раніше поранило, то чи я можу вже не одягати шолом та бронік»?

Віктор Мороз додає, що на Рівненщині достатньо вакцини проти коронавірусу і розповів про другу бустерну дозу:

- Наприкінці липня в Україні дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти коронавірусу всім людям віком від 60 років, а також людям віком 18-59 років із хворобами, які підвищують ризик важкого перебігу COVID-19 - з інтервалом через чотири місяці після першої бустерної зони.

А щодо грипу, то практично кожного сезону циркулюють інші штами. Тому логічно все-таки придбати в аптеці вакцину і щепитися. Уже відомо, що в Україні циркулюватиме чотири штами грипу: вірус, подібний A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09; вірус, подібний A/Darwin/9/2021 (H3N2); вірус, подібний B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria) та вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata). Що дає вакцинація? Зменшує ймовірність перехресного зараження декількома штамами одночасно, а значить – знижує ризик серйозних ускладнень та смерті. Очікується, що епідемічний період захворюваності розпочнеться з жовтня. Тому варто готуватися і не покладатися на те, чи витримає ваш імунітет.

«У мене і так міцне здоровя, навіщо вакцинуватись?»

Є категорія людей, які вважають, що здоровій людині не потрібен додатковий захист від інфекційних хвороб – імунітет і сам все подолає. Або навпаки, очікують, що після перенесеної хвороби виробиться кращий імунітет, ніж після щеплення.

 - Це також міф. Бо сьогодні ви здорові, а завтра - зайшли у людне місце і заразилися грипом або ковідом; зайшли в салон на манікюр, а майстер не простерилізував інструмент після попереднього хворого клієнта - і ви вже маєте гепатит; працювали на городі і поранилися об заражений цвях або лопату – а в подряпину занесли правець... А нагадаю, що смертність від правця сягає 70%, а якщо вчасно не почати лікування, то шансів вижити практично немає. Тобто, ви не можете повністю ізолюватися від суспільства, нікуди не ходити і нічого не робити, аби уникнути усіх можливих ризиків. єдиний спосіб захиститися від хвороб - вакцинуватися.

«Я – вагітна або годую грудьми і боюсь робити щеплення?»

 - Чи потрібно вагітним щеплюватися проти хвороб? Відповідь - так, адже у вагітних інфекційні хвороби можуть мати тяжкий перебіг, ускладнення та загрожувати життю жінки і майбутньої дитини. Єдиний спосіб захистити себе і малюка - щепитися. Вагітні жінки, як і всі інші дорослі люди, мають кожні 10 років щеплюватися від дифтерії та правця. Саме вакцинація – єдиний спосіб захисту від коронавірусу, який рятує від тяжкого перебігу та смерті. Для щеплення вагітних жінок в Україні використовують неживі вакцини. Для щеплення проти коронавірусу - мРНК-вакцини, зокрема Pfizer,/Comirnatу і Moderna. Але якщо цих вакцин немає, можна використовувати будь-яку, яка є в наявності.

Чи потрібна підготовка до вакцинації?

Ні, якщо ви чи ваша дитина здорові і не перебуваєте у групі ризику - готуватися не треба. Якихось додаткових обстежень, в тому числі загальних аналізів (крові, сечі, на глисти тощо – ред..) – не потрібно. Це вигадка.

Лікар відмовляє у вакцинації – що робити?

Як діяти, якщо пацієнт хоче вакцинуватися, а йому необгрунтовано відмовляють? У такому випадку необхідно звернутися зі скаргою до департаменту охорони здоров'я регіону або телефонувати на «гарячі» лінії Міністерства охорони здоров’я:  0 800 505 201 або 0 800 602 019.



 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також